Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nenašla jsem podobné téma, tak se zkusím zeptat.. v těhu jsem mívala bolesti v kříži, vystřelovaly až do nohy, takže jsem často sotva chodila. Celkově mám problémy se zády a i porod jsem měla hlavně v „zádech“. Teď skoro 5 měsíců po porodu mívám bolesti v tříslech/kyčlích - celkově jak se mi asi vrátila pánev do původní polohy, od té doby ani „neroztáhnu nohy“ (zní to blbě, ale nevím, jak to popsat). Co jsem zvládla před porodem už ani náhodou.. občas mi jakoby v tříslech (myslím, že to není kyčel nebo nevím) něco křupne a já pak skoro kulhám nebo cítím, že jsem mírně předkloněná, takže když tahám kočár, musí to vypadat zajímavě.. máte to taky? Zmizí to časem nebo brát nějaké vitamíny? Snažím se to doma pomalinku rozcvičovat, ale vždy u toho sykám bolestí, i turecký sed mi dělá problémy.. přijde mi, jak by tělo úplně zapomnělo co umělo a pánev se vrátila úplně špatně..
V těhotenství jsem to měla podobně jako ty a po obou porodech mě za pár měsíců bolely kyčle a třísla, ale brala jsem to tak, že se ty kosti a všechno teprve dostávají na své místo. Tak za dva měsíce to vždy ustoupilo bez jakýchkoliv opatření ![]()
@nemam cas no já jsem si taky říkala, že to ustoupí, ale už je to 5 měsíců a pořád nic:-( tak pomalu zjišťuju, jestli nejsem jediná a co s tím..
Bolesti kyčlí jsem po porodu měla taky. Po třetím porodu to bylo nejhorší a nejdéle trvalo, než se vrátilo do normálu. Při námaze (delší chůze) to bolelo i po roce. Ale nakonec odešlo samo.
Přes bolest bych nerozcvičovala a máš-li pocit, že už je to za normálem, běž k ortopedovi.
A tebe to bolí už od porodu? Mně to vždy začlo až tak tři měsíce po porodu a do dvou měsíců to bylo pryč, myslím, ale přesně se teda už nepamatuju.
Mě chytla bolest jedné kyčle týden po prvním porodu, bylo to strašný..začalo se to lepšit po měsíci. A ani potom to na dlouhé procházky nebylo. Později se to ozvalo při větší delší námaze a je to tak i teď. Naštěstí po druhém porodu jsem víc odpočívala, bála jsem se že zas nebudu moct několik týdnů chodit. Ale zatím 18m celkem dobré.
Pravděpodobně to byly uvolněné křížokyčelní vazy. Že se mi roztáhla pánev to vím, ale to je normální.
Treba by pomohla jen rehabka
Ja rodila cisarem, takze to neznam, ale jeden cas jsem mela hodne ztuhly zada v krizi. Prohlidla me tedy rehabka, u ktere cvicim s malym vojtovku. Mela jsem tam nejake „esicko“, tak mi ho rozcvicila a bylo to ok ![]()
@nemam cas no já nevím co to „tam dole“ je všechno za úpony atd., takže nedokážu asi dobře popsat, co mě vlastně bolí. Jinak ano, chytalo mě to u od porodu, neříkám, že denně, ale často když jsem venku s kočárem, tak najednou šlápnu a cítím jak mi rupne v tříslech a už kulhám, jak bych nemohla udělat delší krok. Doma to pak zas přejde. Ale to „roztahování“ nohou je mazec, nesednu na zem s rovnýma nohama aniž bych nesykla, turecký sed nebo třeba roztáhnout nohy přes židli, to je nadlidský výkon.
Boleli mě kyčle asi cca celé šestinedělí při chuzi, vstávání, no prostě při větším pohybu ale pak to přešlo samo teĎ bolí jen občas půl roku po porodu
8m po porodu mě tam píchne a bolí kolikrát tak, že se mi podlomí kolena ![]()
Ja som desať mesiacov po pôrode a bolia ma stále. Dlhšia chôdza je peklo. Mala som to už v tehotenstve od piateho mesiaca, ako sa začala panva rozťahovať, vtedy som nemohla skoro vôbec chodiť. Ustupuje to pomalinky, jemné cvičenie pomáha, taká naťahovacie cviky a pod. Ale už sa skoro zmierujem s tým, že som „rozbitá“ a už to nikdy nebude také ako predtým.