Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, trochu mě zaráží ta mánie kolem bot. Tak jestli jsem jediná, kdo to podle prodavaček nechává na poslední chvíli. Letos jsem dceři kupoval její první boty - letní. Bylo to v červnu a paní prodavačka na mě koukala jak na tatara, že jsem měla přijít už v dubnu, že teď je to přebrané. Ale copak můžu vědět, kdy mi dítě začne chodit? Navíc kupujeme Superfity a to není zrovna levné. V říjnu jsme byli koupit podzimní plné boty a už měli zimní, že teď přišly a jestli si je nechci rovnou koupit, že za chvíli už nebudou. A když jsem říkala, že nevím, jak jí vyroste noha, tak že prodavačka tipuje 25. Že jí trochu povyroste noha a mám počítat s tlustou ponožkou. Jenže boty stojí 1200 a jako risknout to? Do teď je nemá, protože jí stačí podzimní s tlustou ponožkou. Ale vidím, že až na konci listopadu nebo v prosinci vyrazím pro boty, tak budu za blba a nakonec objednám z netu, protože nic mít nebudou. Co je to tady za mánii s botama? Je to snad přežitek předrevoluční doby, kdy nebylo nic k sehnání? Já to beru tak - napadne sníh, sjedu do centra, koupím podle skutečné aktuální velikosti nohy a je to. Nepotřebuju mít boty 2 měsíce dopředu ve skříni a bát se, jestli jí budou nebo ne.
Příspěvek upraven 03.11.11 v 16:27
Tak jde o to, jak moc dopředu..
Dcera už nosí zimní..ale je to proto, že je prostě zima že??( Nemyslím období, ale klima)
boty kupuji dle počasí ..oteplí se, jdu pro sandále..ochladí se, jdu pro zimní atd..
Neřídím se tím zda začla sezona toho či toho..
Určitě doma nemám boty, které použiji až za dva měsíce.
no tak ja bych je už na konci listopadu koupila,noha ji stejně o malilililinko vyroste a stejně se kupují o číslo větší,ale záleží to jen a len na tobě,je jasný,když boty stojí 1200Kč,že pak za měsíc je nevyhodíš do popelnice,zvaž si to,a kdyby jsi chtěla počkat až napadne sníh a koukala by tam jako na blbce,tak bych jí řekla mila zlatá paní,dříve jsem se sem nedostala,nejsem místní a ona ví dvě kulový,pookud to není nějaká známa,nebo spolu nemluvíte nebo cokoli
my kupujeme v malém krámku, kde mají jen kvalitní boty (fare, pegres a spol.), a když není velikost nebo velikost je a není barevná kombinace, kterou bych chtěla, tak je prostě pro nás objednají. Ani by mě nenapadlo, že v dnešní době je možné něco vyprodat…Navíc bych u prcka neriskovala tu velikost, protože noha může najednou prostě rychle vyrůst a co pak s botama, nebo do nich nedoroste…
Boty kupuju, až jsou potřeba. Stejně tak pro sebe, a to mi noha neroste ![]()
Například teď ještě chodí v botaskách a až začne mrznout, půjdeme do města koupit boty s kožichem. Vyjímku udělám s botama na hory, ty budu kupovat už teď, i když na ně pojedeme až v lednu. A to jen proto, že se mi naskytla výhodná nabídka. Jinak bych je koupiala taky až těsně před.
Rozhodně dopředu nekupujeme, syn doteď chodí v podzimních s normální ponožkou, až se ještě ochladí, přidáme teplpu fusekli a začneme se poohlížet po zimních. Možná ten náš nakonec vybraný model nebude vzhledově hit sezóny, ale to je nám všem srdečně jedno, hlavně aby mu nebyla zima a bota sedla.
Navíc se mi ještě nikdy nestalo, že bych šla koupit boty a oni na tu aktuální sezónu prostě neměli nic… ale taky uznávám, že se mi ještě ani nestalo, že by mi prodavačka „radila“ koupit boty s předstihem. Zvlášť u sezónních je to blbost, chápala bych výhodnou nabídku celoročních bot, když budou velké, nevadí, místo v březnu je začne nosit v květnu, ale zimní a sandály rozhodně ne.
Taky nemame zimni boty.Jeste cekam.Za prve nevim jak moc ji vyroste noha.Nosi tlustsi ponozky ale ne o moc kdyz prijdem dom nohy ma teple.Ale fakt je ze ona ma nohy teple i kdyz mi tu lita bosky.Jako neprijde mi jeste takova zima aby se ji noha potila v zimnich.Ja sama chodim v botaskach abych si vzala zimni tak to uz musi byt pekne mrazy..Ale je pravda ze i v zime.Ale u nas mi vsichni rikaji ze mame studeny odchov
My jeste ani nechodime v zimnich bundach.
Tak my uz zimní boty máme a když jsme byli třeba u tchánů na návštěvě, byla jsem ráda, protože tam už prostě mrzlo…
Celoroční prckovi už byly jen tak tak a přišlo mi zbytečný na měsíc kupovat nový, takže má rovnou zimní…
![]()
Já už taky přesedlala na teplejší boty
v těch „podzimních“ mi už byla zima…
Ale zimní bundy ještě taky nenosíme ![]()
Ono to s těma botama je tak… Výrobce jich udělá jen určitý množství a v „zimní“ sezóně už dělá jarní boty, takže prostě až se ta zásoba zimních, co vyrobil, vyprodá, maj zákazníci smůlu… ![]()
Já kupuju až když jsou potřeba,že bych je šla koupit třeba s dvouměsíčním předstihem to ne.
Kluk chodí ještě v botaskách,přijde mi ještě teplo na zimní boty.Když se ochladí,nebo by bylo ráno pod nulou,dám už do školky zimní ![]()
Dětem kupuju boty zásadně aktuálně, ideálně v nich rovnou odchází, protože i když si je třeba vyberou, za týden je odmítají dát na nohu ![]()
Takže soudě dle zakladatelčiny prodavačky, taky jsem divná ![]()
Strašně mě to vytáčí, jdeme taky až ve chvíli, kdy opravdu je ta bota potřeba.A ono už není… Třeba letní sandálky, když už na ně bylo počasí, tak byly jediný (taky kupuju superfit), ty pak o měsíc později s mužem ztratili a už zkrátka nebyli, nicméně jsem objednávala z netu, páč jsem brala stejné, tak jsem se nebála, že by neseděli. A teď asi zase objednám z netu, koneckonců je tam ta lhůta 14dnů na vrácení, kdyby neseděli a hlavně když objednávám, tak vidím, zda to mají skladem, tak nic neobíhám a ještě je to levnější
My ještě zimní boty nemáme
budeme kupovat první, stále chodí v teniskách, zima jí podle mě není, moc toho nenachodí, od června má jedny boty, tak čekám až jí ta nohy poroste, ale aby nebyl dřív sníh než vyroste noha. ![]()
Tak já kupuju taky dle počasí- určitě ne dva měsíce dopředu…Jako kvalifikovaná a zkušená pordavačka dětské obuvi by měla vědět, že dva měsíce dopředu ne
Tak boty pro malou už mám zimní, koupila jsem větší o číslo. Jinak je pravda že na konci listopadu už moc velký výběr nebude, ale není to jen u bot.
Přehoupnou se vánoce a v lednu, únoru, už začne do obchodů chodit jarní zboží, jak boty, tak oblečení…