Která kuchyně?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
14561
12.4.23 16:09

@miri_z ale však to je v podstatě to stejné, jak jsem psala :lol: jen proste v jiném příspěvku jsem zminovala, ze má byt zachováno poradi lednice (spiz) - plocha - dřez (+ uklid) - plocha - trouba, Varna deska

Když je to naopak, třeba je lednice - plocha - Varna deska - plocha - dřez - vydej, tak musis jídlo z lednice nést ke dřezu “daleko” kolem varné desky, kterou v tu chvíli nepotrebujes, a pak se zase vracet, je to nepraktické. Prakticke je poradi zachovat a pak jen postupovat dal a ne se vracet a běhat dokolecka :lol: s čímž souvisi muj názor, ze je nepraktické mít troubu a lednici u sebe v jednom vysokém bloku, protože v jednu chvíli je proste nepotrebujes a pohybujes se pak v kuchyni nesystematicky a defakto sam sobě překážíš :lol: takže kdybych někdy chtěla chtěla mít troubu vys, udělám si ty bloky dva, každý na jednom konci kuchyně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
12.4.23 16:25

@mimart
Dej hlavně na svůj pocit. Ty v té kuchyni budeš žít. My máme samozřejmě jinak tu dispozici kuchyně. Ale vyřešila jsem to tak, aby to vyhovovalo mi. Protože u nás vařím převážně já. Chtěla jsem hlavně velkou kompaktní pracovní plochu. Protože se umím hodně rozkřídlit a ten prostror kolem sebe na práci vyžaduji. To jsme získali tím, že skříně a vestavné spotřebiče jsou jinde. Oddělují to 140 cm široké skleněné dveře. On by se vlezl i ostrůvek. Ale nechtěla jsem ho znovu. Jsem levačka a vývod na digestoř ven byl jasně daný. Vše ostatní se přizpůsobilo. Abych od indukce dostala do dřezu a myčky. A byl tam mezi dost velký prostor na práci. To samé jsem chtěla na druhé straně. Ta L část má 6 metrů a část zabudovaných spotřebičů a potravinové skříně má 2,20 m. Taky máme vestavěnou lednici vedle zabudovaných spotřebičů. Můj muž chtěl americkou lednici. Tu mu koupím do garáže, až umře stará. Ale v kuchyni jsem chtěla, ať to pasuje k sobě. A hlavně jsem chtěla tu dvoukřídlou potravinovou skříň. Na širokou lednici nebyl prostor.
My jsme proti minulé kuchyni zvětšovali pracovní prostor. Dřív jsem měla lednici a vestavné spotřebiče skoro vedle dřezu + byl 1,60 ostrůvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
12.4.23 18:34
@Semtex píše:
@miri_z ale však to je v podstatě to stejné, jak jsem psala :lol: jen proste v jiném příspěvku jsem zminovala, ze má byt zachováno poradi lednice (spiz) - plocha - dřez (+ uklid) - plocha - trouba, Varna deskaKdyž je to naopak, třeba je lednice - plocha - Varna deska - plocha - dřez - vydej, tak musis jídlo z lednice nést ke dřezu “daleko” kolem varné desky, kterou v tu chvíli nepotrebujes, a pak se zase vracet, je to nepraktické. Prakticke je poradi zachovat a pak jen postupovat dal a ne se vracet a běhat dokolecka :lol: s čímž souvisi muj názor, ze je nepraktické mít troubu a lednici u sebe v jednom vysokém bloku, protože v jednu chvíli je proste nepotrebujes a pohybujes se pak v kuchyni nesystematicky a defakto sam sobě překážíš :lol: takže kdybych někdy chtěla chtěla mít troubu vys, udělám si ty bloky dva, každý na jednom konci kuchyně.

Proč by měla být lednice hned u dřezu? My tedy věci z lednice prakticky vůbec nemyjeme. Zelenina se oloupe nebo oškrábe. Čerstvé maso se nemyje. Některé věci jdou z lednice rovnou do hrnce.

