Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak se věnujete miminku a předškolákovi (3-4r), kt. nechodí do školky a vy nemáte hlídácí babičku? Chodíte společně na kroužky?
Chodíme spolu do rodinného centra na kroužky danému věku. To těmto malým dětem bohatě stačí.
Třeba :mimi - masáže miminek, muzikoterapie. Starší - herna s programem, výtvarka ![]()
S mym predskolakem a batoletem bych nikdam sama nesla ani kdyby mi zaplatili ![]()
Domnívám se, že kroužky pro nejmenší jsou jen záminkou pro maminky, aby se mohly sdružovat a tak nějak doma nezblbnout. Myslím si, že těmhle malým dětem stačí, když jsou prostě s mámou, když si s ní můžou hrát, „pracovat“ (ano, být s ní u toho, jaký je prostě den, včetně vaření, nákupů…), chodit na procházky, na hřiště, atd. Že není nutné je nějak extra vzdělávat v „kroužcích“, pokud se jim máma věnuje. Potažmo táta, pokud k tomu je… dělat s nima raubírny po taťkovsku. teda ne děti jen doma, samozřejmě socializace s ostatními dětmi nutná, ale nemusí to být nutně na nějakém kroužku.
Toť můj názor.
Mimino do satku a vymetli jsme s nim vsechno- sokol, yahu, vylety na kole, vlakem, divadelka, vytvarne dilny, hriste, herny, zriceniny…
Taky jsme v tu dobu chodili jen do MC na cviceni, mimino se koukalo. A bylo to i kvuli mne, jako jo, dcera se zabavila, ja pokecala, znacka ideal ![]()
Vylozene krouzky vyzaduje az ted, je ji necelych 6. Chce fletnicku (ma uz od 5 let a trva si na ni), plavani i cviceni ![]()
@didi32 dokud byla malá miminko, kluka jsem vodila na jeho kroužky normálně.. od jeho 3-4let byly beztak už bez rodičů. Takže jsem ho tam odvedla a za hodku si pro něho přišla a s miminkem v kočárku zatím někde pokorzovala. Pak bylo blbé období, kdy už miminko bylo batole, tak ten jeden rok bylo na vše malé a bylo to horší na kombinování. Ale co byly menšímu 2 a staršímu klukovi 5, tak jsme začali na kroužky rodič+dítě a kluk s námi.. na malování já tvořila dohromady s malou a kluk vedle nás převážně samostatně. To samé na Sokol.. já s holkou a kluk víceméně samostatně s námi a k tomu měl svý 2 kroužky, kde jsem ho odvedla a šla s malou pryč. Jedno byla angličtina a nad ní veřejná hernička, takže on na kroužku a já s malou v herničce.
Nevím z jak velkého jsi města, ale pokud člověk hledá s ohledem na ty dvě děti, tak najde a jde to zkombinovat. Nejhorší je to v době, kdy je to malé 1-2 roky, mi přišlo..
Já jsem dcerou chodila na různé kroužky (plavání, cvičení, výtvarka, škola Yamaha…) od roku do 3 let, pak šla dcera do školky. A chodily tam i maminky s dalším miminem, takže to určitě jde. A jsou i kroužky, kam se dítě dá a maminka má volno. V tomhle věku to není problém, děti musí vydržet samy ve školce, tak co by nevydržely hodinu na kroužku.
@Emilie píše:
Domnívám se, že kroužky pro nejmenší jsou jen záminkou pro maminky, aby se mohly sdružovat a tak nějak doma nezblbnout. Myslím si, že těmhle malým dětem stačí, když jsou prostě s mámou, když si s ní můžou hrát, „pracovat“ (ano, být s ní u toho, jaký je prostě den, včetně vaření, nákupů…), chodit na procházky, na hřiště, atd. Že není nutné je nějak extra vzdělávat v „kroužcích“, pokud se jim máma věnuje. Potažmo táta, pokud k tomu je… dělat s nima raubírny po taťkovsku. teda ne děti jen doma, samozřejmě socializace s ostatními dětmi nutná, ale nemusí to být nutně na nějakém kroužku.Toť můj názor.
pod tento názor se mohu podepsat. Na mne to působí naprosto stejně, takže mám doma čtyřleťáka a nechodili jsme nikam. věnuji na mu na 100% a umí toho hodně a nemám pocit, že by mu něco tím, že jsme doma uniklo. Odpoledne trávíme venku a po hřištích. Běžně je zapojován do domácích prací včetně pečení rohlíků, vytírání podlahy atd.
Jednu dobu jsme s 2 letým a miminem chodila do mateřskýho centra, jen do volný herničky. a teda chodila jsem tam kvůli malýmu, ne kvůli sobě, nejsem moc družnej typ, ale malý si to tam tehdy zamiloval, si pamatuju jak chvíli před porodem jsme přišli, a herna byla mimořádně zavřená, a prcka jsme s obřím břichem musela vléct až domů, za jeho hysterického řevu a kopání, kterým naznačoval, že chce do herničky ![]()
@Pam12 píše:
pod tento názor se mohu podepsat. Na mne to působí naprosto stejně, takže mám doma čtyřleťáka a nechodili jsme nikam. věnuji na mu na 100% a umí toho hodně a nemám pocit, že by mu něco tím, že jsme doma uniklo. Odpoledne trávíme venku a po hřištích. Běžně je zapojován do domácích prací včetně pečení rohlíků, vytírání podlahy atd.
já třeba chodila v zimě, kvuli kolektivu. venku v zimě člověk na moc lidí nenatrefí a furt být sami - mě to neba.
Tak predskolak ma skolku, a jinak krouzek fotbal a plavani, ted od zari i gymnastika. Ve skolce moc nesportuji, tam hodne tvori a maluji, tak abychom to kompenzovali.
@didi32 píše:
Jak se věnujete miminku a předškolákovi (3-4r), kt. nechodí do školky a vy nemáte hlídácí babičku? Chodíte společně na kroužky?
kroužky měl ve školce.