Krevní sk. 0 neg - co to znamená pro těhotenství?

105
26.4.10 21:04

krevní sk. 0 neg

ahoj spolutěhulky…chtěl ajsem se zeptat, co přesně pro mě a mimísko znamená fakt že mám krevní skupinu 0 negativní? Je to nějak nebezpečné? Jaké jsou postupy v průběhu těho a po porodu? :nevim:
Moc děkuju za příspěvky :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4631
26.4.10 21:06

ahoj
ja mam tez 0neg, a v tehu jsem asi nic obvykleho nepostupovala, jen brali krev ale to asi jako kazde tehuli a zkoumali protilatky tusim, po porodu mi pichli nejakou injekci aby si dalsi mimi netvorilo protilatky ci co, a s malym po porodu bylo vse ok, jen mel zloutenku ale to ma hodne deti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
26.4.10 21:07

Ahoj, nula by snad neměla znamenat nic a to negativní je že ti dají něco po porodu, protože by jsi jinak mohla mít problém s dalším těhotenstvím, že by to dítě tělo bralo jako nemoc a zbavovalo se ho… Alespoň tak nějak jsem to pochopila když jsem se o to kdysi zajímala (moje máma je B negativní, já 0 pozitivní)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9879
26.4.10 21:11

Moje mamka to měla taky. První ditě ok. Druhé ji zakazaly . Komunismus. :mrgreen: Mama neposlechla a segra měla krevni sraženinu u nosu kterou ji pak operativně odstranily když jí byl rok. Dnes tušim hned po porodu pichnou nějakou injekci a je to bez problemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.4.10 21:11

O hematologii moc nevím (krom toho že jsem dárce krve), ale myslím, že problém nastává u rozdílných Rh faktorů otce a matky. Zkus se na to zeptat příslušného doktora.
Jinak nula znamená v podstatě to, že nemá protilátky, které by bránily v mísení krve s krví jiné krevní skupiny. Jinak řečeno - nula je univerzální dárce, jeho krev může přijmout kterýkoliv člověk bez nebezpečí ucpání cév (ale to jsem brutálně zjednodušil, hematolog by se proti tomu asi ohradil).
Mimochodem, nula je vzácná krev - má ji asi jeden a půl procenta populace. Já mám A1 Rh+, no a Áčko má přes 80 procent populace.......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
26.4.10 21:13

Ahoj,
jsem taky 0 negativní. Znamená to, že mi v těhotenství zjišťovali protilátky. Po porodu mi nic nepíchali, jelikož prcek je taky negativní tak si tělo nemělo proti čemu dělat protilátky. Je důležité jestli otec dítěte je negativní nebo pozitivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30412
26.4.10 21:14

Je to tak jak povídají ostatní, ale tohle všechno platí jen když je tatínek miminka RH pozitivní. Pokud by byl negativní neděje se vůbec nic. Jinak kdybys nestihla z nějakého důvodu tu injekci tak by další mimčo muselo na výměnu krve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.4.10 21:15

Děvčata, asi by z téhle diskuse měli radost na transfúzce. Možná nevíte, jak špatně se shánějí dárci vaší krevní skupiny.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
26.4.10 21:19

Juro, to opravdu nevíme protože v mém okolí se to nulami jen hemží… :think: U nás je vzácnější spíš ABčko myslím… A že bych šla na darování krve jsem přemýšlela, ale ty podmínky tam… Nesmíš mít menstruaci, nesmíš kojit, nesmíš tohleto, nesmíš tamhleto… A ještě tě můžou poslat domů s tím že toho co máš ty k dispozici mají dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4631
26.4.10 21:20
Ja bych jima rada dala, ale vzdy to nejak nevyslo :( a ted se musim jit dokopat abych tam zase dosla a zkusila to :wink:
Jura007 píše:
Děvčata, asi by z téhle diskuse měli radost na transfúzce. Možná nevíte, jak špatně se shánějí dárci vaší krevní skupiny.....
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
662
26.4.10 21:22
Dragy píše:
ahoj spolutěhulky…chtěl ajsem se zeptat, co přesně pro mě a mimísko znamená fakt že mám krevní skupinu 0 negativní? Je to nějak nebezpečné? Jaké jsou postupy v průběhu těho a po porodu? :nevim:
Moc děkuju za příspěvky :wink:

A jaký RH faktor má otec dítěte? To je totiž taky důležité vědět. Jestli taky negativní. Tak je vše v pořádku. Pokud pozitivní, může to znamenat potíže. Pokud totiž bude mít mimi Rh+ po otci, bude mít krevní oběh neslučitelný s tím tvým..pak už zaleží na tom, jak se s tím tvé tělo popere…

Nula je nejvzácnější jo? To mi povězte, my jí mame v rodině všici a snad každej koho znám jí má :mrgreen:

pokud sem byla dobře informovana dobře od laboranta, tak problém je v tom, že se ztrácí. Respektive ma-li jeden z rodičů A a druhý O, pak bude mít potomek A

Příspěvek upraven 26.04.10 v 21:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.4.10 21:23

Hanule, těch omezení je tam moře, ale i tak to jde. Samozřejmě, že chlap to má jednodušší, protože nekojí a nemenstruuje. Ale kupodivu chodí i dárkyně mezi čtyřicítkou a padesátkou, které bych nečekal… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4631
26.4.10 21:27

me nikdo nezjistoval jaky RH faktor ma otec, nikdy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
662
26.4.10 21:28
Akinom píše:
me nikdo nezjistoval jaky RH faktor ma otec, nikdy

to jako tatínek neví, jakou ma skupinu? Teda ja jí mam napsanou v rodném listě 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
26.4.10 21:31

Záleží, jaké miminko se narodí. Pokud bude mít Rh-, pak se neděje nic, pokud Rh+, pak bys měla do 72 hodin po porodu dostat injekci proti tvorbě protilátek.
Já mám taky Rh-, manžel Rh+, naše první dítě má Rh- a druhé Rh+ (takže po posledním porodu jsem také dostala injekci).
Když jsem se doktora ptala, jestli budou zkoumat, jakou krev má manžel a podle toho postupovat (vím, že má Rh+), tak mě „vyvedl z omylu“ s tím, že se to dnes takhle nedělá, protože prý spousta žen nečeká dítě s manželem/partnerem (samozřejmě aniž by ten cokoliv tušil :-? ), a pak informace o jeho Rh faktoru nemá žádnou hodnotu (naopak může být matoucí :nevim: ). Jojo, občas jsem najivní a nevím, jak to ve skutečnosti chodí :wink:

Příspěvek upraven 26.04.10 v 21:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky