Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak zase já
Jak víte, na rafánkovi jsem našla v neděli ekzém a od pondělka držím dietu bez BKM
nicméně má stále zelenější stoličku (nyní khaki) a teďka jsem v ní našla stopy krve
volala jsem na pohotovost, tak prý je to typické pro ABKM (alergie na mléčnou bílkovinu) a prý se to zlepší do 7 dní, mám možnosti kojit dál s rizikem, že se to zhorší, nebo odstříkávat a dávat nutrilon alergy care.
to vidim jako problém, protože jednak odstříkám celkem kulový za cenu devastace prsou, jednak rafánek mi příkrm žádnou cestou neveme.
ach jo, jsem z toho hotová
prosím napište mi, kdo máte s tímto nějakou zkušenost.
Pudlo, ano, my mmame stejnou zkusenost, uz jsem ti o tom psala nekolikrat
Je to presne tak, jak pises. Sama se musis rozhodnout zda budes drzet tu dietu,a muzes v tom pripade kojit dal a nebo, abys neprisla o laktaci vyzkousis Allergy care a budes odstrikavat, ovsem toto jako moc idealni do budoucna nevidim. Protoze pokud mate taky krev ve stolici jako my, musela bys tu dietu drzet porad - ne jenom na zkousku, jak maly zareaguje, protoze jakmile zacnes jist normalne bude to zpet…
Ja tu dietu nevydrzela dlouho, protoze jsem stejne musela dokrmovat tim Nutrilonem a to bylo dost opruz, drzet dietu a stejne jeste z vetsi casti krmit umelym mlikem. No, a navic, ten Allergy care neni moc chutny, je nahorkly a ten rozdil oproti MM je vyrazny. Takze mala je od tretiho mesice na allergy care, pije ho stale, zvykla si na nej v pohode a ma spis problem se sladsimi chutemi… Jedine co je blbe, ze kdyz byla mala, tak mela prumerne plechovku na 2, 3 dny - s receptem doplatek tusim 110 Kc. Takze se to prodrazi, ale ja nevim, kolik stoji jina mleka, mozna je to taky tak. Kazdopadne, moje rada: 1) pokud mu nekdo vezme krev na IgE a rekne, ze ma kravske mleko negativni, nechytej se toho a nezkousej ho. Krev ves stolici je v postate dukaz. 2) U nas se nejednalo pouze o BKM, ale hlavne o laktozu - na to jsem prisla az v roce - ale vsechno sedelo, osklive, caste stolice pri kojeni i po mem vysazeni BKM. Na to + ABKM existuje mleko Allergy digestive care.
V jine diskuzi jsem ti posilala odkazy na dobre clanky na potravinova-alergie.cz
Tak hlavu vzhuru, jsou i horsi veci. My s tim bojujeme co to da. (Ted uz dokonce zkousim davat treti den rohlik a vypada to dobre..
)
Pudlo, teď možná napíšu blbost, ale jsi si jistá, že je to ABKM? Byli jste na výtěru? Nám takhle vypukla salmonela - napřed zeleno a pak krev ve stolici. Malý bylo necelých 6 měsíců, v podstatě byla jen na MM, ani doktorka tomu nemohla uvěřit.
ja jsem celkem ochotna dietu vydrzet trvale, pokud by se jednalo jen o mliko, vejce atd - z reziho bych se asi slozila.
no vzhledem k tomu, ze odmita odstrikane MM jakoukoliv cestou, byla bych zvedava, jak bych do nej dostala hořky UM.
Popravde receno tedka se upinam k tomu, ze budu drzet tu dietu, rafanekovi se vylepsi nejen ekzem, ale prestanou i ty hnusne koliky a bude to mile usmevaver miminko.
Ty jo, fakt doufam, ze se to nezhorsi
preci jen drzim dietu uz 4 dny, proc se krev objevila az ted?
No treba jsem si ji driv nevsimla, bylo to par tecek.
ale ta stolice je horsi, to jo
zato ekzem je lepsi, od uterka nic noveho
inap píše:
Pudlo, teď možná napíšu blbost, ale jsi si jistá, že je to ABKM? Byli jste na výtěru? Nám takhle vypukla salmonela - napřed zeleno a pak krev ve stolici. Malý bylo necelých 6 měsíců, v podstatě byla jen na MM, ani doktorka tomu nemohla uvěřit.
inap on dr rikal, ze muzeme prijet na vyter, ale vzhledem k tomu ekzemu je to skoro jiste ABKM
on jako nema prujem - respektive krome toho, ze ta stolice je tmavsi a rekla bych, ze ji je i o neco mene (pritom mlika podle me spis vice), tak se cetnost a konzistence nijak nezmenila. a teplotu nema
Je fakt, že Týna průjem měla - stolička tak 6× denně, brčálová a v tom nitky krve. Ale jiný příznaky jsme taky neměli. Ale s ABKM nemám zkušenosti, takže můžu těžko posoudit.
popopo jeste doplneni, probiotika (infants dophilus a lacidofil) davam od 3 tydne - jako prevence atopu - ha ha - nezabralo to ani na koliky, ale davam to furt. ptala jsem se i toho dr, jestli muzu dal, prej jo, jen hylac ne.
a stolice mame 1-2× denne, krom toho obcas uprdnuto, to nepocitam
kdybych musela dokrmovat, tak se na kojeni taky vykaslu, to nema smysl, kdyz je k tomu ta dieta
ono s tou imunitou z mleka se to desne prehani, protilatky v mliku jsou tak maximalne na sliznicni imunitu, do krve se nijak nemaji sanci dostat
Pudlo, sójový lecitin E322 obsahuje mléčné bílkoviny a laktózu.
diky diky
tak dietu asi drzim pekne mizerne, protoze jsem jeste dodatecne zjistila soju ve vysocine, ve veprove konzerve a pod a psenici taky jim tak napul, zitra ale jedem do tesca, tak snad sezenu reznou mouku a nejake flakoty masa,
mame plnou lednicku jidla a pro me z toho neni nic…
celer je asi taky docela alergen
Ahoj. Mala ma taky krev ve stolici a ted nam dr. rekla, ze to vypada na ABKM.. Cely pulrok jsem ja normalne jedla a projevilo se ji to az ted…plne kojim a najizdim na dietu.
