Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
LuckaK píše:
Podle me by mela mit aspon backurky,at ma nozku pevnejsi.Abys pak nelitovala.
Jestli už zpevňovat nohu, tak rozhodně ne bačkůrkama, to je snad nejhorší obutí pro maličké děti, co jsem potkala. Krom bot od vietnamců, že…
Lidská noha je v dětství dokonalá, a ničí se v průběhu času špatnými botami a špatnou chůzí. Zatávám názor, že by se noha měla nechat vyvíjet bez opěr, aby se svaly naučily správně pracovat. Synovi jsme v zimě dávali takový teplý ponožky s měkkou koženou „podrážkou“, v podstatě je to polstrovaná ponožka, nosil je normálně na ponožkách. Bylo mu teplo a neměl nohu v pevný botě.
Taky jsem spíš názoru dát nožce volnost. V tomhle se i rady odborníků rozcházejí - zda nožku zavřít do pevné kotníčkové botky hned od prvních krůčků venku i doma, nebo ji nechat volně a boty dávat, až jsou skutečně potřeba. Dcerka má 11 měsíců, obchází nábytek, ustojí sama, ale stále převažuje lezení, takže zatím máme jen ponožky s protiskluzem a kožené capáčky.
Naše 14m dcera chodí už od 11m a botičky na doma nemá, nosí capačky nebo ponožky. Na ven má tenisky, ale dostala je až v době kdy opravdu chodila a ušla třeba do obchodu a zpátky, dřív to nemá si myslím smysl.
Tak já dávala botky už když se začala stavět,ale to na doporučení dr.protože vytáčela jednu nohu.Tak aby měla zpevněný kotník.
Jinak bych ji koupila boty až by začala pořádně chodit.
Jééje, tohle taky poslouchám furt…Ježíši kde má botičky???
Příbuzní když to vidí, chtějí nám dávat na boty, asi na ně nemáme či co ![]()
Syn už víceméně pouze chodí, skoro neleze.Dokud lezl, byly boty absolutní nesmysl.Lezlo by se mu to v tom špatně, co minutu by se zastavoval a sundaval si je.
Doma nosí normálně ponožky.Ven pak občas dám taky jen třeba dvoje ponožky, teď už ale převážně botičky.Každopádně dokud nechodí, fakt to nemá žádný smysl.
Tak já se řídím názorem, že boty doma nejsou potřeba, por dítě je nejlepší kontakt s podložkou a neničí se mu noha!
Mě překvapuje, že si furt lidi myslí, že jsou potřeba boty.
Ani jedno z dětí nemá na doma boty ani bačkůrky a ani je nikdy nemělo. chodí normálně v ponožkách a i ty si furt sundávají a lítají tu s bosýma nohama
Úplně první bačkůrky dostala dcerka jak začla chodit do školky ![]()
Boty na ven jsem pořídila až když opravdu samostatně chodili.
byron píše:
Tak já se řídím názorem, že boty doma nejsou potřeba, por dítě je nejlepší kontakt s podložkou a neničí se mu noha!Mě překvapuje, že si furt lidi myslí, že jsou potřeba boty.
No oni radí chodit bosí, ale třeba venku, na kamínkách, trávě.
Tu domácí podlahu, jako parkety, lino moc nedoporučují.
Boty ne, ale minimalne backurky bych na doma koupila. Maly nosi doma/v herne/na cviceni klasicke kotnickove backurky a na ven ma kozene zavazovaci kotnickove boty. Nutno rict, ze chodi od deviti mesicu, tak jsem to musela resit trosku driv, ale jsem rada.
Take bych kupovala podle podlahy doma. Je neco jineho, jestli mate koberce, nebo treba studenou dlazbu.
Mno, nám neuroložka klasické papuče zakázala uplně.
Když už obouvat doma, tak do klasickách botku, které jsou na ven, třeba sandálky.
No, takze zakladatelko asi tak, porad se se svym pediatrem, kteremu preavdepodobne veris, protoze co doktor, to nazor. A taky bych to resila podle ditka a podle podlahy. Docela si nedokazu predstavit, dite v ponozkach na plovoucce ![]()
terak píše:
No, takze zakladatelko asi tak, porad se se svym pediatrem, kteremu preavdepodobne veris, protoze co doktor, to nazor. A taky bych to resila podle ditka a podle podlahy. Docela si nedokazu predstavit, dite v ponozkach na plovoucce
V pohodě. Děti si lehce zvyknou na povrch.
Jinak ano, co doktor, to jiný názor.
lokofa píše:byron píše:No oni radí chodit bosí, ale třeba venku, na kamínkách, trávě.
Tak já se řídím názorem, že boty doma nejsou potřeba, por dítě je nejlepší kontakt s podložkou a neničí se mu noha!Mě překvapuje, že si furt lidi myslí, že jsou potřeba boty.
Tu domácí podlahu, jako parkety, lino moc nedoporučují.
My máme koberce, ano nevím, jestli se mě náš pediatr a neurolog ptali, jakou máme doma podlahu… Ale opravdu mi říkali, že se mám oprostit od toho zbytečnýho zvyku, že dítě musí mít bačkůrky nebo prostě obuv na doma…
Máme neurologický porblém i ortopedick- i ortoped schválil na doma jen ponožky. Když je teplo, tak je malej bez ponožek, ale portože je trdlo a je mu furt ,,vedro,, ![]()