křtění

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymni
16.3.06 16:53

Co při křtu a rituálech církve ten slib dát v duchu Bohu, nikoli faráři a církevnímu společenství? (jen navenek přísahat věrnost církevnímu společenství, ale vnitřně se přihlásit k Bohu). Bůh zajisté ví o nedokonalostech církve, takže ti jistě požehná, a také uznej, z malé části je i církev svatá, neboť zachovala i ty hluboké duchovní hodnoty, které nezachoval nikdo jiný! Ahoj Petra

• Citovat
  • Upravit
1753
16.3.06 17:07

Ja celkom chápem čo mi chceš povedať Petra , obdobne premýšla i môj priateľ a ja ho chápem i keď sa niekedy rozčulujem keď takto rozpráva…-:)

Lenže ja to tak teraz takto necítim , okrem toho som typ človeka „čo na srdci to na jazyku“ a to pekne prudko a vášnivo. Chýba mi pokora…? -:)) Nebolo by to dobré, naozaj.

Ja som len chcela vedieť, či máte dievčence (vy oficiálne veriace) detto odmietavý názor na krst dieťaťa v tom prípade ak jeden z rodičov je nekrstený nekatolík. A prečo, zaujíma ma to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
16.3.06 17:12

Ahoj Barbados, souhlasím s tebou, mám na to stejný názor, proč bys měla slibovat něco, když tomu sama nevěříš.Myslím, že u svatby i křtu stačí, aby byl pokřtěný aspoň jeden z rodičů.A pokud jak říkáš, tvůj přítel chce upřímně slíbit, že dítě bude vést k Bohu, tak proč ne. Jen nevím, jak se dívá v takovém případě na to kat.církev, když pár není v manželství. Možná to záleží na knězi, já fakt nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
16.3.06 20:15

Ahojky,

já sama křtěná nejsem, svatbu jsem měla v kostele a pokřtít jsem se nemusela. Totéž platí u křtu. Naši malou Aničku nechám pokřtít (chci aby bylo venku hezky, uděláme si s toho takovou oslavu takže ji bude cca 8 měsíců), i když žádné církvi nevěřím, ale v boha ano.
Je pravda že manžel je křtění a do kostela občas zajde. Je u Československé husitské (nebo tak nějak). A co tady každý píše o farářích je pravda potkala jsem jich spousta nepříjemných, ale i příjemných kteří jsou velmi moderní i tak pohlíží na víru.

Achesa a Anička 5m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
16.3.06 20:41

Ahoj,

muj manzel je verici (jeho rodina pochazi z vychodniho Slovenska, kde se na vire hodne lpi). Ja verici nejsem. Nejsem ani pokrtena, ale dceru jsme pokrtit nechali, protoze vim, ze aspon manzel ji k vire v Boha povede. Museli jsme jen absolvovat sezeni u pana farare a ten v tom nevidel zadny problem. Druhou dceru dame take pokrtit.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
16.3.06 21:46