Ted ale trosicku tapu, co teda vsechno nesmim jist? Dr. mluvila jen o mliku a vejcich… ale koukam, ze to bude daleko slozitejsi.
A zaciname s prikrmy - zatim zelenina, po mesici mame pridat maso a pak az teprve ovoce. Ale nevim kdy muzu pridat lepek? Kdyz jsme zacinali s dr. mluvit o prikrmech, rikala, ze hned na zacatku, ze se ma dat hned v pul roce, ale to jsem jeste nevedela o te alergii.. a pak uz mi k tomu nic nerekla.
To ze ja ted mam vynechat vejce se tyka i Johanky do budoucna? Vsude pisou, ze se ma davat miminu 1 tydne vajecny zloutek…To bude moct nebo ne?
Kdy vam delali krevni testy na tu alergii? je to mozny uz v pul roce? Zatim to mame „potvrzeny“ jen tak, ze dr. koukla do pliny…
Ja jen doufam, ze po te diete ta krev zmizi… ![]()
Moc dekuju vsem zkusenejsim za rady, jsem z toho celkem paf ![]()
Ahoj Majdulo, tak my měli prakticky to samé. Malá asi v 6 týdnech měla nitky krve ve stoličce a k tomu se přidal šílený ekzém. Takže bylo podezření na to, co u vás. Taky kojím, takže to znamenalo vysadit úplně všechny potraviny,kde se nacházelo mléko. Ne jen mléko jako takové, ale vše, do čeho se přidává. Docela síla !!! Teď má dcerka 10 měsíců a postupně si přidávám potraviny s mlékem. Vždy čekám tak 3-4 dny a sleduji každičkou nadílku v plíně. A (musím zaklepat) nic. Ono se říká, že jak vyzrávají játra a celý trávicí systém, že kolem ročku alergie na bílkovinu kravského mléka přechází. Jen tedy doufám, že to bude i náš případ. S lepkem jsem začala asi až v 8. měsícím, ale jen z toho důvodu, že mi malá odmítala jíst příkrmy všeho druhu. Teď sezobne nějakou tu baby sušenku (i tam je mléko a lepek a vejce) a můžu říct, že je vše v pořádku. Nejstarší syn měl ABKM taky, ale přešla až ve 3 letech. Tak držím palce, my jdeme na testy z krve až v 1. roce.
mamaho píše:
Ahoj Majdulo, tak my měli prakticky to samé. Malá asi v 6 týdnech měla nitky krve ve stoličce a k tomu se přidal šílený ekzém. Takže bylo podezření na to, co u vás. Taky kojím, takže to znamenalo vysadit úplně všechny potraviny,kde se nacházelo mléko. Ne jen mléko jako takové, ale vše, do čeho se přidává. Docela síla !!! Teď má dcerka 10 měsíců a postupně si přidávám potraviny s mlékem. Vždy čekám tak 3-4 dny a sleduji každičkou nadílku v plíně. A (musím zaklepat) nic. Ono se říká, že jak vyzrávají játra a celý trávicí systém, že kolem ročku alergie na bílkovinu kravského mléka přechází. Jen tedy doufám, že to bude i náš případ. S lepkem jsem začala asi až v 8. měsícím, ale jen z toho důvodu, že mi malá odmítala jíst příkrmy všeho druhu. Teď sezobne nějakou tu baby sušenku (i tam je mléko a lepek a vejce) a můžu říct, že je vše v pořádku. Nejstarší syn měl ABKM taky, ale přešla až ve 3 letech. Tak držím palce, my jdeme na testy z krve až v 1. roce.
Me prave prijde divne, ze by se to projevilo az v pul roce. cely ten pulrok jsem jedla jogurty, pila mliko ve velkym a nic a ted najednou toto.. Ale rozbor stolice je negativni, tak asi dr. vi co rika no..
Doufam, ze se to taky casem spravi, jako u vas ![]()
A s tou dietou - mlecne vyrobky a to kde je mleko to jsem vynechala, to je jasne. Ale pak nevim v cem jeste ostatnim ta bilkovina je? Co treba syrovatka?
A kozi, ovci syry?
Ahoj, moje holčička má také ABKM. Držím dietu a aktuálně je všechno v pořádku, ale občas se nitky krve objevily i přes omezování v jídle.Někdy jsem objevila dietní chybu, jindy ne.To mléko (resp. syrovátka) je opravdu „ve všem“
.Takže pozor i na rohlíky, chleba, uzeniny…Kromě mléka mám ještě zakázáno jíst: soju, vejce, hovězí maso a samozřejmě všechny další časté alergeny jako ořechy, papriky, rajčata, citrusové plody…Tahle alergie vyhasíná v 75% okolo 1 roku, ale prý často pak nastupují další. Testy je zbytečné dělat před 1 rokem, nebývají průkazné.