Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, dcera bude mít denně jeden až dva kroužky (dva znamená třeba nástroj a hud. nauka), kamarádka mi to rozmlouvá, že je to moc, jak to máte vy?
A ještě druhý dotaz - dcera má školní batoh od Cool (2 roky) a má slíbený nějaký pro starší, můžete mi napsat, jaké máte? Koukala jsem na Topgal, ale nemám s nimi žádnou zkušenost.
Díky ![]()
A kolik je dceři?
Naše dáma měla loni ve třetí třídě tři kroužky. Ovšem bavily ji, chodila tam ráda. Letos to bude také tak.
Každý máme jiný názor na trávení volného času dětí, když tu naši nechám doma bude se leda bezcílně potloukat venku nebo dřepět u počítače, tak myslím, že je lepší organizovaný čas. Školu a tak zvládá nevidím důvod jí ubrat.
Ale opravdu každý má jiný názor a každé dítě je jiné a každého baví něco jiného.
Hm a batoh má od Husky, topgal se nám v 1.třídě po dvou týdnech rozbil, asi chybný kus, ale už bych ho nechtěla, větší děti nosí třeba Dakine, ale tam se mi moc nelíbí záda. ten Husky Pink má záda vyztužená a polstrovaná, sice není určen jako školní, ale myslím si že je lepší než většina školních.
Osobní zkušenost nemám, ale kdy bude mít nějaké volno? Musí taky dělat úkoly, ne? Aby nebyla jen samá povinnost, byť ji všechny kroužky předpokládám baví. ![]()
Je v 6. třídě. Loni měla kroužky v pondělí 2, ve středu 2, letos jí přibyla nauka (loni byla osvobozená) a atletika, takže každý den krom pátku bude mít něco, zbývat jí bude každý den doma cca 2 hodiny na úkoly a přehrávání.
Aha tak to má i docela dost. Pochopila jsem, že bude mít dva týdně.
Nicméně záleží i hodně na ní, jak moc se musí do školy připravovat a jak moc času potřebuje jenom pro sebe.
Naše dcera za kroužky dojíždí do cca 20 km vzdáleného města. Jela tříkrát týdně a vracela se tak v pět, max v šest. Další tři dny v týdnu měla pro sebe, no a v neděli to jsme všichni spolu (jako rodinka).Jenže je zatímna 1. stupni a učí se tak max. básničku. Plus dom. úkoly, ale to je vždy tak 10 min.
asi musí dcera i sama, jestli to tak chce.
Jenom do budoucna věřím, že nic z toho jim nebude na škodu.
Copak pro sebe, to nepotřebuje, vydrží dost a miluje pohyb, spíš ta příprava do školy, no snad jí ty dvě hodiny budou stačit (aby stíhala přehrávat taky). A to jsme jí ještě chtěli dát angličtinu soukromě, ale to už tam nenarvem.
Že nepotřebuje čas pro sebe? Co to je za nesmysl? Každý živý tvor potřebuje i čas pro sebe - přece není robot co je ve škole, na kroužku nebo se učí doma? Co takové dítě má ze života? Přece už je v pubertě a čas pro sebe by mít měla. ![]()
My máme už od druhé třídy jednou týdně hudební nástroj plus jednou týdně nauku a o víkendu jednu hodinu sport a zdá se mi to akorát. Už je v sedmé třídě a je to tak akorát. Asi bych dítě nezatěžovala kroužkem každý den. Batoh máme od topgalu, i na prvním stupni jsme měli topgal a spokojenost a to jsme ho objednali přes net, ani jsme ho vlastně neviděli na vlastní oči.
Tím nemyslím, že nemá žádný čas pro sebe. Chci tím říct, že když je doma, nudí se. Radši je zaměstnaná právě tím pohybem nebo keramikou nebo prostě něčím. Většinou je tam se svými kamarádkami, takže si i pokecá. Je ponocovací typ, takže když dorazí z kroužku, udělá úkoly a přehraje, koukne na telku (ten čas pro tv se kroužkama citelně zkrátí, kdyby byla doma, tak čučí) a jde si číst, což ty poslední činnosti počítám za čas pro sebe. Jiné činnosti ji doma moc neberou, občas bužírkuje nebo tká. Zaháním je sice v osm najednou, ale ona stejně dřív než v deset neusne.
@sikorka To právě není můj výmysl, ale ona sama ty kroužky chce.
Zdá se mi toho organizovaného času moc. Má čas na to jen tak si jít ven, nebo si pustit muziku a jen „nicnedělat“? Pokud říkáš že se doma nudí, nemá žádné povinnosti v domácnosti? Tím myslím pravidelné, co by měl na starost jen ona. Ale pokud ji kroužky baví a je v pohodě, tak bych ji nechala.
@Eliška asi bych jí to zkusila nějak rozmluvit, tolik kroužků.
Jako pokud chce sama nechala bych to tak. Lepší než věčné nicnedělání.
Já mám tyhle aktivní děti ráda, v životě se neztratí.
Jak moc mě chybí hudební nástroj nebo nějaký sport, celý život se potýkám s tím, že mě rodiče nenechali dělat žádný kroužek. Za to času lézt po stromech jsem měla fůru, bohužel k čemu.
Dítko mám ještě malé, ale když si vezmu sebe, byla jsem stejně aktivní jako tvá dcera.Je to spíš povahou dítěte. Sestra nechtěla do žádného kroužku a raději byla doma s mamkou. Já chodila plavat, na flétnu, do skautu, do keramiky a ještě jsme ve škole dělali filmový klub.Od páté třídy jsem chodila na gymnázium. Úkoly jsem si dělala po škola než jsem šla na kroužek, doma mi to zkontrolovali případně jsem se doučila co bylo třeba a stejně jsem pak večer nevěděla co doma dělat a nudila jsem se i tak.
Mám v plánu nabídnout dceři angličtinu, sport a hudební nástroj a uvidíme co ji bude bavit a jestli bude chtít dělat i něco jiného.