Který den mám dát výpověď?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@martiiinkajjj píše:
@eumedon Anojen jestli se 12. 9. 2016 do 11. 10. 2016 počítá jako odpracovaný celý měsíc
Podle mne ano, když je to včetně (je to 30 dnů) a já bych to tak počítal ale co ti brání ten pracovní den pro jistotu o den protáhnout?
Jak je to přesně v tom zákoně, kvůli kterému potřebuješ odpracovat 1 měsíc? Napiš zákon, paragraf, odstavec.
Je tam jeden celý kalendářní měsíc, 30 dnů, nebo jak to tam je?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon no protáhnout mi braní hlavně to, že můj zaměstnavatel mě nenechá jen tak odejít a pokud zkušebku protáhnu o jeden den…už to potom nebude skončení pracovního poměru ve zkušební době.
Nikde není přesný zákon proč potřebuju odpracovat měsíc…nevím už jak to mám jinak vysvětlit
prostě předtím jsem pracovala a do nároku na podporu mi chybí jeden měsíc a vyšlo to tak blbě že mám i jeden měsíc zkušebky proto to tak složitě počítám. Kdybych měla zkušební dobu jako normální člověk 3 měsíce neřeším a dám vypověd klidně i za měsíci a půl ale takhle jsem opavdu vázaná jen tím měsícem
proto se snažím to vypočítat tak abych náhodou nepřišla o podporu kvůli jednoho dne nebo naopak o zkušební dobu a vedoucí v práci mě už nenechá odejít…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi nejlépe bude obrátit se na správu sociálního zabezpečení a zjistit jakou dobu účasti na důchodovém pojištění potřebuješ, abys měla těch 12 měsíců. Pokud bys potřebovala víc než do toho 11. 10., tak zkusit v práci 11. 10. předložit výpověď dohodou ke dni, který ti bude vyhovovat a pokud na to nepřistoupí, tak ukončit ten pracovní poměr ve zkušební době ke dni 11. 10.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud máte zkušební dobu jen jeden měsíc a potřebujete odpracovat jeden měsíc, tak odcházejte poslední den zkušební doby, tedy po té co přijdete do práce a splníte své povinosti…
Ale rozhodně to není seriozní jednání, spíš bych řekla že je to dost zmrdské. A vcelku doufám že případný budoucí zaměstnavatel zavolá tomu předchozímu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ou Samozřejmě každý má nárok na svůj názor a chápu Vás, ale co mi nejde vůbec do hlavy proč hned používat sprostá slova když jde všechno napsat i slušně..:)? možná i tady by bylo namístě začít řešit seriozní a slušné chování nemyslíte???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ou píše:
Ale rozhodně to není seriozní jednání, spíš bych řekla že je to dost zmrdské. A vcelku doufám že případný budoucí zaměstnavatel zavolá tomu předchozímu.
Zkušební doba je jasně daná a stejně tak je jasně dané, že kdykoliv v průběhu zkušební doby to může jedna či druhá strana zrušit a to platí i pro poslední den této doby.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
tak zkusit v práci 11. 10. předložit výpověď dohodou …
Výpověď dohodou je nesmysl. Může navrhnout dohodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Výpověď dohodou je nesmysl. Může navrhnout dohodu.
Ano, máš pravdu, neuvedla jsem správný termín. Nicméně myslím, že je jasné, jak jsem to myslela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 @martiiinkajjj Jedna věc mě napadla:
Když se podíváte na § 66 ZP, tak podle mne připouští (ale to bychom se museli podívat do judikatury), aby bylo ve zkušební době doručeno zrušení - zaměstnanec i zaměstnavatel mohou zrušit PP ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez omezení důvodu, ale v něm označen jako den ukončení PP den, který je po této době.
Samozřejmě, že nic nebrání zaměstnavateli zrušit vzápětí PP a označit dřívější den nebo den doručení, ale pokud to neudělá, tak podle mne je vše v pořádku: Zakladatelka zrušila PP ve zkušební době, protože její zaměstnavatel dostal na stůl zrušení v den, který spadá do zkušební doby. Jaký den v něm označí za den ukončení PP, to podle mne ze zákoníku práce ani z logiky věci omezeno není, až na to, že to nesmí být dřív, než den doručení.
Už proto, že pokud by zaměstnavatel chtěl PP ukončit dříve, může odpovědět zrušením s dřívějším datem.
Samozřejmě, že by to nemělo být takové, aby to mohlo být hodnoceno jako zneužití práva, ale myslím, že pár dní tam nemusí hrát roli.
Co si o tom myslíte, @j.a.n.i1?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martiiinkajjj http://pravo.solen.cz/…04/01/07.pdf
Je to možná podle starého zákoníku práce (teď tam je, že pokud není vyznačen den, kdy má PP skončit, končí dnem doručení) ale dvě citace z tohoto článku:
Citace č. 1:
Podmínkou také je, že by měl být písemný a doručený druhé straně, a to pravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr tímto způsobem skončit.
Citace č. 2:
Ze smyslu a účelu zkušební doby vyplývá, že oznámení o zrušení pracovního poměru ve zkušební době musí být učiněno v jejím průběhu, byť v její poslední den.
Chápete?
Když v poslední den zkušební doby doručí zrušení, ve kterém bude jako den ukončení PP vyznačen den, který přijde za 14 dnů, tak bude vše v pořádku.
Příspěvek upraven 26.09.16 v 22:05
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Podle mě to nelze. Jednak co hledám na internetu, tak je uvedeno, že ten pozdější nemůže být později než konec zkušební doby. Ale jedná se pouze o články, ne o zákon, např. zde: http://www.epravo.cz/…e-57748.html
Z logiky věci ale by se později už nejednalo o zrušení ve zkušební době.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Citace z výše uvedeného článku: „Za den skončení pracovního poměru mohou určit nejdříve den, v němž druhému účastníkovi dojde zrušovací projev, a nejpozději poslední den zkušební doby.“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Aha, dík. Chápu: Tímto způsobem by totiž bylo možno sjednat/nesjednat (spíš oktrojovat) PP na dobu určitou, což není účelem toho paragrafu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit