Obecní/státní bydlení - jistota?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21551
9.4.23 20:48
@Anonymní píše:
Moc jste mě nepotěšili :lol: asi zkusím požádat o smlouvu na neurčito.. neví někdo, po kolika letech by to tak uhruba mělo jít, spousta lidí tu má smlouvy na neurčito, ale žijí tu třeba 20 let.Dříve jsme vlastní bydlení chtěli, ale přehodnotili jsme tu. Nájem platíme tolik, co ostatní fond oprav ve svém bytě. Máme dostatek oeněz na užívání si života, cestování, neodpíráme si. Děti holt zdědí „jen“ chalupu a výhledově zřejmě nějaké pozemky.

každá obec to má jinak. Ale nově už ti to nedá nikdo. Ti lidé mají hodně staré smlouvy, odhaduji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21111
9.4.23 20:50
@Anonymní píše:
Moc jste mě nepotěšili :lol: asi zkusím požádat o smlouvu na neurčito.. neví někdo, po kolika letech by to tak uhruba mělo jít, spousta lidí tu má smlouvy na neurčito, ale žijí tu třeba 20 let.Dříve jsme vlastní bydlení chtěli, ale přehodnotili jsme tu. Nájem platíme tolik, co ostatní fond oprav ve svém bytě. Máme dostatek oeněz na užívání si života, cestování, neodpíráme si. Děti holt zdědí „jen“ chalupu a výhledově zřejmě nějaké pozemky.

To je tak smutné, až je to vtipné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
9.4.23 20:51

Spíš si dělejte zadní vrátka. Kdyby došlo k situaci, že budete odejíti. Ať máte na kauci jinde. Já teda nechápu, když v takovém bydlení žijete za pakatel. Že si nestřádáte maximum bokem, ať máte na základ svého. Při tak miniaturním nájmu, jak píšeš se musí šetřit parádně. A nemusí se člověk třepat, kdy ho vykopnou, když půjde do svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.23 20:52

@pohledzdruhestrany co konkrétně, prosím tě?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.23 20:53

@Kelsey úspory samozřejmě jsou, jen není naším cílem kupovat vlastní byt, rádi bychom zůstali, kde jsme

• Citovat
  • Upravit
21111
9.4.23 20:55
@Anonymní píše:
@pohledzdruhestrany co konkrétně, prosím tě?

Že okrádáš daňové poplatníky a neplatíš tržní nájemné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995
9.4.23 20:56
@pohledzdruhestrany píše: Že okrádáš daňové poplatníky a neplatíš tržní nájemné.

si představuješ, že napochoduje na byťák a bude se dožadovat zvyšení najemneho, aby typek z epipi neměl pocit, že o něco přišel? :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.23 20:57

@pohledzdruhestrany to je vtip, ne? Kohože a jak okrádám?? Moment, ono je vlastně lepší, aby lidi byli v nájmu za 20k/měs a pobírali příspěvky na bydlení, no :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
32238
9.4.23 21:03

@pohledzdruhestrany Nikoho neokrádá, platí nájem stanovený městem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
9.4.23 21:10
@Anonymní píše:
Bydlím pár let v obecním bytě téměr zadarmo. Byt jsme s mužem zrekonstruovali, udělali si podle svého a upřímně máme v olánu v něm už asi zestárnout. Znejistěla mě ale kolegyně, která tvrdí, že je to stejné jako v komerčním nájmu a o byt můžeme kdykoiv přijít, respektive neprodlouží nalm prostě smlouvu. Smlouvy se dávají vždy na rok. Má pravdu nebo ze státního vás bez důvodu nikdo nevyhodí?

Proste vam neprodlouzi smlouvu. A realnym duvodem muze byt klidne to, ze nekdo s dobrymi kontakty na radnici si chce pronajmout byt a vi o tom, ze mate byt hezky zrekonstruovany. Jeste budete radi, ze byt nemusite na svoje naklady uvest do puvodniho stavu.
Nechapu, proc nekdo vrazi penize do rekonstrukce najemniho bytu, aniz by dopredu promyslel trvani najemni smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
9.4.23 21:11

Já bych šla do svýho i za cenu zvýšení nákladů. Tyhle byty mi přijdou pro lidi, kteří nemají šanci si na svůj našetřit. Já jsem teď v nájmu taky za minimum, normálně v klasickým, ale za 14 dní se budu stěhovat konečně do svýho. Náklady vyšší o 7tisic, ale stojí mi to za to. Chci si udělat hezkej byt a ne cpat peníze do cizího bytu, tady to potřebuje rekonstrukci už akutně. Nebaví mě stále bydlet v kůče, ač ve skvělý lokalitě a za minimum peněz. Taky právě proto, že se nebudu muset klepat, když si udělám mejdan nebo tak, že mě někdo vykopne. Nebo že neprodlouží smlouvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
9.4.23 21:25

No, taky se stali, že byty město zprivatizovalo. A nájemníci neměli za těch 20, 30 let nic nasetreno, nechápu. Takže se hroutili, kam půjdou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.23 21:41

Zajímavé jak má každý na obecní bydlení jiný názor a jinou zkušenost. Asi je to prostě jak kde.

U nás (Brno-střed) jsou obecní byty jiná kategorie než byty sociální. A to diametrálně. Pokud chce člověk obecní byt tak má nejvíc bodů za příjem ze zaměstnání (10 bodů zaměstnání, naopak příjem z dávek 1 bod). Kdo má nejvyšší výplatu tak vyhrává :mrgreen: jakože opravdu. Město chce platící a fungující nájemníky. Jsou body navíc za doložení vyplatních pásek za x měsíců že je příjem dostatečný a stabilní. Jestliže je třeba rodina kde je muž a žena manželé, oba zaměstnaní na plný úvazek a k tomu mají jedno dítě tak si můžou byt doslova vybrat a šance že ho dostanou jsou velké. Naopak minorita, samoživitelé a lidé bez příjmu prostě byt pravděpodobně nedostanou (případně v horší lokalitě ale tam je zase předběhnou jiní protože mají dítě i když nepracují)

Naše obecní byty jsou vždy NOVĚ zrekonstruované. Pokud nabízejí byt na opravu tak tu částku kterou člověk dá na opravdu odpustí v nájmu. Takže na tom člověk netratí. Ale naše MČ má tolik bytů že těch na vlastní opravu jsou promile. ZDE je nabídka. Tento měsíc jsou to docela slabší byty ale i tak jako ilustrace že jsou všechny opravené. Minulý měsíc byla nabídka lepší (víc větších bytů v historickém centru).

Teď je nájem kolem 135 kč/m. Já mám byt 7. rok. Mám na metr o polovinu méně. Smlouva je na rok, pak na dva a pak na neurčito. Tím se vyfiltrují ti co už během prvního roku neplatí, tak se prostě neprodlouží a hotovo. A ti co jsou spolehliví pak mají smlouvy na furt.
Neprodloužit smlouvu můžou jenom z důvodů které jsou ve smlouvě :nevim: u nás je to neplacení. Pak pokud je špatný technický stav bytu (u těch co mají byty 30 let např.) ale pak je městská část povinná všem nájemcům nabídnout byt podobné velikosti, ceny a lokality. Dostane na výběr z 8 bytů a může si vybrat který chce. Pokud si ani tak nevybere tak dostane další nabídky bytů (pak záleží na důvodu ne výběru - moc vysoko bez výtahu, špatná dostupnost do školy apod.)

Opravy v bytě které jsou větší než „výměna garnýže“ :lol: jde na město. Nám letos vyměňovali pojistný ventil na kotlu protože už měl životnost za sebou (měli jsme ho tuším 3 roky). Loni nám měnili topení protože už mělo taky životnost za sebou (tam je to 5 let). Ani jedno mě nestálo ani korunu :nevim:

Někde jsou obecní byty pro lidi žijicí na hraně společnosti a dočasně. U nás je to naopak velmi lukrativní věc (lidi jsou schopní na úřadě podplácet a dělá jiný vrtochy jenom aby ten byt získali). Protože to má obrovské výhody a pokud člověk funguje tak má doživotně vyřešené za míň jak polovinu komerčního nájmu. A navíc si člověk může v bytě dělat skoro co chce. Nemusí řešit že majitel nechce poličky nebo zvířata. Zároveň ale v domě klid. Funguje správce. Každý týden chodí uklizečka. Pravidelně se maluje, rekonstruuje (u nás letos nová popelárna a kočárkárna), brzo se budou dělat nové sklepy :nevim:

Vlastní bydlení je super. Ale já jsem za tuhle naši „volbu“ velmi ráda. Byt jsme dostali 3/4 roku po zapsání do listu zájemců. Ale my jsme rodina co máme příjem a dítě :mrgreen: takže skoro automaticky na vrchu.

Jo a kdybychom se chtěli přestěhovat tak máme ještě pár bodů navíc jako už ověření nájemci. Takže předběhneme i ty co na ten byt teprve čekají :oops: :mrgreen: a vybíráme normálně z běžné nabídky.

Taková moje zkušenost. :palec:

• Citovat
  • Upravit
21551
9.4.23 21:53

A nebylo Brno- střed náhodou to, kde byla velká kauza s prodejem městských bytů? Kdopak si to tam šolíchal do kapsičky? ODSka? 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí