Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@patlamatlaxy tak ja jej nemela diagnostikovane ale mam to stejne jak pises uz jako mala jsem neposedela furt mi neco padalo kdyz neco ve skole vysvetlovaly ja hned chapala a uz byla mozkove napred i kdyz spousta nevedela o cem je rec
@patlamatlaxy jestli můžu otravovat…jak se to konkrétně projevovalo? Jake bylo tve chování k dítěti, nebo pocity, když dělalo třeba co nemělo? Např. Malý prcek řve v židličce u krmení, pořád bouchá do plné lžičy a vysypává??? Pozorovala jsi třeba, že to v tobě v takových chvílích vře a dochází trpělivost? Máš chuť si vyrvat v ten moment vlasy? (nadsazeně) Pardón, že jsem zvědavá
@aspagi nejednalo se spíše o mimořádné nadání? Které ovšem bohužel nikdo nerozvíjel? Proto ses nudila a neposeděla?
U mě se to asi zhoršilo s příchodem dítěte. Nedokážu si sestavit den. Je tu šílený nepořádek, pořád něco hledám. Problémy mi dělá i vaření, když mám kuchyň plnou nádobí a věcí co přesouvám do nedosažitelných míst. Vůbec problémy si vše zorganizovat, jsem strašně nepraktická. Díky depresím a úzkostem jsem se začala vyhýbat lidem, lepší je pro mě být sama ve svém království. Dost často sním, jsem velmi impulzivní. Dost často se mi stává, že např. nemohu něco najít a začnu kolem sebe vzteky bušit, zatínám zuby a nejradši bych kolem sebe vše rozházela, rozmlátila a zničila.
Musím psát BP, ještě jsem pořádně nezačala, nedovedu se soustředit…
Pracuji s tím, chodím k odborníkovi a léčím se. Jen jsem chtěla najít někoho, kdo to má podobné ![]()
@elis_an3 jo to nevim je fakt ze gympl jsem prosla ani nevim jak to same maturita
…ale me i furt neco padalo na zem furt jsem mela potrebu mluvit.jako mala jsem vsude lezla nesnasela jsem kdyz jsem musela sedet na miste. jinak to rvani si vlasu mam to sami kolikrat treba nechapu matiku a zachvili budu muset ji umet na zkousku nebo v noci malej se budi co 25 minut a uz mam nerva ![]()
Já mám syna s ADHD, ale s tím, že u něj ta hyperaktivita není až taková. Každopádně je to podtrhnuté depresemi.Jsme s mužem nešťastní, protože nevíme, jak ho dál řešit. My se ho snažíme podporovat v čem se dá, ale nevidíme od něj snahu. A jeho otec, můj bývalý manžel ho v tom podporuje, ačkoliv neví, že má něco takového diagnostikováno. Samozřejmě by věděl o všem, jenže nejsme schopni spolu komunikovat. Přesněji řečeno, já jsem ta zlá, já špatně vychovávám, já po něm chci něco nad jeho věkové schopnosti, no prostě já jsem ta špatná. A on podle jeho slov mu umí dát to nejlepší. Podotýkám, že jsem ho vychovávala jen já a později i můj muž. A on ho nevychovával vůbec. Neměl tu možnost, jelikož ho zajímaly akce a ženské.
@aspagi no me to hodne prijde jako mimoradne nadane dite dle popisu…setkala jsem se jen se dvema takovymi detmi…
@patlamatlaxy tak teda ja totiz trochu poznavam sebe v tvem popisu
bp jsem psala na 3×…jen tak mimochodem…ale jak me mala vytaci…treba tim, ze me porad taha za vlasy, ja reknu NE! A opakovane, tak pak to ne fakt zarvu…nebo doslova jecim do polstare…pak me to strasne mrzi tak zase brecim, ze jsem zla na tak male dite…jak se mi neco nedari, tak nadavam a hodne sproste, stydim se za to, jako dazdic…mimochodem…vcera mi neco nesll, myslim, ze nalrmit malou jak jsem spechala, tak jsem busila do stolu pesti, ze me to jeste ted boli, jakobych v sobe mela nejaky pretlak
@elis_an3 ano, přesně jak píšeš, ale to bych ještě brala za přirozené, holt někdy dochází trpělivost a člověk by se nejraději zahrabal
třeba můj manžel byl donedávna staršně pomalej, než se vymáčkl…já furt ve spěchu, furt něco dělat…musím něco dělat, pořád se něco musí a on mě otravuje, že mě objímá a chce pusu??? ale já nemám čas, musím vařit, musím to a to…
no a teď vím, že on je ok, to já nejsem v pořádku…
vzpomínám, když jsme spolu jezdili z práce a povídali si, dost často sjem se přistihla, že přemýšlím nad jednáním, které mě druhý den čeká…nebo nad jinými problémy
nyní bych měla chodit na biofeedback, abych se trochu urovnala
@elis_an3
no jo, bušení pěstmi, to je ono, nebo taky rozhazuju věci, hážu s nima, dneska nespolupracoval při obouvání a už po páté jsme se mu tam snažila narvat tu nožičku a musela jsem mít zaťaté zuby
včera jsem tu bušila do linky, protože mi jel autobus, já nestíhala a nemohla jsme najít pití pro malýho, řvala jsem jak tur, m bučšila pěstmi a mlátila s věcmi, byla jsem jak pošuk!
@patlamatlaxy co to je? Ten fe…? No deje se mi to denne!!! A v tom obejmuti se uplne poznavam!!! Teda ale nikdy by me nenaadlo premyslet nad tim, ze by toto mela dospela osoba…me vzdy vytykali ze chci vsechno hned, jsem netrpeliva…ted co mam malou, mam deprese, asi nevim jestli je to ono, vim, ze deprese je neco hlubsiho, nez stav pro ktery se toto slovo bezne pouziva…cely den treba brecim, je mi uzko, mam pocit, ze nic nema smysl, ze stracim cas, ze jsem zbytecna nebo jak to nazvat, nemam na nic chut ani naladu, takove pocity mam ve dny, kdyz memam zadny plan, program, jsem doma s malou sama…
@patlamatlaxy ty jo to same, to je presne jako u me!!! Hmm kde bych mohla zajit, abych vedela jestli jsem jen nervak nebo je to neco jineho?
@patlamatlaxy a jak se uklidnujes aby jsi na maleho nebyla hnusna?? To me nekvic tizi…nebiju ji to ne, ale obcas s ni mluvim skarede, kricim, pak me to strasne mrzi
Ahoj holky, za tuhle diskuzi jsem ráda. Taky mám ADHD, respektive donedávna jsem si myslela, že UŽ nemám. Tohle je poslední kapka, která mě přesvědčila, že stále mám ADHD. Jsem adoptovaná od svých sedmi let. Ve škole jsem byla vzteklá, neposeděla jsem, roztěkaná, agresivní a neustále jsem se předváděla. ŠKola mě nebavila a tak jsem dělala komika, hned z první řady. Vyustilo to ve dvojku z chování. Máma se mnou chodila k psychologovi a každý večer jsem musela různě cvičit, psát atd. Dnes mám dvě dcery, dělám vysněne povolani, dodělala jsem vysokou školu i přesto, že uča na zakladce říkala, že mě mají dat do zvláštní. Co tím chci řict, dcera starší začina byt zlá, děti kouše, škrábe a občas kouše sebe. Je hrozně šikovna, fakt hodně. neustale v pohybu a bojim se aby to nezdědila. Myslela jsem si, že jsem už vylečena, ale podle toho co pišete takvidim sebe, tak koukam, že asi nejsem. Jsem ráda, že nejsem jediná, která je vzteky bez sebe když dítě v noci řve, na nic nemá čás, stále někde lítám, nestíham, zašontručuju věci, pak je hledám, jsem vztekla na manžela atd. však to znáte. Musím říct, že mě nejvíc pomohlo najít si chlapa, kterýho ted mám. Je to klidný, racionálně uvažující člověk, který mě zklidnil. Nejhorší je ale, že je brzda a kvůlu tomu se hádáme, furt na něj čekam a pak jsem nepříčetná, protivna..zjištuju, že bych se měla asi hodit víc do klidu. Vůbec nevim jak na to, nejvic mě mrzi, že jsme nepřijemna na děti ![]()
@elis_an3 ono ADHD zůstává do dospělosti, nemizí, jen příznaky ustávají, jindy gradují a dost často se to pak pojí s depresemi a úzkostí
Nicméně šla jsem k doktorovi s depresemi a hned na prvním sezení diagnostikoval adhd, to se pak potvrdilo po vyšetření.
Fe…? myslíš biofeedback?
Milé maminky, ráda bych tu našla někoho, kdo má podobný problém jako já. Nedávno mi bylo diagnostikováno ADHD. Vždy jsem byla zbrklá, unáhlená a měla pocit, že všichni kolem zdržují a jsou strašně pomalí. Velké psychické problémy mě dovedli k terapeutovi a následně mi bylo diagnostikováno ADHD. Najednou to vše dává smysl…