ahoj Milko,

Já mam zkusenosti s krtem v rimskokatlolicke cirkvi.Tady je popis mé zkušenosti:
krtit muzes nechat dite v jakemkoliv veku,my jsme nechali krtit syna v 5.mesicich.
Zajdi si na faru domluvit se s fararem,protoze kazda farnost si kladne jine podminky.Většinou tam mají vypsané i úřední hodiny,jde vlastně taky o úřad,ale určitě tě nevyhodí,když tam přijdeš i mimo ně.
JE pravda,ze se krti na zaklade viry rodicu,tzn. ze se mimo jine zavazujes k tomu,ze budes ditko vest k vire atd.
Z dokumentu jsme dokladali potvrzeni o cirkevnim snatku (pokud jsi mela cirkevni snatek,mas na svatost krtu pravo) a rodny list ditete.Další potřebná data stačilo nadiktovat.
Dale je treba,aby jsi si z okruhu tvych znamych zvolila „kmotra“.To je clovek,ktery bude tzv. dohlizet,jestli je dite vedeno k vire.Tento kmotr by mel správně byt biřmovaný,ale to je v dnešní době celkem málo lidí,tak někteří faráři slevují a požadnují,aby byl aspon u prvního svatého přijímání a někteří faráři dokonce slevují až na to,že stačí,když je kmotr pokřtěn,ALE v každém případě chtějí,ať je to aktivní věřící,tzn. pravidelně chodí do kostela.NO a kmotr by měl být někde z okolí,aby mohl ten "dozor " vykonávat pravidelně…neměl by být z druhého konce republiky.(může to být i člen rodiny…strejda,sestřenice..atd)
Dále někteří faráři vyžadují docházku na tzv. poučení a školení,my jsme byli jenom na jednom setkání.Fakt záleží na vašem panu faráři.
Taky si jenom tak asi nemůžeš vybrat kostel ke křtění.Křest by měl proběhnout v kostele patřící do farnosti,pod kterou dle místa bydliště spadáte.Pokud by jsi chtěla křtít někde jinde např. jsi z Prahy a křít by jste chtěli v Plzni,tak ti tvůj farář musí vystavit tzv. propustku,kde ti něco jako povolí provést křest v jiné farnosti.
NO a pokud se na křtu domluvíte,tak zase jak kde.Dostanete svíčku a křestní roušku,někde si to musíte koupit.
NO a pak už zbývá se domluvit na datu,pan farář vám vysvětlí průběh celého obřadu,co kde máte říkat atd.,toho se neboj.
Po křtu dostaneš od faráře církevní potvrzení o křtu,důležitý to dokument.

JO ještě jsem zapomněla.Já jsem pokřtěná,můj manžel nikoliv.KOstel navštěvujeme sporadicky.

Tak doufám,že tohle je to,na co jsi se původně ptala..seznam toho,co k tomu potřebuješ..........

Tak snad jsem na nic nezapomněla.snažila jsem se sepsat ti seznam potřebných věcí pro křest a soudy,jestli je to dobré nebo není,jeslti na to máš právo nebo ne nechám na jiných :D

Jaana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
347
17.3.06 13:18

My máme super faráře, říkal že dítě nemůže za to že rodiče nejsou sezdaní v kostele a drobečka nám pokřtí.Je ze slovenska a je fakt pohodář narozdíl od toho který tu byl před ním,,,,,ten nám nechtěl pohřbít babičku protože celá rodina nechodíme do kostela :twisted: Tak ted je to příjemná změna a abych nezapoměla má byt v poště pro tebe tak se juknite,,,,,,papa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
803
17.3.06 14:11

Ahojky,
My máme křest už za sebou a přiznám se , že jsem o křtu taky moc nevěděla. Stačí se objednat na farnost /většinou je to podle obvodu města anebo podle toho v jakém kostele chcete křtít/, myslím, že je lepší tam zajít než třeba telefonovat. Domluvíte si schůzku. Na schůzce je maminka a tatínek /miminko samozřejmě také, pokud nemáte hlídání/ Sebou rodný list dítěte. Ptají se na norm. věci jako jméno, adresa, jména rodičů apod. Pak samozřejmě, jestli máte kmotra/u-kmotr musí!!!!! být pokřtěný a nejlépe, pokud je i biřmovaný, ale to není nutné. Nám potom kaplan povídal o církvi a tak, bylo to docela pěkné a hlavně nás nezahlcoval věcmi, kterými nebylo třeba. Potom jsme si domluvili schůzku na příště-bavili jsme se o tom, jak vlastně křest bude probíhat a povídali jsem si i o obyčejných věcech, o rodině, o dětech…bylo to moc milý a pan kaplan byl taky milý. Na křest si musíte sehnat bílou roušku /měl by to být nějaký hezčí bílý hadřík-plena, větší kapesníček/ a křestní svíci, prodávají i v Plusu /určitě seženeš anebo jí mají i na farnosti/ může to být i obyč. bílá, ale myslím, že křestní je slavnostnější. Miminko by mělo být oblečeno v něčem hezkém bílém a asi v zavinovačce. My jí měli a kmotrovi se prďous i líp držel a i proto, že v kostelech je docela zima. Jo a taky si rozmyslete křestní jméno /to po křtu/ miminka. My jsme vybrali po dědečkovi, ale musí to být jméno, které měl nějaký svatý anebo jméno po kmotrovi. Myslím, že pro vás je důležité se objednat a farář vám vše vysvětlí. Samo, že záleží také na přístupu faráře, ale vždycky je možné vybrat si jiného i jiný kostel
Já křtěná nejsem a kvůli křtu jsem se nemusela nechat pokřtít. Manželé zatím také nejsme a jestli se někdy vezmeme, tak v kostele asi ne. Taky si nemyslím, že když člověk nechodí do kostela, že to znamená, že by nevěřil. Můj přítel věřící je, ale tak nějak uvnitř sebe a také jsem mu řekla, že bychom mrňouse měli vychovávat v duchu toho, aby o církvi a o Bohu věděl. Každopádně to, jestli se s tím pak ztotožní, to už bude záležet na něm. Jinak křest byl opravdu moc hezký, požádala jsem svého tatínka, který má dívčí sbor, jestli by nám i nezazpívali a musím říct, že jsem zamačkávala slzu a přesto, že nejsem křtěná, jsem ho velice prožívala. Se křtem jsem souhlasila proto, že přítel si to přál a požádal mě o to a také kvůli jeho rodině, na čemž, podle mě, není nic špatného. Jen by mi přišlo trochu divné, pokud s vírou u vás v rodině nikdo nepřišel do kontaktu, miminko křtít. Křest jsme měli společný s přítelovou sestrou. Její holčinka byla stará 6 týdnů a Peťula měl skoro 3měsíce.
Toť vše
Klára
Kdyby byl nějaký dotaz určitě písni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1753
17.3.06 14:16

