Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Boty bych kupovala, až bude víc chodit, než lézt.
Vlastně jsme je tak i kupovali, až začala sama chodit.
Někdy kolem roka.
Já mám nakoupeno spoustu bot, ale to je tak všechno. Holky je doslova a dopísmene nenávidí. Nehrotím to, chodí bosky, mají teplé ponožky a žijou. Nevěřím moc názorům, že bez bot se špatně formuje noha.
Mam rocni dceru a je na tom naprosto stejne, obchazi nabytek a leze, boticky nema a dokud nebude vic chodit nez lezt, boty mit nebude.. protoze u mamky je zima, vyresila jsem to kozenymi capacky.
díky za odpovědi
no jediný, co jí dám bez problémů na nohu jsou ponožky a pak takové teplé návleky do kočáru, aby ty nohy neměla ledové..cokoliv pevného= řev
my doma právě moc nábytku nemáme, takže musí dost lízt, jelikož sama ještě nepopojde.. ![]()
Noha se jí může špatně zformovat právě z bot… Když dítě chodí naboso, tak zapojuje v chodidle všechny svaly, tím jak se snaží udržet rovnováhu. Když se noha podepře pevnou podrážkou, tak některé svalové skupiny se už nebudou muset zapojovat.
Takže správně by mělo být, že dokad dítě nechodí převážně a !jistě!. A i pak bych volila boty s velmi měkkou podrážkou, mě v tomto víc oslovili necertifikované superfity jak české certifikované boty, ty byly jak prkýnka a i dětská dr mě na ně upozorňovala, že je nemám dávat.
Taky certifikované od deichmana (ty se slonem) podle mě splňují kritérium měkké podrážky.
Podle me by mela mit aspon backurky,at ma nozku pevnejsi.Abys pak nelitovala.
Boticky by meli mit az tehdy, kdy prevazuje chuze nad lezenim. Pokud chces, tak muzes davat capacky - aby to neklouzalo a trosku proti chladu. Ale musi byt uplne mekke - kozena podrazka. Kdyz deti lezou, tak si vsimni jak ma nohy. Kdyz ji das boty s klasickou podrazkou, tak nozicky vykrouti dovnitr nebo ven a to je spatne.. Pak se ta nozicka deformuje.
Tot nazor nasi doktorky na rehabilitaci a musim rict, ze se s nim ztotoznuju ![]()
Dle vlastní zkušenosti - asi záleží na jakém povrchu ti dítě chodí. Když je měkký - koberec, mělo by to teoreticky být v pohodě. Já u našeho chlapečka jsem botičky taky nechtěla, ale začala se mu vyvracet dovnitř nožička v kotníku, což je dost špatně. Rychle jsem zakoupili botičky - capáčky - jsou měkké, i podrážka z měkké gumy. Naštěstí to pomohlo. Takže za sebe doporučuju capáčky na první krůčky. V dětské obuvi ti poradí. JO a bačkůrky zatím nekupuj, dle rad lépe koupit capáčky.
na u nás všichni tukali na hlavu - jak to že syn v 10 měsících nemá boty, přitom taky nechodí, ale pouze obchází nábytek. fajn,poslechla jsem okolí a koupila mu předražené Geoxy-na doma a gore-tex primigi-na ven. geox je patentovaný,že noha v botě „dýchá“tím pádem se nepotí a goretex, že noha v té botě nikdy nezmrzne a nezmokne…no
a můj verdikt že oboje jsou momentálně na ho.vno
malý má neustále doma nohy zpocené a když se vrátíme z venku tak má nožky zmrzlé i když má na sobě ponožky a punčošky. jsem z toho tak trochu zmatená
takže zatím nosí jen botky na ven, jelikož si chce občas i stopnout, ale doma chodíme v teplých ponožkách ![]()
Majdula83 píše:
Boticky by meli mit az tehdy, kdy prevazuje chuze nad lezenim. Pokud chces, tak muzes davat capacky - aby to neklouzalo a trosku proti chladu. Ale musi byt uplne mekke - kozena podrazka. Kdyz deti lezou, tak si vsimni jak ma nohy. Kdyz ji das boty s klasickou podrazkou, tak nozicky vykrouti dovnitr nebo ven a to je spatne.. Pak se ta nozicka deformuje.
Tot nazor nasi doktorky na rehabilitaci a musim rict, ze se s nim ztotoznuju
souhlasím ![]()
dala bych botky teprve až bude doopravdy chodit - a pak rovnou pořádný kotníčkovky
něco takovýho:
http://www.dpk.cz/…-sirsi-strih
Ahoj,
boty bych nedávala. zatím ti moc nechodí, syn obcházel nábytek několik měsíců než se vydal do prostoru a fakt chodil víc jak lezl. A ani potom neměli boty. Koupila jsem kožené capáčky.
Boty ven jsem jim kupovala až o hodně později, to už opravdu chodili a lezli jen vyjímečně. A teď na zimu bych boty na ven nekupovala, stejně ji asi z kočárku ven dávat nebudeš.
Jinak je to myslím rozhodnutí každé maminky, protože názory odborníků se dost rozcházejí.
sterezie píše:
díky za odpovědino jediný, co jí dám bez problémů na nohu jsou ponožky a pak takové teplé návleky do kočáru, aby ty nohy neměla ledové..cokoliv pevného= řev
my doma právě moc nábytku nemáme, takže musí dost lízt, jelikož sama ještě nepopojde..
Já dávala takové „teplé ponožky“ a dole je „podrážka-měkká“ s protiskluzovkou, já si nevzpomenu, kdo to dělá, vlastně je měl i v kočárku, aby mu netáhlo
Teď je má zase, protože to hodím do tašky, když někam jedu, já v bačkůrkách nevidím nic zázračného ![]()
LuckaK píše:
Podle me by mela mit aspon backurky,at ma nozku pevnejsi.Abys pak nelitovala.
Jestli už zpevňovat nohu, tak rozhodně ne bačkůrkama, to je snad nejhorší obutí pro maličké děti, co jsem potkala. Krom bot od vietnamců, že…
Ahoj
(a jsem líná hledat..
)
tak kde je pravda? 

prosím o názor
malá už od srpna stojí, leze, teď i nějakou dobu obchází nábytek..veškeré okolí se na mě podmračeně dívá, že je bez botiček, prý se jí špatně zformuje noha..já osobně si myslím, že je to blbost, venku jezdí jen v kočáru, na doma botky nepotřebuje a malá si evidentně taky myslí své, boty nenávidí a nohu do nich nestrčí ani omylem
Kdybyste měly nějakou radu na to, jak později boty na nohu nandat bez řevu, tak sem s ní