Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
U nás to byl problém s ledvinami - sedmiletý kastrovany kocour. Dostával infuze, nějaké pilule. Bohužel ho nezachránili. Ale přišlo se na to pozdě, protože žil částečně venku
@JayLee on se tenkrát porval na půdě s kunou a my ho vzali domu aby se z toho vylizal. Tak jsme to zjistili. Bůhví jak dlouho s tím běhal. Ale to byla jen ma zkušenost. Kočky mají problémy s mocovymi cestami často, tak to u vas bude snad jen nějaká maličkost
No, nejlepší by tedy bylo jet někam na pohotovost ještě dnes večer, u koček záněty močových cest a ledvin nejsou žádná sranda
Jinak ano, téměř stoprocentně to bude močák nebo ty ledviny.
Myslím, že je dost velká pravděpodobnost na ten zánět močového méchýře, v horším případě ledviny.
V našem případe se krev objevovala u zánětu močového měchýře.
Vypadá to na zánět močových cest, pokud se vám podaří odchytnout moč(třeba kdyby se kocour vyčůral i mimo záchůdek), tak ji vemte s sebou, hodně to veterináři pomůže.
@JayLee Když měla moje čičina zánět močových cest, tak jsem také nebyla schopná odchytit její moč. Nezbývalo mi nic jiného než jet bez moči. Říkám veterinářce, že nemám moč, vetka jí čapla, postavila na stůl, zmáčkla bříško a kočka se jí vyčurala přímo na ten stůl.
Takže žádná tragédie, jeďte bez moči. Přeju ať je kocourkovi brzy dobře ![]()
@JayLee Jop. Samozřejmě když jí odchytíš, tak tím lépe, ale když se to nepovede, tak jeďte v pohodě i bez ní
Dostane atb a bude zase zdravý ![]()
Taky držím palce, ať je kocour brzo zdravý
Jen mi to ještě nedá nenapsat, atb se většinou nedoporučuje dávat(i když někteří veterináři je ve velkém dávají), protože ty záněty u kocourů většinou bývají neifekční(kultivace z moči nic neprokáže). Tak jen abyste se za každou cenu nedožadovali atb
Používají se spíš analgetika, spasmolytika, někdy je potřeba dieta. Příčinou může být i kamínek.
Hned zítra ráno veterina - to bude velmi pravděpdoobně zánět močové trubice.
Bude potřebovat léky proti bolesti, antibiotika a především nasadit dietu.
Protože téměř jistě to budou struvity z příliš vysokého PH moči - důsledek průmyslové stravy koček obsahující obiloviny a podobné přísady na zlevnění krmiva.
Zejména pokud je na granulích, moc nepije a spíš je línější, tak je ideální adeptem na FLUTD - tedy ucpávání se kocourů…
Ideálně sebou ráno vezměte vzorek moči - zavřete kocoura někam do pokoje s práznnou, umytou berýnkou od kočičího wc a hned jak tam načůrá, tak do čisté injekční stříkačky naberte vzorek moči a dejte ho do lednice.
Pokud by se to opakovalo pravidelně i přes dodržovanou veterinární dietu, tak je žádoucí zvážit operaci, protože tím kocoura ušetříte spousty bolesti, stresu při převážení na veterinu a sobě peněz za opakovanou léčbu. A pochopitelně tím výrazně snížíte riziko strašáka největšího - tedy selhání ledvin.
K tomu dost pomůže zvýšit jeho aktivitu cíleným, dostatečně dlouhým hraním si, kdy něco chytá a musí za tém běhat a pořízením fontánky, aby byl motivanější k pití.
@StellaAlba veterináři nenasazují atb plošně, ale právě po rozboru moči. On se jaksi okolo toho ucpaného kamínku a nedostatečně kyselé moči právě často a nadšeně rozvíjí klasický bakteriální zánět. Nebakteriální bývá ucpání bez krve v moči, ale nejčastějí varianta je právě klasický zánět
A odmítat v tom případě antibiotka znamená spolehlivou cestu k selhání ledvin.
@JayLee nechcete ho cévkovat, je to velmi bolestivá záležitost a není tak těžké podrážit močovou trubici ještě víc. Navíc pokud čůrá, byť přes bolest, tak k cévkování zatím není důvod.
Tyhle problémy bývají chronické, takže v odebírání moči se začněte trénovat.
@Ou chronické to bývá, u nás to bylo celkem rychlé. Na třech letech kocour kastrovaný ze zdravotních důvodů, v deseti najednou kapky krve. Na veterině odebrali krev, udělali UZV, viděli ohromně zvětšený močák, tak kocoura přispali, že vycévkují. Krev dopadla dost bídně, ledvinové hodnoty alarmující. Mordovali ho chudáka přes půl hodiny (byla jsem tam s ním), ale nakonec se cévku povedlo zavést. Týden měl být s cévkou, po šesti dnech se mu povedlo sundat límec a vytáhnout cévku. Jela jsem na veterinu, závěr je, že počkáme, že by to mělo stačit. Nestačilo. Opět ucpaný, takže znova cévka a za tři dny šel na plastiku. Vtipné je, že ani z opakovaných odběrů se neprokázali žádné oxaláty nebo struvity.
@JayLee určitě zítra na veterinu. Kočky obecně málo pijí, jejich ledviny tak dostávají zabrat už takto. Na odběr moči existuje odběrová sada u veterináře…speciální podestýlka (vypadá jak bentonit), která ale nenasákne. Do bedýnky se dá toto, kocour se vymočí a do přiložené zkumavky se moč odsaje. Kupovala jsem, když jsem si nebyla jistá, zda se povede úplně bez steliva. Nakonec nebylo potřeba, takže jsme použili s dětmi na pokusy ![]()
Mám kastrovaného kocourka. Měl podobný problém. Pomohlo krmivo Purina Urinary Care a fakt pomohlo
@JayLee píše:
Ahoj,mám dotaz ohledně kocoura. Máme 3 letého whiskas kocoura, kastrovaného a právě jsem si všimla jak jsem mu kydala teďka wc, že tam má nějaký kamínky od krvemáme silikonový kočkolit. Myslela jsem zda nemá poraněnou packu ale nemá nikde nic navíc se chová úplně normálně možná si častěji líže pinďu a chodí víc na to wc i když jistá si tím úplně nejsem pač jsem se na to nezaměřovala
Samozřejmě zítra zajdu hnedka na veterinu dneska tam byli jen do 6ti ale zajímalo mě, zda je to zánět močáku což mě napadla jako první možnost - setjkal jste se s tím někdo a jak se to vyřešilo? Díky
písek v močáku - to mají kastráti často - chce to speciální granule pro sterilizované kocoury a ted přeléčit atb od veta… našeho kocoura musel i cévkovat, vypláchnout mu močák a pak jsme jezdili na injekce atb - snad to chytnete včas