Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojky,
jsem zvědavá co napíšou ostatní. mě mladší (7 a půl měsíce) taky kaká skoro po každém jídle (myšleno příkrmu) tzn. tak 3 x za den. občas kašovité, občas tužší(podle toho co jedla). přijde mi to normální. pravda oproti té starší, která kakala jednou z pár dní to je dost rozdíl
proč myslíš, že jí to trápí? napadá mě jediná rada dávat potraviny, po kterých je stolička tužší, mrkev a tak.
zapomněla jsem napsat, že nás to kakání netrápí, naopak malá si v té podělané plence vyloženě lebedí. není nad topení biomasou
![]()
Je dulezite, zda je to POUZE o kasovitych stolicich, nebo zda se to poji jeste treba s bolesti bricha, kousky jidla ve stolici, kyselym zapachem, svetlou barvou stolice, vyrazkou po tele apod.
Muze to byt leccos - od nesnasenlivosti laktozy (to mame my - mala kakala take po kazdem jidle, stolice kasovita, pH nizke, kysely zapach, od te doby co pije mleko bez laktozy, tak ma uplne bozi hovinka - 2krat denne, bobecek jako plastelina, tmavejsi barvy), pres alergicke reakce na potraviny, celiakii az po cystickou fibrozu.
Rada bych jenom podotkla, ze nam lekari nijak nepomohli, vsechna vysetreni jsem si musela vydupat sama, nastudovat co nejvice o teto problematice…kazdopadne konzultace na gastroenterologii by byla vhodna, oni ti muzou napsat i ta specialni mleka, popripade poslat na dalsi vysetreni. Ale za hlavu to nehazej a nenech se ukolebat tim, ze to je normalni a deti to tak maji, pokud to resis, tvuj instinkt rika, ze neco neni v poradku. Co bych udelala ja?
Objednala se na gastro, prinesla s sebou na ukazku vzorek stolice + jidelnicek male + pokusila si dat do souvislosti vse co „nehraje“. V noci place a ty myslis, ze to jsou zuby? nemusi byt, treba ji boli bricho.
popodopo
moc vam maminky děkuji.Myslím že bříško jí nebolí je uplně v poho veselá, přijde mi že jí nic netrápí a zuby nerostou. Říká se že mrkev staví ale u nas to nezabírá.Příjde mi že v te stolici vidím i kousky rozmixovaného kousku kuřete.A to mě znepokojuje.Měli jsme i dietu a bez mléka a v poho 1 kašovitá stolice za den, tak to bylo 4 dny tak jsem říkala tak to bude snad už v poho začali jsme pomalu vracet naš jidelníček. A opět mame tak 4. ![]()
zakladatelko, myslím, že sis odpověděla sama. pokud se po návratu k původnímu jídelníčku vrátil i počet stolic, tak by to opravdu mohla být ta nesnášenlivost bílkoviny kravského mléka či jak se to jmenuje. to se ale dá zjisit z krve, mám právě před pár týdny brala dr. krev na testy na tyhle alergeny (bílkovina kravského mléka, lepek a ještě cosi), výsledky jsme měli za týdne a všechno máme negativní (proto taky to naše kakání tak neřeším). tak si to nechte zjisit z krve a bude hned jasněji
ty testy na alergeny se nedělají automaticky, nám to dr. dělala, protože malá má od malička přecitlivělou pokožku, bylo podezření na atopický exem a manžel je k tomu alergik.
Z krve ti zjisti tzv. IgE alergie napriklad na bilkoviny kravskeho mleka, pokud to bude negativni, vubec nic to neznamena. Muze to byt non Ige alergie a ta se z krve zjistit neda. Anebo to muze byt intolerance laktozy, ktera se da zjistit pouze biopsii streva nebo testem s laktozou. Ale neco to urcite je, to je jiste. Pokud mala prospiva, nepropada se v percentilovem grafu (je v prukazce), nema prujmy apod. zrejme to zavazny problem nebude. Zkus ji koupit probiotika - my davame jednou denne 2 odmerky Infants dophillus plus (cca 209 Kc), pokud neuvidis zlepseni, pak zkus zkonzultovat zmenu mleka - na alergii mlecne bilkoviny je Nutrilon allergy care nebo Nestle alfare. Na nesnasenlivost laktozy Nutrilon allergy digestive care. Prispeje ti na ne pojistovna, jsou na recept, predepise ti je pediatr. Zalezi taky jestli ma ty stolice az po zavedeni prikrmu nebo zda byly divne od narozeni i pri kojeni apod. JE to slozita problematika a s ditetem se rozhodne neda experimentovat, proto si najdi DOBREHO gastroenterologa, za konzultaci nic nedas. Rozhodne by mel videt tu stolici. Taky zalezi jak moc rychle jste najeli na prikrmy, treba si strevo jeste nezvyklo, mozna by stacilo jenom ubrat a nedavat hodne druhu potravin - nasi male nedavam vubec mrkev, nedela ji dobre, ma kousky nestravene ve stolici. Zkusila bych dietni jidelnicek - brokolice, brambor, kruti maso, hruska, ryzova kase nemlecna…tkonzultuj to se svym pediatrem a pozadej ho o reseni situace, on by te mel vydelegovat jinam. Ja uz jsem unavena z toho vecneho boje s jesitnymi doktory, kteri, pokud neco sami nevymysli, koukaji na tebe jako na magora…po tom martyriu s nasi holcickou vidim, ze doktorum je to fuk, jejich dite to neni, ty musis bojovat jako lvice a hlidat je
popodopo
Ahoj, s dcerkou (nyní 4roky) jsme také měli problémy se stolicí, ale ona je měla vždycky takové napěněné jakoby našlehané a to bylo špatně. Pokud je to kašovité, tak si myslím, že je to v pořádku. S dcerkou jsem běhala po gastroenterologii (nic nezjistili a ještě jsem se s doktorem pohádala) a alergologii a zbavila nás toho až střevní viroza
Syn (7měs.) má občas kašovitou stoličku jindy zase tak tuhou, že ji má na zadečku přilepenou
Já bych zkusila probiotika, možná jiné mléko. Pokud prospívá a vyvíjí se normálně, netrápila bych se tím.
Hopinka
ahojte maminy prosím o radu mam 7 měsiční holčičku a trapí nas kašovité stolice, kaka skoro po každem jídle díky