Dievčence ďakujem za vaše skúsenosti a informácie.
Hodne som sa tu toho dozvedela.

Hádam sa teda nájde chápavý farár čo naše baby pokrstí aj bez toho aby ma tlačil do niečoho čo vnútorne nechcem.
No hlavne aby sa narodilo zdravé.

papa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
10.4.15 14:15

Ahojky, chtěla bych se zeptat chtela bych pokrti dite, ale nevim jak se to zarizuje kdyz tatinka nemame v rodnym liste a nejsem ani vdana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Twitter
10.4.15 15:35

@siggi77 Ahoj, mám obě děti pokřtěné, ale v tomhle případě neporadím. Zatím neznám nikoho, kde by maminka křtila miminko sama, bez tatínka. Jestli máte příjemného faráře, zajdi za ním a zeptej se ho přímo. Většinou záleží hlavně na jeho ochotě. Já jsem s ním třeba úplně na začátku meilovala :D

• Citovat
  • Upravit
Twitter
10.4.15 15:38

@siggi77 jinak se to zařizuje stejně jako by jste byli dva. Pozve tě několikrát na ponaučení, seznámí tě s obřadem. Vyplní nějaké údaje o tobě a kmotrovi. Dohodnete termín křtu. Stejně za ním musíš, musíte se domluvit na to sezení před křtem.
Ale už jsem slyšela, že někde to nevyžadují a stačí si jen dohodnout termín křtu.

• Citovat
  • Upravit
Flenka
11.4.15 20:59

@siggi77 Znám i případy, na které se ptáš a děti jim pokřtili. Záleží na konkrétním panu faráři, je třeba se poptat přímo, případně pohledat nějakého jiného, který bude souhlasit :).

• Citovat
  • Upravit
5808
11.4.15 21:16

@siggi77 já teďka mám před sebou tak dvě až tři katecheze před křtem a nejsme vzití a přítel je křtěný, ale tím jeho cesta k víře skončila… kněz se mě ptal jestli není přítel proti, pak se teda zeptal jestli je přítel i otec dítěte a ptal se proto, že za dítě maj hlavní zodpovědnost rodiče a nešlo by křtít proti vůli druhého… ale pokus otec nen v rodným listě, a předpokládám se o dtě ani nezajímá, tak tam by snad jeho souhlas být nemusel… je to na vůli kněze do jisté míry, ale jsou kněží chápavější a méně chápavější… je důležité abys věděla, proč ty chceš miminko pokřtít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
12.4.15 09:50

Děkuji moc za odpovědi s kamarádkou chodím, teď na přípravy ke svatému přijímání, jako s její dcerou. Tak jak bude příležitost tak se zeptám…
:lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky