Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý večer,
chci se zeptat zda je tady někdo, kdo dítěti dával nebo dává kreon? Jakou mělo dítě potom stolici? Malá před nasazením kakala obden ale poslední dobou kaká třikrát denně a má hroznej průjem:-(
Průjem je jeden z nežádoucíh účinků, určitě bych informovala lékáře, protože tohle už je extrém. Před lety jsem ho zobala na trávicí potíže, je fakt, že ze zácpy jsem měla normální stolici, ale ne průjem.
@lekmisa píše:
Průjem je jeden z nežádoucíh účinků, určitě bych informovala lékáře, protože tohle už je extrém. Před lety jsem ho zobala na trávicí potíže, je fakt, že ze zácpy jsem měla normální stolici, ale ne průjem.
Nejraději bych zavolala doktorce z CF centra, ale už je pozdě
.Mě trápí i ta žlutá barva:-(.Ach jo
Ta žlutá barva bude větší množství tuku ve stolici, kreon obsahuje enzymy štěpící tuky, při jeho užívání se může struktura stolice měnit. Určitě je to na poradu s lékařem, zítra se poradíte a bude určitě lépe.
@lekmisa píše:
Ta žlutá barva bude větší množství tuku ve stolici, kreon obsahuje enzymy štěpící tuky, při jeho užívání se může struktura stolice měnit. Určitě je to na poradu s lékařem, zítra se poradíte a bude určitě lépe.
No jo když ona má kreon už 8 dní a průjem má od včerejšího večera. Zítra pani doktorce zavolám
Možná, že chytila nějakou virozu. Nenapsala jste, na jaké onemocnění ho malá bere? Jestli na cf a teprve začínáte, jakoukoli změnu diskutujte s lékařem, i když je to drobnost.
@lekmisa píše:
Možná, že chytila nějakou virozu. Nenapsala jste, na jaké onemocnění ho malá bere? Jestli na cf a teprve začínáte, jakoukoli změnu diskutujte s lékařem, i když je to drobnost.
Ano na CF. Zatím nekakala tak uvidim, pokud by se to dneska opakovalo tak doktorce zavolam ![]()
Hodně jsem si o té nemoci přečetla na netu, i když jí nikdo z mého okolí netrpí, spíš, abych mohla poradit, až nastoupím do práce. Určitě se to brzo stabilizuje a bude fit:)
@lekmisa Tak malé je 2,5.Doktorka říkala, že by měla jít malá do školky až jako předškolák ale uvidím jak na tom bude
To je ještě daleko, hlavně až budete mít vybranou školku, budete se muset domluvit s učitelkami, jak je to s dětmi s cf, dát jim nějaký materiál-brožuru atd..Slyšela jsem, že matky bývají na prodlouženém rodičáku a dítě dávají zprvu jen na pár hodin. A dětská centra může?
@maminka189 jestli můžu, tak dcera mohla do školky taky až před nástupem do školy, dávala jsem jí tam jen 2 dny v týdnu.
pobírala jsem na ni příspěvek na péči ještě, když už chodila do školy. Má taky CF
@kkaattkkaa A dávala jste jí do normáln školky? Jak to učitelky vzali? Jak inhalovala atd? Jo o PnP jsem také přemýšlela, ale prý je hrozně těžké ho získat a trvá to třeba rok než ho přiznají
@maminka189 ano,byla to běžná školka, ale čekaly jsme až na svolení pneumologa, kdy může nastoupit.
Inhalace ráno po probuzení, takže jsme vstávaly o něco dřív, ale ona spala ve školce po obědě.
Příspěvek jsem měla od skončení mateřské až do jejích 11 let.
Tehdy to trvalo asi 3 měsíce, než mi přišlo rozhodnutí, že mi ho schválily a doplatily to zpětně