Obecní/státní bydlení - jistota?

Anonymní
9.4.23 20:01

Obecní/státní bydlení - jistota?

Bydlím pár let v obecním bytě téměr zadarmo. Byt jsme s mužem zrekonstruovali, udělali si podle svého a upřímně máme v olánu v něm už asi zestárnout. Znejistěla mě ale kolegyně, která tvrdí, že je to stejné jako v komerčním nájmu a o byt můžeme kdykoiv přijít, respektive neprodlouží nalm prostě smlouvu. Smlouvy se dávají vždy na rok. Má pravdu nebo ze státního vás bez důvodu nikdo nevyhodí?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
56505
9.4.23 20:06
@Anonymní píše:
Bydlím pár let v obecním bytě téměr zadarmo. Byt jsme s mužem zrekonstruovali, udělali si podle svého a upřímně máme v olánu v něm už asi zestárnout. Znejistěla mě ale kolegyně, která tvrdí, že je to stejné jako v komerčním nájmu a o byt můžeme kdykoiv přijít, respektive neprodlouží nalm prostě smlouvu. Smlouvy se dávají vždy na rok. Má pravdu nebo ze státního vás bez důvodu nikdo nevyhodí?
Žijeme ve vlastním.

Ale kdyby tomu bylo jinak, nikdy bych se nepustila do velké rekonstrukce bytu, který mi nepatří.

Smlouvu ti opravdu prodloužit nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65307
9.4.23 20:09
@Anonymní píše:

Tak pokud jsi slusny najemnik, nemaji duvod neprodlouzit. Jinak nevim, co mate ve smlouve, ale my musime vsechny pripadne upravy zase zmenit v puvodni stav, pokud pujdeme pryc. Vim o pripadech, kdy lidi museli sundat kachlicky v koupelne, vymenit jinou podlahu za lino atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
9.4.23 20:11

Co vim, tak pokud clovek plati, nemaji duvod nikoho vystehovat. Ovsem rekonstrukci bych z vlastnich penez bez domluvy s mestem nedelala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15916
9.4.23 20:12
@vokishka píše:
Tak pokud jsi slusny najemnik, nemaji duvod neprodlouzit. Jinak nevim, co mate ve smlouve, ale my musime vsechny pripadne upravy zase zmenit v puvodni stav, pokud pujdeme pryc. Vim o pripadech, kdy lidi museli sundat kachlicky v koupelne, vymenit jinou podlahu za lino atd

Jedna známá se znelíbila starostce a nakonec jí z obecního bytu vyštípali. Jistotu nemáš nikde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.23 20:15

Děkuji. Jde mi spíš o teorii, resp jak mluví zákon, protože to nemohu dohledat. Může město bezdůvodně smlouvj neprodloužit, případně má povinnost najít bydlení ve stejné cenové relaci?

• Citovat
  • Upravit
65307
9.4.23 20:16
@Zumpa píše:
Jedna známá se znelíbila starostce a nakonec jí z obecního bytu vyštípali. Jistotu nemáš nikde.

Tak nemas, no. My jsme ted „oslavili“ v mestskem byte 23 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
9.4.23 20:18

U nás jsou tyhle obecní byty brány, že jsou sociální. Pro lidi v aktivní nouzi. Většinou je smlouva na 3 roky a do té doby si mají zajistit jiné bydlení. Někomu se to prodlouží.
Většinou ženám s dítětem bez partnera. Mají se stavit pro tyhle lidi nové byty u nás. Nebo bytový dům a tam nevím, jaké budou podmínky. Kdy to bude. To je otázka financí obce. Jestli na to budou peníze. Na obrázku to vypadá hezky, jak je to navrženo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
9.4.23 20:21

Kdybys měla smlouvu na dobu neurčitou, tak ano. Mimo neplacení nájmu není skoro možnost, aby vás z bytu vyhodili. Jenže vy máte smlouvu pouze na rok, takže kdykoliv se někomu znelíbíte nebo bude chtít byt dát někomu jinému, máte smůlu. Nemáte žádnou výhodu v tom, že jste v obecním bytě.

• Citovat
  • Upravit
24994
9.4.23 20:24

U nas jsem městské byty temer vzdy uplně vybydlene, neni tam vubec nic jen stare steny, stare jadro, stara koupelna, neni ani linka, počítá se s tím, že si to člověk na svoje nalůady opravi. A pokud neni problemovy nebo nejde budova k zemi, o byt neprijde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20909
9.4.23 20:31
@Anonymní píše:
Děkuji. Jde mi spíš o teorii, resp jak mluví zákon, protože to nemohu dohledat. Může město bezdůvodně smlouvj neprodloužit, případně má povinnost najít bydlení ve stejné cenové relaci?

Nejsou žádný extra zákony pro města. Neprodlouží ti ji jako normální nájemce. A nemají žádnou povinnost ti hledat bydlení. Taky se ti může stát, že na radnici se objeví někdo, kdo nebude tolerovat tohle bydlení zadara a při změně/prodloužení smlouvy dostanete tržní nájemné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
9.4.23 20:33
@Anonymní píše:

stačí aby ten byt potřeboval kamarád někoho vlivného a pojedete o dům dál bohužel tak to je bydlet zadarmo chce každej :-) pořidtě si své bydlení stejně to jednou příjde lepší ted než později

Příspěvek upraven 09.04.23 v 20:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21441
9.4.23 20:35

U nás nedávno zvedali nájemné na výši tržního. Místostarosta pronajímá byty a nepotřebuje si dělat konkurenci :palec:
Ze stejného důvodu se u nás nezvyšuje počet míst ve školkách - druhý místostarosta provozoval soukromou :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.23 20:46

Moc jste mě nepotěšili :lol: asi zkusím požádat o smlouvu na neurčito.. neví někdo, po kolika letech by to tak uhruba mělo jít, spousta lidí tu má smlouvy na neurčito, ale žijí tu třeba 20 let.

@JFK.180 píše:
stačí aby ten byt potřeboval kamarád někoho vlivného a pojedete o dům dál bohužel tak to je bydlet zadarmo chce každej :-) pořidtě si své bydlení stejně to jednou příjde lepší ted než pozdějiPříspěvek upraven 09.04.23 v 20:35

Dříve jsme vlastní bydlení chtěli, ale přehodnotili jsme tu. Nájem platíme tolik, co ostatní fond oprav ve svém bytě. Máme dostatek oeněz na užívání si života, cestování, neodpíráme si. Děti holt zdědí „jen“ chalupu a výhledově zřejmě nějaké pozemky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.23 20:47

@PaníBovaryová
To je tak smutné, až je to vtipné :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat