Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
přidávám tohle téma, protože už fakt nevim
Poslední dobou (zhruba tak 2-3 měsíce) mě trápí žaludeční potíže. Jde o to, že ráno vstávám většinou kolem 8-9 a nemám vůbec hlad ani chuť k jídlu, je mi spíš trošku šoufl ale neni to nic hroznýho. hlad dostanu až tak zhruba za 2 hodiny.No řekla bych to spíš tak, že celkově jídlo mi nedělá moc dobře, je mi líp když třeba nejim. Cokoliv snim a potom třeba jdu hned něco dělat, bolí mě uplně břicho a je mi špatně (neni to pořád, ale většinou ano)..Já nevím, čim to může být. Nedávno sme byli na pouti a dostala sem tam hroznej hlad, tak sem snědla jeden langoš a po chvilce mě bylo fakt na zvracení uplně. Nevím, zda je to tím, že bych měla jíst pravidelnějc nějak menší porce, ale já kolikrát prostě ani nemám k jídlu chuť
Nemáte s tim někdo zkušenosti, co to může být a co dělat? Řekla bych, že mi nedělá dobře mít dlouho prázdnej žaludek, ale nevim ![]()
Ano, jíst pravidelně, menší porce, i když nemáš hlad.
Jak kdybych četla o sobě ![]()
Když je mi po jídle fest zle (těžké jídlo do prázdého žaludku), vezmu si tabletku Orenzym.
Ale snažím se takové situace eliminovat, pořád mám v tašce aspoň müsli tyčinku, Bebe nebo tak něco. Piškoty přinejhorším.
@Lentu Nepodceňuj to, bolest břicha po jídle může být příznakem vředové choroby žaludku nebo onemocnění žlučníku. Ale tím tě nechci strašit, jenom je potřeba počítat i s tou horší variantou
Každopádně zkus jíst pravidelně a hlavně žádná tučná a těžká jídla. Kdyby to nepřestávalo, určitě by bylo na místě navštívit gastroenterologa ![]()
Mně trochu pomohly probiotika. Už jsem byla objednaná asi 3× na šlauch
, nešla jsem kvůli nemoci a teď co zobu ty bobule, tak je mi líp ![]()
Ale každopádně nepodceňovat, měla jsem zánět žaludku a přesně takhle se to projevovalo, pak už mi vadil i kousek rohlíku ![]()
@Z.jev píše:
@Lentu Nepodceňuj to, bolest břicha po jídle může být příznakem vředové choroby žaludku nebo onemocnění žlučníku. Ale tím tě nechci strašit, jenom je potřeba počítat i s tou horší variantouKaždopádně zkus jíst pravidelně a hlavně žádná tučná a těžká jídla. Kdyby to nepřestávalo, určitě by bylo na místě navštívit gastroenterologa
Myslím, že Tě gastroskopie asi nemine, dá se ale vydržet. Co Ti dělá alkohol? Od doby, co mám podobné problémy, mohu jen pivo. Ostatní mi obrací žaludek.
No na gastroskopii mě posílal doktor zhruba před rokem, když mě občas bolel žaludek, ale nešla sem mám z toho fakt hrůzu
já s tim žaludkem mám problém už dost dlouho, tak před 5 rokama sem měla zánět žaludeční sliznice, kdy mě ten žaludek bral docela dlouho, tak 2 roky..pak se to nachvíli zpravilo a ted zas nevolnosti..dneska sem třeba měla ve 12h jeden malej jogurt a pak sem byla schopná jíst až tak ve 3,do tý doby sem prostě neměla hlad ani na nic chuť
ono to jako neni furt, hlavně mi nedělá dobře po jídle hned vstát a jít něco dělat, to mě začne bolet břicho jinak ne
spíš ráno nemůžu hned nic pozřít, odpoledne už někdy jim třeba normálně, ale je to fakt jak kdy
Spíš bych řekla, že mi vadí když dlouho nejim a už se mi dělá jakoby špatně od hladu, a pak se najim a jdu něco dělat..třeba jak sem tu psala, že sem byla na tý pouti tak to bylo to samý..bylo mi špatně od hladu, najedla sem se a chodila po pouti a udělalo se mi špatně, takže asi tak ![]()
@Burj Chalifa píše:
Myslím, že Tě gastroskopie asi nemine, dá se ale vydržet. Co Ti dělá alkohol? Od doby, co mám podobné problémy, mohu jen pivo. Ostatní mi obrací žaludek.
