Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Zabatko už jsme koupili, díky… jen nevím, ta koupelna tam má být pořad nebo ji mám dávat jen třeba na jeden den v tydnu?
Křečci ve dne spí a aktivní jsou v noci. Jestli jste chtěli mazlíka aktivního ve dne, měli jste zvolit morče. Náš poslední džungarák byl ochočený a večer s námi koukal na televizi a nechal se trochu pomazlit. Ale chvíli to trvalo. Dej mu čas, aby si u vás zvyknul.
@Zabatko píše:
Ahoj, prosím Tě, hlavně nekupuj dalšího džungaráka. Džungaráci nejsou sociální tvorové ve smyslu tom, že by byli nadšení žít ve skupině. Snese se jen pár (otázka je jestli to trefíš, dospělý sameček má delší p. delku, u mláďat musíš mít cvik), pak se Ti ovšem budou množit závratnou rychlostí. Co se týče snášenlivosti, tak se snesou krátkodobě matka s dcerou, ale i tam to po dosažení plné pohlavní dospělosti začne skřípat. Chováme džungaráky už roky a nikdy skupina nefungovala, ani 2 křečci stejného pohlaví. Budou se prát a ubližovat si, budou ve stresu. Dej krečíkovi čas, nepozorujte ho pořád, ať má kolečko, kam se schovat, dostatek pití, zrní a zeleného (okurky, salát, paprika červená, jablko…) dej klec nebo akvárko na vyvýšené místo, ať vidí a hlavně ať není tam, kde je pořád ruch, třeba v obýváku nebo kuchyni. Křečci jsou noční tvorové a přes den převážně spí. Vystresovaný křeček si může začít i ubližovat sám, kdysi jsme zažili v začátcích, nebo ze stresu uhynout.
Správně, hlavně nekupovat společníky. Já toho chovala spoustu a jsem i bývalý chovatel z jedné nejmenované zoologické zahrady, samozřejmě od trochu větších zvířat. Máš tady jediná normální erudované rady.
@Juliaxxx píše:
@Zabatko už jsme koupili, díky… jen nevím, ta koupelna tam má být pořad nebo ji mám dávat jen třeba na jeden den v tydnu?
Naši ho tam mají pořád, milují písek. ![]()
@krecik.dzungarsky píše:
Správně, hlavně nekupovat společníky. Já toho chovala spoustu a jsem i bývalý chovatel z jedné nejmenované zoologické zahrady, samozřejmě od trochu větších zvířat. Máš tady jediná normální erudované rady.
Já sem moc nepřispívám, ale tady jsem musela. Aby nebyla 2 nešťastná zvířata. Nechápu, že někdo radí a přitom o problematice nic neví. ![]()
Dobrý den, před dvěma dny nám vyskočil křeček z domečku. Zjistili jsem to po dvou dnech(nebyli jsme doma). Když jsme ho našli vrátili zpět. Pak další den jsme zjistili že nespí ve svém „pelíšku“ kde vždy spal. Našel si nové místo za kolotočem, kde není vůbec schovaný, prostě si tam přes den jen leží. Nikde se nezahrabává. Dřív byl zahrabaný ve svém pelíšku, že nebyl ani vidět. Je mu něco? Jí normálně.
@Mata132 píše:
Dobrý den, před dvěma dny nám vyskočil křeček z domečku. Zjistili jsem to po dvou dnech(nebyli jsme doma). Když jsme ho našli vrátili zpět. Pak další den jsme zjistili že nespí ve svém „pelíšku“ kde vždy spal. Našel si nové místo za kolotočem, kde není vůbec schovaný, prostě si tam přes den jen leží. Nikde se nezahrabává. Dřív byl zahrabaný ve svém pelíšku, že nebyl ani vidět. Je mu něco? Jí normálně.
Je potřeba zodpovědět otázky.
Jaký křeček? Zlatý, džungarský…
Kolik mu je?
Kde jste ho našli? A museli jste ho vyprošťovat?
Zdal se v pořádku, chodil?
Nevšimli jste si, že by bylo doma někde něco okousané a chybělo by? Třeba kus brambory, igelitu apod.
Je na vaši ruku zvyklý, hrajete si?
Už někdy utekl? Pokud ano, kde jste ho předtím našli?
Osobně si myslím, že se jen tak vzpamatovává a odpočívá. Není vždy pravidlem, že by křečci pokaždé spali pouze ve svém pelíšku. I moji křečci někdy jen tak usnuli v jiném rohu, u misky s jídlem nebo jen tak natažený v kolečku.
Pokud se vás neleká a je zvyklý na vaše ruce, pak mu večer zkontrolujte pelíšek (přes den ne, přes den obecně nemají rádi, když jim do ubikace někdo leze). Možná je tam nějaké zkažené ovoce/zelenina, možná ho má pročůraný a nechce tam už spát.
