Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dříve se křtilo do 6 týdnů od porodu, dnes už se na to tak nedbá. Většinou se chodí 4-6 krát na školení na faru, pak následuje samotný křest v kostele. Jde také chodit na to školení už před porodem miminka. Renča
posouvám nahoru s dotazem, jaké papíry jsou k tomu potřeba ?
NiKi
já myslím, že stačí zajít na faru nebo do kostela, kde chcete křest a domluvit se s p. farářem.
U nás křest domlouval dědeček - jsou ve sboru a papíry k tomu jsme nepotřebovali žádné - jenom stačilo nadiktovat datumy narození, a jméno - dítka a kmotra či kmotry (a ani to nebylo nutné).
Věra
rozhodne si nejdriv promluv s fararem, u nas jedna rodina chtela dite pokrtit, kvuli prarodicum, ale farar je odmitnul s tim, ye je v kostele nikdz nevidel
, nejspis to tak jinde nebude, ale radsi si to nejdriv zjisti
U katolíků můžeš pokřít dítě kdy chceš, ale zavazuješ se tím k tomu, že ho budeš křesťansky vychovávat. Takže pokud ani jeden z rodičů není praktikující katolík, neměl by kněz dítě pokřtít.
zdenku, to musela být asi vyjímka.
Jinak před křtem je pokaždé příprava rodičů a taky kmotrů, kmotr musí být pokřtěný a normálně i biřmovaný. Když nejsou rodiče pokřtění, tak obvykle absolvují delší přípravu (jak někdo říká školení). Myslím, že problém by neměl být. určitě je dobré zajít za knězem a promluvit si o tom. jde o to, jestli chcete, aby dítě i pak chodilo do kostela a vy jste ho v tom duchu vychovávali. budete si rozmyslet, co chcete jestli křtiny jen tak „naoko“, jako aby bylo pokřtěné a vy sami třeba nevěříte, nebo naopak - opravdu, i když nejste pokřtění, věříte a chcete aby dítě pokřtěné bylo kvůli tomu…
věřím, že vy jste ten druhý případ ![]()
Ahojky, nás to čeká v sobotu, byla jsem na faře jestli by pokřtil na še mimi i když jsme nemeli svatbu v kostele, ptal se jestli jsme aspoň pokřtění.Máme se v sobotu s nim domluvit na datumu a zrovna budeme mit i to poučení..............pozor záleží i na faráři ![]()
Hodně záleží na panu faráři. Když nejste pokřtění, nejste ani sezdaní v kostele že a skutečně se stává, že může dělat problémy. Ale můžete nechat dítě pokřtít někde jinde. U nás takový problém byl a hodně rodin jelo do vedlejší vesnice. Ale věřím tomu, že je to na domluvě. Jinak ta školení jsou různá, někdy jde jen o takovou jednu schůzku, kde se sepíší iniciále a farář promluví o významu, ale je taky možný, že po vás bude chtít delší sezení. Hodně štěstí. ![]()
Taky jsem chtěla dát děti pokřtít, ale manžel nechtěl Říkal proč rozhodovat za ně, když budou jednou sami chtít a budou to tak cítit, nechají se pokřtít v dospělosti sami.A musím říct, že s ním souhlasím.Jsme oba pokřtění, nikdo nás k Bohu ale nevedl, svatbu jsme v kostele neměli a i když já si věřím v něco svého a manžel mi nebrání, do kostela bych ho nedostala.
Proč rozhodovat za někoho kdo se k tomu nemůže vyjádřit? Pokud ho k Bohu nechci vést není lepší nechat to na nich ať se jednou rozhodnou sami?
Ahojky, nás to čeká v sobotu, byla jsem na faře jestli by pokřtil na še mimi i když jsme nemeli svatbu v kostele, ptal se jestli jsme aspoň pokřtění.Máme se v sobotu s nim domluvit na datumu a zrovna budeme mit i to poučení..............pozor záleží i na faráři ![]()
Jednoznacne zalezi na farari.
Jestli je to „chlap na spravnem miste“, nebude z toho, ze nejste pokrteni, delat problem.
Z me dvoji skusenosti - nejhezci krtiny jsou urco do sesti tydnu zivota miminka.
Hodne stesti!
Eva
Ahojky, už se to tady myslím několikrát řešilo. Nechtěla bych se nikoho dotknout, ale můj osobní názor na křtění dítěte, jehož rodiče v Boha nevěří, je takový, že to postrádá jakýkoli význam. Nevím, jak je to jinde, nevím, v jaké víře chceš nechat dítě pokřtít. V katolické církvi se křtem opravdu zavazuješ k tomu, že dítě k Bohu povedeš.Není to jen slavnost okamžiku,ale má to hluboký význam. Takže bych to určitě zvážila.
Anajka - - tak mi prosím poraď ako vyriešiť takúto situáciu :
Ja síce verím ale pokrstená nie som a ani nie som ochotná podriaďovať sa cirkvy a katolíckym obradom (mám na to vlastný názor).
Na druhej strane priateľ - otec dieťaťa je katolík se vším všudy a detto jeho rodina. Samozrejme súhlasím s tým aby dieťa viedol v katolíckej viere, nemám nič ani proti krstu atď atď. Nie sme však zobratý (zatiaľ) a ja vôbec nie som ochotná sa kôli katolíckemu obradu - či už sobášu alebo krstu dieťaťa nechať pokrstiť resp. prisahať niečo vypasenému farárovi čo viem že nie je pravda a nikdy robiť nebudem (napr. vychovávať svoje dieťa k viere a k poslušnosti k cirkvi). Nikto predsa nemôže odomňa chcieť aby som pred bohom a ľuďmi ktorých milujem vypúšťala z úst takéto nehorázne LŽI.
A teraz čo ?----:))) nie sú veci také jednoduché ako sa zdajú byť.
Ahoj Barbados, chápu, že nechceš být členem cirkve, že ti není sympatická, mně také ne, ale jestli ctíš vnitřně Boha, klídně se pokřtít nechej ( jestli jsi věřící,mně přijde škoda odmítat křest kvůli nedokonalé církvi). On tě sice bude křtít třeba nesympatický člověk, ale bude u toho obřadu Bůh. Ten nesympaťák s rituály tobě nesympatickými je jen zprostředkovatel, ale ten kdo by tě při obřadu ve skutečnosti křtil, bude Bůh. Totéž svatba. Petra
Nevíte někdo kdy by se mělo pokřtít miminko, já ani manžel nejsme pokřtění, můžem pokřtít naše mimi. Jak si oto mám zažádat, a co ktomu potřebuji. Díky Milka