Otázka je, jak bys tam umístila ten sloup s troubou. Hned u dveří to také není vhodné, z bezpečnostních důvodů. Navíc jeden samostatný sloup se moc nedává. Takže jedině mě napadá dát na každý konec dva sloupy. Ale to sloupy jsou dost drahé a tady by to ještě bylo na úkor pracovní plochy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.4.23 01:19

Přijde mi to moc zaskládané skříňkama a málo pracovní plochy.
Zrušila bych tu vysokou skříň vedle trouby a nechala tam ještě desku.
A pak mi přijde malinký prostor mezi dřezem a sporákem - tam se bude odehrávat veškeré chystání, čištění, atd. - a mělo by to být tak, že když si stoupneš doprostřed a hoodně rozpřáhneš ruce, tak vpravo u ruky budeš mít sporák a vlevo u ruky dřez. Resp. můžeš ještě udělat krok vpravo, krok vlevo. Podle svých potřeb.

Pak se podívej do své současné kuchyně, kde co máš, a pomyslně si ty věci ukládej do nové - kam co dáváš? Kde co bude? Kolik skříněk ti to zaplní? Pokud ti zbydou volné skříňky, nezbude jich moc volných? Co tam dáš? Nebude lepší je zrušit?

Pak si řekni - když teď vařím - kde stojím - kam sahám - co kam podávám - co bych chtěla jinak a kde.

Prostě si to musíš namyslet SAMA PODLE SEBE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14561
13.4.23 07:35
@miri_z píše:
Proč by měla být lednice hned u dřezu? My tedy věci z lednice prakticky vůbec nemyjeme. Zelenina se oloupe nebo oškrábe. Čerstvé maso se nemyje. Některé věci jdou z lednice rovnou do hrnce.Otázka je, jak bys tam umístila ten sloup s troubou. Hned u dveří to také není vhodné, z bezpečnostních důvodů. Navíc jeden samostatný sloup se moc nedává. Takže jedině mě napadá dát na každý konec dva sloupy. Ale to sloupy jsou dost drahé a tady by to ještě bylo na úkor pracovní plochy.

Ne hned, mezi nimi by měla byt prave ta pracovní plocha na čištění, a někde u dřezu mívají lidi i kose, věci na uklid… ja třeba vyndam věci z lednice, dam je na plochu vedle, tam ocistim zeleninu, nakrajim, maso okrajim a odrezky a zbytky vyhodim, ve dřezu oplachnu co je třeba, napustim vodu, a vse co je už “ready na vaření” si odkladam na tu další plochu mezi dřezem a sporakem. Tam se pak přesunu a už vařím jako v nějakém pořadu, mám tam vse připravené v mistickach a nikam neodbiham :lol: olej, ocet, dochucovadla, kořeni, mám také tam ve skříňce. Proste mezi dřezem a lednici mám přípravnou plochu na takové ty “špinavé práce”, no a pak už je to pohodicka a jen hezky nacisto si vařím :lol:

A co v těch sloupech je? Pro mě velká neznámá, vím ze lidi je mívají, ale co v nich? Tedy krom spotřebičů a třeba spajzu? Když mají ještě dolní a horní skříňky na všechny možné věci :lol: máme spotřebiče volné stojící a sloup žádný a nechybí, svagrova má celou stenu, ale co tam má to nevím :think: hodně pece různé speciality, tak asi věci na to pečení :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
13.4.23 08:29
@Semtex píše:
Ne hned, mezi nimi by měla byt prave ta pracovní plocha na čištění, a někde u dřezu mívají lidi i kose, věci na uklid… ja třeba vyndam věci z lednice, dam je na plochu vedle, tam ocistim zeleninu, nakrajim, maso okrajim a odrezky a zbytky vyhodim, ve dřezu oplachnu co je třeba, napustim vodu, a vse co je už “ready na vaření” si odkladam na tu další plochu mezi dřezem a sporakem. Tam se pak přesunu a už vařím jako v nějakém pořadu, mám tam vse připravené v mistickach a nikam neodbiham :lol: olej, ocet, dochucovadla, kořeni, mám také tam ve skříňce. Proste mezi dřezem a lednici mám přípravnou plochu na takové ty “špinavé práce”, no a pak už je to pohodicka a jen hezky nacisto si vařím :lol:

Jj, tohle smysl dává. Na druhou stranu, těch věcí, co se mají očistit, je poměrně málo. Vyndám si je z lednice všechny najednou a udělám dva kroky.. také si to dávám do mističek podobně jako píšeš.

