Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zajímá mě odstranění mandlí. Jsme objednaný na ORL na které jdeme 13.12. Ale abych byla trošku v klidu tak se zeptám na zkušenosti.
Syn 3roky teď bývá často nemocný, zahleneny atd. Neustále dýchá pusou jako by měl ucpaný nos ale rýmu nemá.
Ze spaní chrape a v jeho věku mi přijde že hrozně špatně mluví. Má pořád to jeho huhnani a já nevím jestli to k tomu prostě taky patří?? A jak se děti s odstraněním vyrovnávají? Jak dlouho trvá hojení? A pokud by to šlo že by se jen zmensily? Moc děkuji ![]()
@Sarka334 ahoj byla jsem se synem v jeho skoro 3 letech, měl to tzv.3v1 trhali mu nosní, zkracovaly krční (neskutečné chrapal, dýchal pusou atd.) A ještě mu dávali do uší trubičky, každopádně nejhorší byly první dva dny po operaci, to jsme dostali i kapacky na zavodnění, ale pak paráda. Dali nám hned antibiotika prý se dávají, aby nedostal zánět a šestý den jsme šli domů. Asi do měsíce jsem ho pořád pozorovala, jestli spí
takové ticho na to jsem nebyla zvyklá ![]()
@Sarka334 fakt jdete na odstranění krčních mandlí? nepleteš si to a nemyslíš nosní mandle?
odstranění krčních mandlí je dost velká a náročná operace, odstranění nosních mandlí je „banální“ zákrok v krátké narkóze
@stinga proč by nešli? Mi byly taky, ale oni je těm malým jenom zkracují, mi je měli skoro spojené k sobě, proto mi malý šíleně chrapal až lapal po dechu kolikrát. Pro nás to byla neskutečná úleva po té operaci ![]()
@tajnaorient No nám ještě přesně nikdo neřekl co to způsobuje, ale tak nějak co poslouchám sem si jistá že nám tohle řeknou. A jak je to s jídlem? To nemůže ani jist potom že? ![]()
@Sarka334 no já naštěstí kojila ještě což mohl jinak jídlo myslím do 4 hodin po operaci piškoty mohl. A neboj ty děti to zvládají kolikrát lépe než mi
![]()
@tajnaorient píše:
@stinga proč by nešli? Mi byly taky, ale oni je těm malým jenom zkracují, mi je měli skoro spojené k sobě, proto mi malý šíleně chrapal až lapal po dechu kolikrát. Pro nás to byla neskutečná úleva po té operaci
tak jasně můžou, ale je to méně časté, většinou téměř všechny děti jdou na odstranění nosních mandlí, také jsem byla jako dítě dokonce 2×, a dcera má jít koncem ledna
@tajnaorient snad to nebude tak hrozný:( hrozně se toho bojím ![]()
@stinga jo to asi je méně časté já byla taky 2 x jako malá na nosní ![]()
@Sarka334 neboj bude to v pohodě a hlavně uvidíš jak se tomu malému uleví už jenom to spaní bylo parádní ![]()
@tajnaorient ještě mě zajímá, byla u vás taky spánkova apnoe díky těm mandlim? Přijde mi že kolikrát trvá pár vteřin než se nadechne ve spaní.
jsem z toho na nervy už fakt. Nemůže mi přestat dýchat? ![]()
@Sarka334 píše:
@tajnaorient ještě mě zajímá, byla u vás taky spánkova apnoe díky těm mandlim? Přijde mi že kolikrát trvá pár vteřin než se nadechne ve spaní.jsem z toho na nervy už fakt. Nemůže mi přestat dýchat?
U nás byla a bylo to opravdu šílené. Buď dělal v noci obrovský hluk, nebo úplně přestal dýchat na pár vteřin. O nervy
Doktoři se se mnou moc nebavili, že se to prý časem srovná, že problém v mandlích určitě nebude. Měl je fakt obrovské, že se dotýkaly a skoro mezi nimi nebyl žádný prostor. Až jsme se jednou naštěstí dostali ke starší doktorce na ORL, která se zhrozila a doporučila operaci. Při ní synovi vzali mandle komplet, prý tak obrovské u dítěte ještě neviděli. Primář mi doslova řekl, že vůbec nechápe, jak mohl syn dýchat.
Rekonvalescence pak byla úplně v pohodě. Dával to velmi dobre (v 5 letech) a nejvíc si užíval zmrzliny ![]()
@Sarka334 ano přesně tak jsme to měli!!! A proto jsem vůbec neváhala s operací. ![]()
@tajnaorient a nemůže mi přestat dýchat úplně? Mám z toho teď strach ![]()
@Sarka334 taky jsem měla strach, ale nestalo se tak nikdy. Proto běžte opravdu co nejdříve ![]()