Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dceri budou 3,5 roku a na ORL nam po vleklych problemech s rymou, zanety atd. doporucili odstraneni nosni mandle.
Muzete mi popsat, jak to pak probiha v nemocnici? Napr. zda muzu s malou na sal do doby nez ji daji narkozu? Predpokladam, ze to nejspis nepujde, ale vim, ze kdybych mohla s ni, snasela by vse lepe a v klidu, v opacnem pripade si to popravde ani nedokazu predstavit…:-(
Budu moc rada za vase zkusenosti a nazory.
Ahojky
Nikolce odstraňovali nosní mandli v srpnu.Ve 4 letech.
Napíšu postup v Kolínské nemocnici.
Jeden den nástup,druhý den výkon a třetí den domů.
Ubytování s matkou bez problémů a doprovod na op.sál je také možný.
V lednu jsem s Niki byla na pup. kýle a doprovodila ji až na sál a když pro ní sestřičky jely,tak jsem šla také.
Od odstranění nebyla Niki prakticky nemocná a ve školce nezameškala jediný den.
Tak my byli na nosní mandli v šesti letech s Čendou letos, na Bulovce v Praze. Příjem ráno, v poledne operace, v sedm večer domů. Snášel to celkem dobře, nicméně skoro všechny děti byly úplně dobré, bez bolestí, Čenda po narkoze plakal. Jinak před odvezením dostal atropinové kapky, které na něj hodně půspbily, bylo náročné ho udržet na posteli. Odvezení už moc nevnímal. Řekla bych, že to bylo psychicky o dost těžší pro mě. Jediný, co mě ničilo, že všech sedm dětí, které šly ten den na zákrok, bylo na jednom pokoji a s nimi i rodiče. Hnout jsme se od nich nemohli celý den, kromě těch dvaceti minut, kdy byli na sále, bylo to hodně vysilující, nebylo kdy se najíst, napít. To se ale asi liší v každé nemocnici, určitě se předem informuj. Na Bulovce se na oper. sál nemůže, ani do předsálí.
jinak pokud nejsi proti homeo, před operací a po ní nám pomohla arnica na hojení.
Ahoj,
nedávno tady jedna diskuse na toto téma probíhala.
My jsme byli na zákroku na jaře. Den předem se na děti podíval anesteziolog. Další ráno jsme nastoupili do nemocnice a odpoledne (cca ve 4 hod.) jsme šli domů.
Samotný zákrok trvá asi 40 minut, Máťa byl na sále celkem hodinu. Dělá se to v narkóze, protože (alespoň v Thomayerce, kde jsme byli) se následně obrušuje z patra celá tkáň, ze které mandle roste - za prvé už potom znovu nenaroste a za druhé to míň krvácí. Ten přístroj na obrušování ale pojišťovna nehradí, platili jsme 600,– Kč.
Po zákroku se Matyáš za mohutného chrápání
vyspal a pak už byl v pohodě. Hodně nám pomohly homeo, dávali jsme arnicu montanu 5CH a staphysagrii 5CH. Arnika na hojení a staphysagrie na zklidnění psychiky ze zákroku. Baštit jsme je začali asi týden dopředu.
Jinak na sál rodiče nemůžou, já jsem s Máťou šla jenom k výtahu. Ta hodina je pro mámu dost dlouhá, ale my máme za sebou v Máťově roce 14denní pobyt v nemocnici s celkem 7 narkózama, takže tohle už pro mě byla docela brnkačka :-d
Tereza
Praha Modřany - za ruku dokud neusne, při probouzení opět u dcery. Celkem pobyt 2 hodiny i s rezervou před. Jediná nevýhoda - 4 tisíce kč. Pokud nás to potká s druhorozenou, neváhám a jedu rovnou tam. Čekací doba - do měsíce.
Také doporučuji Prahu Modřany.
Byli jsme letos v únoru.
V 8,45 jsme šli s malým na sál,kde jsme byli do doby,než usnul,za 30 min nás k němu volali na pooperační pokoj a za dalších 15 minut jsme jeli domů.
Ivule
Ústí nad Orlicí- den předem nástup, ráno výkon asi na hodinu a dopoledne ještě odjezd.
my by jsme měli jít do Modřan 24tého,ale dnes jsme týden po atb a malý má zarudlý krk,takže nevím zda na orl napíše žádanku nebo to zakáže......ach jo.malému jsou 2 roky a hodně marodí,nosní mandli má zvětšenou už půl roku.
Mate informácie, že po odstránení nosnej mandly sa odoberie vzorka a dá sa vyrobiť liečebné serum, vraj to robia v nemocnici Na Bulovke, vie mi niekto poradiť? Vopred ďakujem
Dcera 4,5r byla letos v únoru na odstranění nosní mandle a zmenšení krčních. Důvodem bylo, že prodýchávala pusou, chrápala a mněla neustále rýmu, huhňala. Teď po operaci se stav nijak nezměnil dle dr je v pořádku. Rýmu mněla už 2× (ze školky) a chrápe jako dřevorubec ![]()
Kdy mám čekat nějaké zlepšení? a upravilo se vám to?
díky
Naše 6-ti letá ma za sebou půlroční ORL anabázi. Loni na podzim jsem si postěžovla pediatře, že mám podezření, že hůř slyší (zesilovala si muziku, nereagovala dobře na slovní pokyny). Doporučila na ORL, vyšetřit sluch. Paní dr. ambulance poprvé prohlásila zduřelou mandli a špatnou průchodnost kdesi, po 3 týdnech léčby Olynthem a kapkami do uší doporučila ORL v nemocnici a odstranění nosní mandle, že se tomu nevyhnem. V nemocnici vyšetření sluchu napoprvé (tympano a audio) ukázalo sluch na hranici normálu při horším soustředění. Pan dr. č.1 doporučil zopakovat za měsíc, operaci zvážit (že to není akutní, že se mandle může i po zákroku opět zvětšit…). Po měsíci audio podobné, dr. č.2 řekl, že to na operaci spíš vidí (že se dceři uleví a nebude dýchat tolik pusou) a že za měsíc se rozhodneme. Třetí návštěva v květnu, audio v normálu (soustředila se na to a dostala od sestřiček odměnu), lékař č.3 - primář ORL konstatoval „tam je místa dost“ a „přijďte, kdyby byly někdy potíže“. Takže tak. Co lékař to názor, dítě slyší (ale moc neposlouchá), občas chrápe. Nachlazení, rýmy a kašlíky nemáme, nehuhňá. Pro mně je nejdůležitější ten normální sluch, po prázdninách jde do školy.
Moje dcera byla taky ve 4,5 letech na nosní mandli (v Motole), trpěla na záněty nosohltanu a Laringitidy…máma mi vždycky zdůrazňovala, že se dětská imunita vyvýjí do 8-9 let…že až potom přichází období, že bude jen 1-2 x nemocná za rok…já jí nevěřila…a něco na tom je…i přes odstranění mandlí, byla dál stejně nemocná do 8 let…pak rázem konec…teď má 10 let a zatím nebyla nemocná, jen jednou zvracela…ale průdušky i nos ok…
A kromě toho, je prý cca 20% případů, kdy mandle opět dorostou… ![]()
Ahoj,
já jsem z Mostu, ale na trhání jsem jela po doporučení MUDr. na Kladno. V Mostě musíš být 3 dny v nemocnici a jelikož jsme šli s dvouma synama najednou, tak to jsem nechtěla.
Probíhalo to takto:
@Ajdula Reaguješ mimo…úvodní příspěvek je z roku 2009!!! Tazatelka je níž a ptá se na zlepšení po operaci… ![]()