@Semtex píše:
A co v těch sloupech je? Pro mě velká neznámá, vím ze lidi je mívají, ale co v nich? Tedy krom spotřebičů a třeba spajzu? Když mají ještě dolní a horní skříňky na všechny možné věci :lol: máme spotřebiče volné stojící a sloup žádný a nechybí, svagrova má celou stenu, ale co tam má to nevím :think: hodně pece různé speciality, tak asi věci na to pečení :D

Dneska se v lepších kuchyních dělá všechno vestavěné, čili máš jednak vestavěné spotřebiče a jednak i kuchyň samotná je vestavěná, čili sahá až ke stěnám a stropu, nikde nejsou žádné mezery kam by padal prach apod. Jasně že z velké části je to jenom věc módy a prestiže a stojí to nesmyslné peníze. Ale svoje výhody to má. Jednak snadnější úklid, čili nelezeš někde v mezerách mezi spotřebiči vybírat prach. Pak tam máš víc skříněk, takže si můžeš věci lépe uspořádat. V těch sloupech máš spotřebiče v ideální výšce a nemusíš se ohýbat k troubě. Jinak v těch sloupy jsou normální skříně, no. Nic speciálního vevnitř není. Někdo si do těch sloupů dává ještě šuplíky, což považuju za totální ergonomický nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14561
13.4.23 09:00

@miri_z Jojo, vím, ze se hodně vestavuje a ze se vestavuje skoro vše už :lol: jenže nějak se sama se sebou nemohu shodnout, zda je to prakticke nebo ne. Z hlediska designu určitě ano, je to hezké a ty spotřebiče neruší a taky uklid je jednodušší, to určitě, ale jestli pak není problém s výměnou za nové, když mas skříňky a hlavně třeba dvířka na míru :think: zase je třeba fajn ze když doslouzi trouba, nemusí se vyhodit cely sporak, ale vyhodi se jen ta samotná trouba. Ale zas aby člověk sehnal takovou, která mu bude pasovat do té jeho díry :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
13.4.23 09:53
@Semtex píše:
@miri_z Jojo, vím, ze se hodně vestavuje a ze se vestavuje skoro vše už :lol: jenže nějak se sama se sebou nemohu shodnout, zda je to prakticke nebo ne. Z hlediska designu určitě ano, je to hezké a ty spotřebiče neruší a taky uklid je jednodušší, to určitě, ale jestli pak není problém s výměnou za nové, když mas skříňky a hlavně třeba dvířka na míru :think: zase je třeba fajn ze když doslouzi trouba, nemusí se vyhodit cely sporak, ale vyhodi se jen ta samotná trouba. Ale zas aby člověk sehnal takovou, která mu bude pasovat do té jeho díry :lol:

Většina spotřebičů má standardizované rozměry. Např. trouba je 60×60, mikrovlnka 40×60 atd. Nějaká variabilita je v ledničkách, ve varných deskách a v digestořích. Ale většinou není problém sehnat náhradu s odpovídajícím rozměrem, nebo trochu přizpůsobit skříňku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
13.4.23 10:36

@Semtex U nás alespoň nehrozí, že otevřu troubu a vleze tam nějaký kocour nebo pes tam strčí zvědavou hlavu 8). A taky jsem líná, abych ohýbala hrb na troubu, která je u země :oops: 8). Prostě je to praktické. My máme teda posuvné skleněné velké dveře. Takže ani ty dveře tam nikde nezavazí otvíráním u linky. Jsem zvyklá za 14 let, kdy máme vlastní domácnost/i. Že je to takhle uspořádané, vestavěné. Jinak bych to nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
427
13.4.23 14:45
@miri_z píše:
To platilo možná před 30 lety. Dnešní trouby jsou při pečení na povrchu úplně studené. Mají v sobě ventilátor, který ochlazuje vnější plechy. Měl jsem při rekonstrukci nějakou dobu troubu obnaženou a když se tam peklo, tak byla i po hodině na dotek naprosto studená.

Zajímavé, my máme troubu starou max tři roky, máme ji na těsno u skříňky a v té skříňce to teplo z trouby jde cítit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14561
13.4.23 16:51
@ritterqa píše:
Zajímavé, my máme troubu starou max tři roky, máme ji na těsno u skříňky a v té skříňce to teplo z trouby jde cítit.

Nám se trouba nějak podchlazuje takže je na omak studena, když se v ni pece, a horkou páru fouká výduchem nahoru do prostoru. Ale u těch vestavěných nevím jak toto muže fungovat. Tak to asi nefunguje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí