Koupě domu a stěhování

Anonymní
10.4.23 21:19

Koupe domu a stehovani

Probiha proces s koupi RD na hypo, a abyChom nemuseli platit najem+splatky hypo jeste asi 1-2 mesice, chceme najem ukoncit a domluvit se s prodavajicim, zda uz je mozno se do domu nastehovat, dum je prazdny. A necekat, nez to prepisi na katastru.

Mame zaplacenou rezervacku; prodavajici nam rekl, ze nastehovat se muzem az v momente, kdy budou penize z banky v tzv. uschove.

Co vy na to, jaka je v tomto bezna praxe, neni podminka prodavajiciho vuci nam dost tvrda?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35721
10.4.23 21:35
@Anonymní píše:
Probiha proces s koupi RD na hypo, a abyChom nemuseli platit najem+splatky hypo jeste asi 1-2 mesice, chceme najem ukoncit a domluvit se s prodavajicim, zda uz je mozno se do domu nastehovat, dum je prazdny. A necekat, nez to prepisi na katastru.

Mame zaplacenou rezervacku; prodavajici nam rekl, ze nastehovat se muzem az v momente, kdy budou penize z banky v tzv. uschove.

Co vy na to, jaka je v tomto bezna praxe, neni podminka prodavajiciho vuci nam dost tvrda?

Tvrdá? Ne je docela ochotný, že vás tam pustí dřív než bude dům oficiálně vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15810
10.4.23 21:36
@Anonymní píše:

Co vy na to, jaka je v tomto bezna praxe, neni podminka prodavajiciho vuci nam dost tvrda?

Běžná praxe je taková, že než dojde k plnění kupní smlouvy, tak si nemovitost od kupujícího pronajmete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
10.4.23 21:45

Běžná praxe je, že se můžete dům převzít až ve chvíli, kdy bude přepsaný na katastru, čili cca měsíc od vložení peněz do úschovy. V některých případech se nemovitost předává dokonce až po připsání kupní ceny na účet prodávajícího, což je ještě o pár dní později.

Pokud vám tedy prodávající umožní se nastěhovat hned po zaplacení peněz do úschovy, berte to jako vstřícný krok. Pro prodávajícího je to i tak docela risk. Rozhodně není možné nechat kupujícího se nastěhovat do nemoviotsti jen na základě rezervační smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4383
10.4.23 21:47

Ahojky, prodávající je ještě hodný. Taky jsme nedávno kupovali dům a mohli jsme se nestěhovat v momentě, kdy peníze měl na účtu prodávající. V úschově byli cca měsíc a zbytečně se čekalo až peníze z úschovy dostal prodávající a my na katastru byli zapsáni jako majitelé. Takže ne, mohu říci že to tvrdé není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
10.4.23 21:48

Tak to je ještě fajn, já si domlouvala termín předání klíčů až po zápisu v katastru… Byt byl úplně nový od developera. Prostě to je běh na dlouhou trať, my jsme projevili zájem o koupi bytu v půlce února a stěhovali se v půlce července, takže 5 měsíců. Než smlouvy zkontrolují právníci obou stran, než se schválí hypotéka, než zastáva na katastru, pak znova katastr kvůli novému majiteli, pak pořešit peníze v úschově…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
10.4.23 22:05
@Zumpa píše:
Běžná praxe je taková, že než dojde k plnění kupní smlouvy, tak si nemovitost od kupujícího pronajmete.

Vážně? :think: Takovou praxi jsem při koupi svého bytu (před pár lety) nezažila a zatím ani od nikoho neslyšela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
10.4.23 22:09

Rezervačka celkem nic neřeší.
Ale asi je to ve vašem případě ještě O. K., já jsem musela majiteli dát předem milion. Dala, protože mi ten byt za to stál, ale byly to nervy.
Určitě byste se mohli nějak domluvit, že byste mu třeba pár peněz dali jako jistotu, aby vás do domu pustil před uplynutím všech oficialit… Pokud jsou smlouvy hotové a solidně sepsané…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15810
10.4.23 22:22
@Cimada píše:
Vážně? :think: Takovou praxi jsem při koupi svého bytu (před pár lety) nezažila a zatím ani od nikoho neslyšela…

No jo, všecko je jednou poprvé ;) Já to řešil už dvakrát. Z toho jednou to bylo obráceně, pronajmuli jsme dům původním majitelům po té, co jsme ho od nich koupili, aby měli čas na přestěhování…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
10.4.23 22:32
@Zumpa píše:
No jo, všecko je jednou poprvé ;) Já to řešil už dvakrát. Z toho jednou to bylo obráceně, pronajmuli jsme dům původním majitelům po té, co jsme ho od nich koupili, aby měli čas na přestěhování…

Každopádně je to celkem rozumná cesta, jak umožnit kupujícímu bydlet ještě před vyřízením všech „formalit“. Zase některé citlivky by mohla taková nabídka od prodávajícího odradit. Jednou jsem to také tak udělal, ale vyrovnal jsem to kupujícímu slevou z ceny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15810
10.4.23 22:43
@miri_z píše:
Každopádně je to celkem rozumná cesta, jak umožnit kupujícímu bydlet ještě před vyřízením všech „formalit“. Zase některé citlivky by mohla taková nabídka od prodávajícího odradit. Jednou jsem to také tak udělal, ale vyrovnal jsem to kupujícímu slevou z ceny.

Nikdy nevíš, jak převod dopadne, stačí aby katastr zamítl převod kvůli nepochopení jediné věty ve smlouvě. Takže tenkrát mi to přišlo jako nejčistší řešení. Možná je ještě lepší cesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.23 22:48
@miri_z píše:
Běžná praxe je, že se můžete dům převzít až ve chvíli, kdy bude přepsaný na katastru, čili cca měsíc od vložení peněz do úschovy. V některých případech se nemovitost předává dokonce až po připsání kupní ceny na účet prodávajícího, což je ještě o pár dní později.Pokud vám tedy prodávající umožní se nastěhovat hned po zaplacení peněz do úschovy, berte to jako vstřícný krok. Pro prodávajícího je to i tak docela risk. Rozhodně není možné nechat kupujícího se nastěhovat do nemoviotsti jen na základě rezervační smlouvy.

Proc je to risk pro prodavajiciho?

• Citovat
  • Upravit
574
10.4.23 23:13
@Anonymní píše:
Proc je to risk pro prodavajiciho?

Převod nemovitosti nemusí vždy dopadnout. Katastr může převod zastavit, například pokud se jedna ze stran odvolá, nebo při zjištění nějaké chyby ve smlouvě, při zjištění podvodného jednání apod. Prodávající pak například riskuje, že mu mezitím noví obyvatelé způsobí škodu, započnou stavební nebo bourací práce, spotřebují energie atd. Je třeba brát v potaz i to, že prodávající za nemovitost zatím odpovídá a pokud by např. došlo ke stavebním pracem na černo, mohl by za to ještě dostat pokutu, hradit škody sousedům apod. Další riziko je, že k převodu nemoviotsti z nějakého důvodu nedojde, prodávající peníze na účet nedostane, ale zájemce o koupi již bude odmítat dům opustit.

Vy sice asi neplánujete dělat žádné takové problémy, ale prodávající vás nezná a nemůže vědět, jaké máte úmysly.

Jedna z možných cest, jak tato rizika zmírnit, je uzavření nájemní smlouvy s kupujícím, kde lze aspoň po právní stránce nastavit určitá pravidla a prodávající se může vyvinit ze škod způsobených kupujícím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.23 01:15
@miri_z píše:
Převod nemovitosti nemusí vždy dopadnout. Katastr může převod zastavit, například pokud se jedna ze stran odvolá, nebo při zjištění nějaké chyby ve smlouvě, při zjištění podvodného jednání apod. Prodávající pak například riskuje, že mu mezitím noví obyvatelé způsobí škodu, započnou stavební nebo bourací práce, spotřebují energie atd. Je třeba brát v potaz i to, že prodávající za nemovitost zatím odpovídá a pokud by např. došlo ke stavebním pracem na černo, mohl by za to ještě dostat pokutu, hradit škody sousedům apod. Další riziko je, že k převodu nemoviotsti z nějakého důvodu nedojde, prodávající peníze na účet nedostane, ale zájemce o koupi již bude odmítat dům opustit.

Vy sice asi neplánujete dělat žádné takové problémy, ale prodávající vás nezná a nemůže vědět, jaké máte úmysly.

Jedna z možných cest, jak tato rizika zmírnit, je uzavření nájemní smlouvy s kupujícím, kde lze aspoň po právní stránce nastavit určitá pravidla a prodávající se může vyvinit ze škod způsobených kupujícím.

Dik moc za objasneni :palec:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí