Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mám takový problém. Občas, když beru antibiotika, chytnu mykózu. Přeléčím volně prodejnými přípravky a za pár dní sem v pohodě.
Teď to ale bylo jiné. Brala sem antibiotika kvůli zánětu hlasivek, po dobrání se mi začly objevovat příznaky jako mykoza - bílý výtok, svědění, otečení..
Po canestenu výtok pryč, potíže se zmírnily ALE začly se mi objevovat jakési „škrábance“ poprvé jsem si jich všimla v pátek, ale určitě to nevypadalo jak dnes, byli to spíš takové malé rýhy. Dnes bych to fakt nenazvala jinak jak škrábance, jsou krvavé a jsou jakoby nad klitorisem a pak dole kolem poševního vchodu. Každé močení je pro mě utrpení, jako kdyby do mě bodaly nože
Nemyslím si, že mám problém vevnitř. Mažu 3 dny mastní canesten, ale nezdá se mi, že se to lepší, spíš naopak. A ta mast také hrozně pálí, jak tam mám ty krvavé rány ![]()
Zítra určo volám na gyndu, ale čekačky jsou tam kolem 2-3 týdnů a to nevydržím ![]()
Nemáte někdo podobné zkušenosti? Jak jste to léčili?
Děkuji všem
Napadá mě, jestli by to nemohly být bradavice nebo opar
Na gyndu si zavolej, akutní případy snad berou všude hned nebo během pár dní. Nebo nemohla ses třeba ve spánku tak poškrábat sama?
Občas se mi to stalo taky jsem pořad mazala canestenem a nic. Pak jsem namazala bepanthenem na opruzeniny a po par dnech to bylo Ok..
Na tohle se asi nedá poradit jinak, než okamžitě na gyndu a určitě tě vezmou i bez čekačky, je to akutní, na tom trvej!
Ahoj, mese to jednou stalo po catem pouzivani intimniho mydla. Mela jsem ji hrozne vysusenou a pokozka praskala. Vynechala jsem veskera mydla a umyvala se dole jen cisto, vlaznou vodou, nesusila rucnikem ale nechala volne uschnout, doma jsem ji furt vetrala a po moceni jsem neutirala ale jakoby toaletakem jen prilozenim vysusila. Nevim zda je to stejny problem ale me to do 2 dnu odeznelo ![]()
Intimní mýdlo používám chilli, asi 2 měsíce. Může to být z toho?
Jinak ve spánku určitě ne.. a s přítelem jsme 2 týdny nic neměli…
To jsou trhlinky, které vznikají po těžší mykoze. Mám s tím zkušenosti. Namaž to bepanthenem, do zahojení vynech sex a použij gynokaps na obnovu mikroflóry. Nic jiného to opravdu není. Klidně se ti i může sloupat vrchní vrstva sliznice. Po atb to mám pravidelně.
@Lussinda ja pouzivam lactacyd. Nemuzu rict s jistotou jestli to mas s toho. Nemela jsi ted treba MS, tudis si casteji chodila na wc a mohlo dojit k,, odreni,,? Dole je ta pokozka dost citliva a velmi rychle se muze stat se vysusi.
Při kvasinkách může kůže krehnout a praskat. Navíc ty canesteny a spol též nějak extra nenapomahaji její pružnosti a můžou vzniknout praskliny.
Na ty by opravdu asi nejlépe zabral bepanthen či jiná hojivá mast. Určitě také oplachovat vodou, větrat, nenosit vložky.
Urcite to je doprovodny efekt k mykoze, taky se mi to obcas po atb stalo. Me moc nepomahalo mazani zadny, naopak oplachovat chladnejsi vodou a co nejvic nechat pokozku dychat. Prave pod jakoukoli mastickou jsem mela pocit ze se to dusi a pari a je to jeste horsi. Urcite si vydupat gyndu hned jako akutni, na velky mykozy mi zabira jedine macmiror(polykat i do pochvy).
Přímou zkušenost nemám, ale ta zkušenost od janli mi něco připomněla. Mně se jednou po neškodném použití voltaren gelu sloupaly tři vrstvy kůže z kotníku…
V příbaláku canestenu na podobné problémy vyloženě upozorňují mezi nežádoucími účinky, takže bych úplně věřila, že to klidně může být z toho… Zkusila bych ten bepanthen a gyndu si nechala v záloze, kdyby se to nezlepšilo ![]()
Já jsem jednou měla praskliny jako alergickou reakci na parfémovaný toaletní papír
@Lussinda vyrad vsechna mydla a omyvej pouze cistou vlaznou vodou. pokud mozno chodit na ostro aby pokozka ci nejvice dychala. nam na tyto problemy dost dobre funguje lichorerisnice a pijeme tyden caj sypany od gresika pod nazvem mykotin. vzdy vse spolehlive zabralo. at je brzy lepe.
Tak dneska jsem dopoledne volala na gyndu, prej že maj plno, že termín nejdřív v úterý příští týden(ano, řekla jsem, že je to akutní). Tak to nevím, jak to vydržím a na pohotovost se mi s tím fakt nechce
Na doporučení v lékárně sem si koupila gynimun, tak uvidíme…
Skoč do lékárny, kup si řepík a udělej si sedací koupel. Funguje to skvěle i na jizvy po porodu. Cítím s tebou, já jednou brala atb na zánět trojklanného nervu a pak jsem si musela vzít znovu neschopenku, protože jsem měla panímandu tak rozpraskanou, že jsem nemohla ani chodit. Celá se mi pak sloupala. Potřebuje to čas na zahojení a zregenerování sliznice.