alkohol mi nedělá nějak nic, spíš ale nepiju..nedávno sem měla trochu vína a v pohodě, normální ![]()
Myslím, že by to mohl jen klasicky přecitlivější žaludek, nemůže to být už i třeba psychicky?? já mám občas také problémy, bolí mě žaludek na jednom místě až někde do žeber a jedno období to bylo tak neúnosné, že jsem šla na gastro ( dělali mi vyšetření žaludku, ale nosem- myslím, že nějak transnasální gastroendoskopie).. no, nic moc to teda nebylo
.. měla jsem zánět žaludku… dostala jsem antb. a od té doby mám vypozorované, že to mám hodně stresového původu, třeba na dovče mě to totálně přejde a příjezdem domů (nedostavěný dům, práce.. děti).. se to zase spustí,
ale mě třeba hodně zabírá fakt activia, actimel… ježíš, aŤ to nevypadá jako reklama… ale mě to opravdu pomohlo… předpokládám tedy, že jakákoliv živá kultura… pokud to nejpřejde, tak zajdi na gastro--- dělají i vyšetření v narkoze..
@Selfi píše:
Myslím, že by to mohl jen klasicky přecitlivější žaludek, nemůže to být už i třeba psychicky?? já mám občas také problémy, bolí mě žaludek na jednom místě až někde do žeber a jedno období to bylo tak neúnosné, že jsem šla na gastro ( dělali mi vyšetření žaludku, ale nosem- myslím, že nějak transnasální gastroendoskopie).. no, nic moc to teda nebylo.. měla jsem zánět žaludku… dostala jsem antb. a od té doby mám vypozorované, že to mám hodně stresového původu, třeba na dovče mě to totálně přejde a příjezdem domů (nedostavěný dům, práce.. děti).. se to zase spustí,ale mě třeba hodně zabírá fakt activia, actimel… ježíš, aŤ to nevypadá jako reklama… ale mě to opravdu pomohlo… předpokládám tedy, že jakákoliv živá kultura… pokud to nejpřejde, tak zajdi na gastro--- dělají i vyšetření v narkoze..
Mám to podobné. Pokud nejsem schopna nic moc pojíst, jistí to kefír. Zahustí, napojí.
@Burj Chalifa jj, a mám prostě opravdu pocit, že to má na žaludek i střeva opravdu blahodárný účinek… něco na tom asi bude:)
@Selfi píše:
@Burj Chalifa jj, a mám prostě opravdu pocit, že to má na žaludek i střeva opravdu blahodárný účinek… něco na tom asi bude:)
Když si zmáčknu to místo nahoře mezi žebry, žaludek bolí. Bolí na potlak. Máš to stejné?
Já nevím, co to mám.. mám prostě občas takovou tupou bolest v jednom místě v žaludku a kolikrát nevím, jestli mě bolí žebro. v místě žaludku nebo přímo žaludek… ale ano… tak jak to popisuješ, tak sem i to jeví stejně.. jako bych tam něco měla…něco mě tam tlačilo, ale pak mě to zase najednou přejde mám dlouho klid,.. a opravdu mi přijde, že to mám hodně i psychicky… vždy sleduji, jestli to má nějakou souvislost s jídlem..ale podle mne nemá,,,
No je pravda, že jeden čas sem pila tibetskou kefírovou houbu a na ten žaludek mi to fakt pomohlo ![]()