Jestli je vše v pořádku, prostě ho jen ponechte, aby se se situací srovnal.
Na otázky ale určitě odpovězte.
@Mata132 a ještě mě napadlo. Pokud byl mimo svůj domov dva dny, tak rozhodně neměl celou dobu vodu. Dejte před něj misku s vodou, ať ji má přímo k dispozici a nemusí ji dolovat z pítka, ke všemu na zadních nohách. Můj křeček byl kolikrát po dvou hodinách intenzivního běhání po pokoji velmi vděčný, že tam měl i mističku s vodou. Napil se za dobu „venčení“ klidně dvakrát. Čili… dva dny pryč, to může být opravdu unavený z dehydratace.
@Birds píše:
Je potřeba zodpovědět otázky.
Jaký křeček? Zlatý, džungarský…
Kolik mu je?
Kde jste ho našli? A museli jste ho vyprošťovat?
Zdal se v pořádku, chodil?
Nevšimli jste si, že by bylo doma někde něco okousané a chybělo by? Třeba kus brambory, igelitu apod.
Je na vaši ruku zvyklý, hrajete si?
Už někdy utekl? Pokud ano, kde jste ho předtím našli?Osobně si myslím, že se jen tak vzpamatovává a odpočívá. Není vždy pravidlem, že by křečci pokaždé spali pouze ve svém pelíšku. I moji křečci někdy jen tak usnuli v jiném rohu, u misky s jídlem nebo jen tak natažený v kolečku.
Pokud se vás neleká a je zvyklý na vaše ruce, pak mu večer zkontrolujte pelíšek (přes den ne, přes den obecně nemají rádi, když jim do ubikace někdo leze). Možná je tam nějaké zkažené ovoce/zelenina, možná ho má pročůraný a nechce tam už spát.
Jestli je vše v pořádku, prostě ho jen ponechte, aby se se situací srovnal.
Na otázky ale určitě odpovězte.
Dobrý den, děkuji za odpověď.
Je to křeček syrský, samička, bude jí jeden rok. Byla schovaná v té samé místnosti kde má domeček. pod knihovničkou. Nic nikde okousané nebylo, bylo jen načůráno. Nechala se chytit. Včera jsem celý domeček vyčistili, trochu ji vše pozměnili a zdá se že jí to vyhovuje a je zase spokojená.
Je ke mě normálně mazlivá, nechá se hladit a krmit z ruky. Napaječku nemá. Od začátku co ji máme má misku s vodu. Moc děkuji za rady. Zdá se že je ted v pohodě a „chyběla jsem ji“ Dnes jsem si ji vzala do ruky a to co udělala ještě nikdy před tím. Lehla si mě v ruce na záda a nechala se hladit na bříšku
![]()
@Mata132 píše:
@Birds @BirdsDobrý den, děkuji za odpověď.
Je to křeček syrský, samička, bude jí jeden rok. Byla schovaná v té samé místnosti kde má domeček. pod knihovničkou. Nic nikde okousané nebylo, bylo jen načůráno. Nechala se chytit. Včera jsem celý domeček vyčistili, trochu ji vše pozměnili a zdá se že jí to vyhovuje a je zase spokojená.
Je ke mě normálně mazlivá, nechá se hladit a krmit z ruky. Napaječku nemá. Od začátku co ji máme má misku s vodu. Moc děkuji za rady. Zdá se že je ted v pohodě a „chyběla jsem ji“ Dnes jsem si ji vzala do ruky a to co udělala ještě nikdy před tím. Lehla si mě v ruce na záda a nechala se hladit na bříšku![]()
No tak to je krásné
Vypadá to tedy, že jí nakonec nic nechybí.
Jen jí v ubikaci neměňte věci příliš často. Křečci si celou ubikaci a každou věc označují - žlázkami, které mají na bocích (takové dvě „pihy“) anebo močí. Má to pro ně velký význam. Když jim budete věci pokaždé přemisťovat, budou z toho nešťastní. Vnímají prostor podle svého pachu a svými fousky. To je jejich paměť. Při změně jsou zmatení a nešťastní, i když to na nich nevidíte. Musí se opět s prostorem seznamovat, vše znovu označkovat. Může je to stresovat, protože mají pocit, že jsou v cizím prostředí.
Při čištění ubikace (celou stačí čistit jednou za dva nebo tři měsíce) vždy nechte část původních (nejčistších) hoblin a vraťte je zpět. Stejně tak alespoň část pelíšku vraťte zpět. Křeček potřebuje cítit, že je doma. Zrakem to nikdy nepozná.