Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky jsem v 15tt, dnes mi na prohlídce řekli, že mám vzácnou krevní skupinu A1B negativní, prý mě budou muset očkovat ve 28tt, a něco ohledně protilátek, víc už mi nějak neřekli. Máte s tím nějaké zkušenosti? Nemůže to ohrozit mimčo? Děkuju a mějte se hezky ![]()
Ahoj, tam nejde asi ani o to, jakou máš krevní skupinu (A, B, AB, O), ale o ten RH faktor negativní - že by sis mohla vytvářet protilátky proti miminku. Ale dneska už to lékaři pohlídají, neboj se nic. ![]()
Ahoj, mám také AB-. Je to sice vzácná skupina, ale v případě těhotenství jde opravdu jen o RH. Mě brala doktorka 2× krev kvůli protilátkám a hned po porodu zjišťovali RH dcery. No a jelikož měla také RH-, tak se to neřešilo…kdyby měla plusko, tak mi dají injekci, aby si mé tělo netvořilo protilátky u dalšího dítěte v případě, že by bylo RH+ (bylo by bráno jako cizí prvek a tělo by se ho snažilo vypudit, zlikvidovat).
Vůbec se tím nestresuj, obzvláště v případě, jde-li o tvé první dítě…jen si tě budou víc hlídat. A ty si to pak raději pohlídej u porodu.
Hodně štěstí.
Taky mám AB- a kromě toho, že mi sestřička řekla, že je to vzácná skupina, vůbec nic neřešila. Teď poprvé čtu, že by to mohl být problém, a to jsem už ve 30. týdnu. No asi se na to radši příště zeptám. Ale když to nijak neřešili, asi to nebude nijak závažnej problém ![]()
Děkuju a snad to bude v poho, mě jen zmátla ta jednička mezi
A 1 B - No tak uvidíme, prý mě budou očkovat, snad bude vše v poho
Děkuju moc ![]()
…ta jednička vyjadřuje jakoby „sílu“ té krevní skupiny. Ale má to jen laboratorní význam. Pro tebe jako „majitelku“ to nehraje žádnou roli.
Ve tvém případě je pro těhu opravdu důležité jen to -.