Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojda, kvůli atopu budu teď dežet dietu bez vajec a kravského mléka, tak zkoumám, jestli můžu rohlíky a chleba.
mmch včera jsem zjistila, že mlíko je i v pašikách.
Ahoj, řekla bych, že ano jsou, tudíž bych je asi nejedla.
Rohlíky jsou přece z kynutého těsta = mělo by tam být mlíko. A těsto bez vajíčka si taky neumím představit.
I když možná v současné době v rámci snižování nákladů dokážou pekaři kouzla.
Určitě jsou, v tomhle je lepší buď zkusit péct vlastní pečivo nebo se poptat v krámku se zdravou výživou na věci pro laktoovovegany.
Myslím že jsou, v pekárně až tak neřeší co jim kam spadne. Doporučuju dělat si rohlíky doma, pokud budeš chtít, můžu poslat recept (je to práce tak na dest minut a ještě ne v kuse)
Pak se dá určitě kupovat pečivo ve zdravé výživě, nebo zkusit najít nějakou malou pekárnu a rovnou se tam zeptat, ale o velkých pekárnách jako je Odkolek a jiné opravdu nemám iluze.
ja byla na brigade v odkolkovi, tam vejce do housek nedavali, ale davali jakysi zlepsovac mouky,kdovico v tom bylo.
na vikipedii ve slozeni vejce neni.
Já jsem kdysi v pekárně dělala, vejce se do rohlíků nedávalo. Pouze voda, kvasnice a mouka. Ale někde se možná i mléko přidává, takže BKM může v rohlíku být.
Ty vejce se tam většinou dávají v sušené směsi, myslím, že to je ten vylepšovač mouky. To samé i v případě mléka, někde ho tam dávají v sušené podobě, resp. pracují se směsí, kde už je obsaženo.
Jsem alergik, takže na tyhle skutečnosti mě dost upozorňovali i v ordinaci.
chjo, tak ja si du navarit na den dopredu rejzi a brambory, alespon se vylouci i psenicna mouka. hodlam to vydrzet 3 tydny, snad vydrzim, drzte mi palce
Zdravím,
jsme atopici a na dietě už cca 1 rok - od narození.....v obyčejných rohlíkách je jen pšenice a voda a také šumava bochník je OK mouka, voda a kvas. Na jiné pečivo se stačí zeptat v pekárně a oni ti dají papír, kde se to dočteš.
Jinak ano.....mléko nebo syrovátka je skoro ve všem. nenajdeš ani šunku bez toho …leda tu nejdražší ok kosti a nebo dětskou - ale taky ne vššchny. Paštiky bych nebrala…je v nich koření, ečka a stabilizátory a barviva a to vše je špatně pro atopika.
Poku máš zájem o info můžeš mi poslat SZ…nejsem vševědoucí, ale zkušenost už máme ![]()
ada diky, zajem o info mam, jen nevim ted zrovna, na co se zeptat - napis mi kdyztak, co povazujes za uzitecne. snad jen me napada, za jak dlouho po zavedeni nebo vyrazeni neceho do stravy (u me) se to na diteti projevi?
Přeji dobrý den,
k Vašemu dotazu zasílám k Vašemu posouzení složení michelského chleba a
michelského rohlíku.
Chléb michelský : žitný kvas (žitná mouka, voda), pšeničná mouka, sůl
jedlá, zlepšovací prostředek (sójová mouka, regulátor kyselosti: E170,
látka zlepšující mouku: E300), kmín.
Rohlík michelský : pšeničná mouka, rostlinný olej, voda, droždí, sůl,
zlepšující prostředek emulgátor: E472e, ječná sladová mouka, cukr, látka
zlepšující mouku: E300, stabilizátor: E170), kmín.
Žádná z Vámi uvedených látek v těchto dvou výrobcích obsažena není.
S pozdravem
jupíííííííííííííííííííííííííí
Ahoj,
Pudloslavo, malej ma alergii na vejce a BKM a kde je trochu mlika, tak hned ma vyrazku a pupinky popr. otece, takze ho mam jako „barometr“ ![]()
Po vetsine rohliku vubec vyrazku nemel, rekla bych, ze vajicka tam nejsou a vetsinou to mliko videly z rychliku, asi v nejake rodinne pekarne to tam mozna bude, ale u te velkovyroby.. nevim..
Sama si ted psala to slozeni, takze vidis… ![]()
Jinak nevim, za jak dlouho se to projevi, kdyz budes dietu drzet, ja ji zacala ve 3.mesici maleho, uplne bez mleka a vajec a kolem 8 mesice byl temer bez ekzemu.
Drzim palce ![]()
Doktor Honzík na porodnici.cz píše, že v rohlíkách bývá syrovátka, normální Šumava je OK.
ZelvaVeruna píše:
Ahoj,
Pudloslavo, malej ma alergii na vejce a BKM a kde je trochu mlika, tak hned ma vyrazku a pupinky popr. otece, takze ho mam jako „barometr“
Po vetsine rohliku vubec vyrazku nemel, rekla bych, ze vajicka tam nejsou a vetsinou to mliko videly z rychliku, asi v nejake rodinne pekarne to tam mozna bude, ale u te velkovyroby.. nevim..
Sama si ted psala to slozeni, takze vidis…Jinak nevim, za jak dlouho se to projevi, kdyz budes dietu drzet, ja ji zacala ve 3.mesici maleho, uplne bez mleka a vajec a kolem 8 mesice byl temer bez ekzemu.
Drzim palce
takze 5 mesicu????!!!!!
to bych skoro rekla, ze na to tvoje dieta vliv nemela. hele zhresila jsi nekdy treba malicko, ze by se to na malem nejak projevilo?
V nejakem metopdickem doporuceni je 3 tydny, ale kazde dite je jine, proto se ptam tady.
Pudlo,dle mych zkusenosti se to MUSI projevit do 14 dnu, pokud ne, je neco spatne a vadi i neco jineho. Zde jsou skvele clanky, ctu je vzdy znovu bohatsi o par dalsich zkusenosti a vzdy to souhlasi: http://www.potravinova-alergie.info/…alergeny.php
no a pod clankem jsou dalsi odkazy na dalsi clanky o AE..vetsinu psala Verka, znam ji osobne, pomaha nam se zbavit AE, zjistily jsme, ze od sebe bydlime 15 km
Ona se atopakem zabyva velmi intenzivne, ne jenom jako laik, jeji holcicka je ta magdalenka, o ktere je tam taky pribeh.
tak cti.