Křeček - bojí se?

Anonymní
18.3.22 23:26

Křeček - bojí se?

Dobrý den, dceři jsme pořídili před 4 dny samici Křečka džungárského. Má pěkně vybavený domeček, řekla bych, ze jí nic nechybí, ale v kleci je zalezlá v domečku a nespí ani není zahrabaná, jen tam sedí a kouká… přijde mi taková vyklepaná… k misce jsme ji na chvilku dali, a něco si zobla, jinak ale je furt v domku… nevíte čím to je? Jestli si pomalu bude zvykat nebo to bude taková povaha? Nebo jsme udělali něco špatně?
Dekuji předem za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34322
18.3.22 23:34

Stres/nemoc/povaha/stari.
Krecci toho moc nenakecaji, takze to muze byt cokoliv.
Mate klec? Zkusila bych pres cast klece prehodit nejaky hadr, at se citi vic v bezpeci. Umistit na klidne misto v byte, ne do pruvanu. Nesahat, neocumovat, pozorujte z dalky a jeste ji par dni dejte.

Jinak teda nejsem priznivce samotnych krecku, ty samice bych poridila dve.

(Jinak slova „nic ji nechybi“ jsou ohledne zvirete na samotce v kleci docela alibismus…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
18.3.22 23:54

Tak vše co zmínila @Lucie_Sx platí. Plus bych přidala, že křečci přes den moc aktivní nejsou. Spíš jen tak sedí a čumí… Ožívají zpravidla až po setmění. Jakože doslova po zhasnutí světel. Navíc poměrně dobře slyší, takže než se před vámi osmělí bude to trvat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
19.3.22 00:01

My jsme někdy před 25 lety koupili džungaráka. Kluka. Takže za pár dní se mu narodilo pár malých křečků a od té doby to byl mazec, i jsme je prodávali :-) :-)
Těžko na dálku radit, ale samotnému zvířeti fakt může být smutno. dejte tomu týden a pak přikupte druhého.
Samozřejmě se taky může stát, že není zdravý. :nevim: Nepamatuji si (ale už je to opravdu dávno), že by jen tak čučel. Buď spal, nebo prolízal kolotoče a různé prolízačky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
19.3.22 00:01
@Anonymní píše:
Dobrý den, dceři jsme pořídili před 4 dny samici Křečka džungárského. Má pěkně vybavený domeček, řekla bych, ze jí nic nechybí, ale v kleci je zalezlá v domečku a nespí ani není zahrabaná, jen tam sedí a kouká… přijde mi taková vyklepaná… k misce jsme ji na chvilku dali, a něco si zobla, jinak ale je furt v domku… nevíte čím to je? Jestli si pomalu bude zvykat nebo to bude taková povaha? Nebo jsme udělali něco špatně?
Dekuji předem za odpovědi.

Máme samotného samečka, už je to v podstatě dědek. Rodiče byli od chovatele, takže víme jistě, že je skutečně čistokrevný. Pozná se to i podle zbarvení a znaků. Je krásně socializovaný, usne na ruce, rád se nechává hladit, umí i pár triků, ale byla s ním od mláděte práce, i teď se mu věnujeme denně. Nechejte ji pár dní rozkoukat a pak bych začala pomalu se socializací. Spíš by mě zajímalo, jakou používáte podestýlku? Nám se nejvíce osvědčila Kaytee clean&cozy. Je lehká, takže se v ní křečíkům dobře hrabe a vystavěné tunely mu vydrží a nebortí se. Jenže my jsme s dítětem fakt cvoci a řešíme u křečíka takhle detailně úplně všechno.

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
19.3.22 00:07
@KeckaJ píše:
Tak vše co zmínila @Lucie_Sx platí. Plus bych přidala, že křečci přes den moc aktivní nejsou. Spíš jen tak sedí a čumí… Ožívají zpravidla až po setmění. Jakože doslova po zhasnutí světel. Navíc poměrně dobře slyší, takže než se před vámi osmělí bude to trvat…

Náš usne přes den klidně i jen tak v misce s pískem, kde ho nic nechrání, a nevadí mu vůbec, když se kolem pohybujeme. Přijde na zamlaskání, ale jak říkám, my jsme blázni.

• Citovat
  • Upravit
2650
19.3.22 00:31

@krecik.dzungarsky Jenže zakladatelka ho má 4 dny. A taky dost záleží na povaze. Já měla křečka co opravdu přes den vypadal, že jen sedí a čumí. Reálně asi pospával. Každopádně jsem mu byla u zadele a to jsem mu dělala servis.

Probudil se večer, když jsem zhasla, že jdu spát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
19.3.22 07:36

@KeckaJ Děkuji… dnes v noci jsem mu nechala v kleci jablko, a bylo nakousané, takže nejspíš v noci vylezl… ale přes den prostě nic, pořád je v domečku, ale samozřejmě může spát…
Ve zverimexu bylo řečeno že by neměli být dva spolu, mate někdo zkušenosti? Snesli se spolu v pohodě?
 Diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
19.3.22 07:40

@Lucie_Sx díky, to stáří nevím, ale určitě je menší než klasičtí křečci džungárští, ale tam, kde jsme kupovali měli všechny takto malé, takže asi nebudou dospělí…
Ještě se chci zeptat, dělá takové zvuky, podobné jakoby ťukání, ale jemné… nevíte co by to mohlo být? Bojím se, že se nás porostě bude bát a nezvykne si :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
19.3.22 07:43

@krecik.dzungarsky díky, zatím máme obyčejné hobliny, ale podle recenzi jsem se rozhodla přikoupit kaytee, objednám a vystelu mu tím domeček 👍

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
19.3.22 07:59

@Juliaxxx Určitě jich může být víc. Jen bacha na pohlaví. Oni se pak celkem rychle množí.

A podobně jako u lidí se nemusí mít rádi a můžou se škorpit. Nebo taky se můžou zbožňovat. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
19.3.22 09:37

Ahoj, prosím Tě, hlavně nekupuj dalšího džungaráka. Džungaráci nejsou sociální tvorové ve smyslu tom, že by byli nadšení žít ve skupině. Snese se jen pár (otázka je jestli to trefíš, dospělý sameček má delší p. delku, u mláďat musíš mít cvik), pak se Ti ovšem budou množit závratnou rychlostí. Co se týče snášenlivosti, tak se snesou krátkodobě matka s dcerou, ale i tam to po dosažení plné pohlavní dospělosti začne skřípat. Chováme džungaráky už roky a nikdy skupina nefungovala, ani 2 křečci stejného pohlaví. Budou se prát a ubližovat si, budou ve stresu. Dej krečíkovi čas, nepozorujte ho pořád, ať má kolečko, kam se schovat, dostatek pití, zrní a zeleného (okurky, salát, paprika červená, jablko…) dej klec nebo akvárko na vyvýšené místo, ať vidí a hlavně ať není tam, kde je pořád ruch, třeba v obýváku nebo kuchyni. Křečci jsou noční tvorové a přes den převážně spí. Vystresovaný křeček si může začít i ubližovat sám, kdysi jsme zažili v začátcích, nebo ze stresu uhynout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
19.3.22 09:41
@Juliaxxx
@Juliaxxx píše:
@krecik.dzungarsky díky, zatím máme obyčejné hobliny, ale podle recenzi jsem se rozhodla přikoupit kaytee, objednám a vystelu mu tím domeček 👍

Kaytee vřele doporučuji, nekupujeme už nic jiného. Také málo práší, takže krečci netrpí dýchacími potížemi a záněty spojivek. Počítej s tím, že kaytee je násobně dražší podestýlka než hobliny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
19.3.22 09:44
@Juliaxxx píše:

Ještě mě napadlo, na vystlání domečku naši zbožňují toto: https://www.zvireci-potreby.cz/…5x1cm-p18137
Můžeš tam dát ustřižený čvereček a oni si to sami natrhají a nanosí do domku, nebo jim to natrhat po vláknech do takové koule, to si také přizpůsobí. Do domku mu nic nedávej, on to zvládne sám. Pokud nemáš aktuálně nic lepšího, dej tam pár kousků toaleťáku, to je na vycpání domečku také super, ale dovnitř ne, stejně si to předělá podle svého. Džungaráci jsou neuvěřitelní stavitelé, jejich nory a pelechy jsou důmyslné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
19.3.22 09:45

A poslední věc, pořiď koupelničku pro hlodavce s horním krytem a písek pro činčily a bude Ti vděčný, někteří to používají na koupání, jiní na čůrání a jeden náš si z písku udělal jídelnu. Je potřeba čistit od moči pravidelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný