Kurz chůvy

1243
9.8.22 22:03

Kurz chůvy

Ahoj, dost v tom tápu, doufám že mi poradíte :D

Chci si udělat kurz Chůvy v Ostravě, narazila jsem na tuhle stránku, zdá se moc fajn, máte s ní někdo zkušenost?
Klidně doporučte něco jiného.
 https://www.chuvaprodeti.cz/?…

1. Jsou dva druhy kurzů. Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky, a Chůva pro děti v dětské skupině
Jaký je mezi tím rozdíl? S čím mám lepší možnost uplatnění?

2. Jsou dvě možnosti jak si kurz udělat. Celý kurz (za 13 a půl tisíce) a jen zkoušku se samostudiem (5 a půl tisíce). Vyplatí se udělat si celý kurz, nebo zkouška stačí? Při samostatné zkoušce je možnost praxe, ale není povinná. Tudiz nemusím mít praxi a přesto budu kvalifikovaná pro práci chůvy?

Děkuji za odpovědi a budu ráda za popřípadné rady a zkušenosti i mimo mé otázky. A omluvám se, jestli se ptám hloupě, ale nemám se o tom s kým pobavit a ráda bych v tom měla nějak jasno, než něco doopravdy zaplatím :D :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44197
10.8.22 06:25

Chůva pro děti do zahájení školní docházky je variabilnější. Mám zkoušku profesní kvalifikace(jinde, ne v Ostravě) a několikrát jsem na dohodu zaskakovala v dětské skupině, potom jsem měla nastálo nastupovat(do jiné), ale na poslední chvíli jsem dostala lepší nabídku v oboru.
Zkoušku jsem dělala při studiu VŠ, byla jsem zvyklá se učit a spoustu věcí mi bylo známých. Pro mě by byl kurz zbytečný, ty to musíš zhodnotit sama. Byly to skripta z oblasti pedagogiky, vývojové psychologie, zdravotnictví - hlavně první pomoc, ta se předváděla i prakticky a běžné dětské problémy a nemoci, právo a oblast podnikání a daní. Snad jsem na nic nezapomněla, je to víc jak 3 roky a mezitím jsem dělala mnoho jiných zkoušek a dvoje státnice.

Zkouška trvala asi 3 hodiny a byla opravdu zevrubná-prurezový test, ústní zkoušení, praktická část, první pomoc plus vyřešení konkrétní situace a ještě jsem měla přinést nějakou aktivitu, kterou bych zadala dětem z hudební nebo výtvarné oblasti.

Myslím si, že to má budoucnost. K vůli celkové situaci se matky chtějí vracet dřív do práce a budou potřeba dětské skupiny i individuální hlídání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8765
10.8.22 08:06

Já mám Chuvu pro deti do zahájení povinné školní docházky, to druhé nám nabízí jako rozšíření a doplnění, takže to chápu tak, že samo o sobě by tě to kvalifikovalo jen do té dětské skupiny, ne všeobecně a všude, jako ta první možnost. Ono totiž dětské skupiny mají jiné normy na snad všechno než statni jesle, školky atp. A měla jsem jen zkoušku, bez kurzu a bylo to v pohodě. Poslali asi 200 str skripta, naučila jsem se a došla na zkoušku. Kurz by nebyl špatnej, nemusela bych se pak tak učit, i jim tam říkali, na co si mají dát pozor, nějaký chytaky atp, ale zase za tu cenu… v klidu to jde i bez kurzu, kor pokud máš děti a já třeba mám i kurz první pomoci, to se taky dost hodilo, na té zdravovede tam bazirovali nejvíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
10.8.22 08:37

@Midaku děkuji moc. Takže to není tak těžké se naučit?
Já právě taky váhám kdy si ho udělat. Děti nemám. Teď budu dělat maturitu a přemýšlím jestli je lepší udělat si ho hned, ať se pak můžu soustředit jen na tu maturitu, nebo naopak až po ní, kdyby to bylo těžší se naučit. Co myslíš, dá se to zvládnout i při škole?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
10.8.22 08:56

@Pears206 @Midaku
Ještě jeden dotaz prosím, jak dlouho přibližně trvá naučit se na zkoušku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8765
10.8.22 11:14

@Darkandeep já jsem se učila měsíc, každý den tak max 2 hodiny, večer, jak deti usnuly. Některé dny celý 2 hodiny, jiný dny vůbec, prostě jak to vyšlo. Ale fakt jsem dost věcí věděla jedna z VŠ z vývojové psychologie, a pak taky hlavně z praxe. Nemít děti, tak se to učím určitě dyl. Při škole to zvládnout určitě jde, já jsem to dělala při 3 dětech a práci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
10.8.22 13:05

@Midaku děkuju moc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LEM
669
7.12.23 15:13

Zkouška

@Midaku Prosím jestli ještě víš jak přesně probíhala zkouška l. Jdu teď v sobotu a jsem docela dost nervózní. Hlavně na co vše se ptali, jak hodně chtějí být konkrétní. A taky jestli se nejak losuje otázkana ty písemný a další na ústní. Ja v tom nějak tápu a nevim na co se připravit. Četla jsem uz ve tvých příspěvcích že jsi právě byla od stejné instituce jako jdu já. A taky že tam nějakou paní vyhodili od písemných. To to jako nedala tak ji nepustili dal? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8765
7.12.23 15:42

@LEM ahoj, no je to fakt dávno, ale snad něco v té hlavě vyhrabu :) napřed byl písemnej test, pak my jsme měli pauzu a oni ten test opravovali. Kdo ním neprošel, šel rovnou domů, na ústní ho vůbec nepustili. Ale mně ten test přišel jednoduchej. Ústní pak měla 2 části, zdravoveda, na té bazirovali nejvíc, chtěli podrobnosti, praktickou ukázku (já jsem resuscitovala novorozence - panenku), ptali se i na věci, co byly v tech skriptech malými písmeny někde pod čarou… pak druhá část byla ten zbytek, to bylo už v pohodě, ptali se na vývoj, hru vzhledem k věku, pohybové vzorce, zkušenosti… tam dost pomáhalo, když máš děti nebo když už někde pracuješ. Já jsem se tam s nimi bavila o školkách, o výchově, bezva pokec. Nejhorší byla ta zdravoveda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LEM
669
7.12.23 20:05

@Midaku Moc děkuji. No mám tři děti, dvě velké a jedno dvouleté. Tak kdyz jsem se učila tak mi to všechno prislo jak ze života. Ale bojim se že nebudu schopná kloudne odpovědět. A ten test byl formou uzavřených otázek nebo byla jedna základní otázka a musíš napsat nějakou obsáhlou odpověď. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8765
7.12.23 20:15

@LEM myslím, že to bylo kombinovaný, něco abcd a něco volné odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
15.3.24 04:39

Chvaprodeti

Mohu se zeptat máte ještě některá podklady prosim :srdce: :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.4.24 15:43
@Midaku píše: Více

@Midaku
A test, který byl na znalosti na tom webu, to je to, co bylo ve psaném testu? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8765
8.4.24 16:04

@Johanka610 test byl ze skript, co jsme dostali po zaplacení částky za kurz. Poslali mi materiály na mail, pokid si to dobře pamatuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.4.25 21:56

Ahojky🙂dělal někdo zkoušku chůvy do DS od Vše pro dětské skupiny v Hradci Králové nebo v Praze? Zajímá mě jestli ústní část byla hodně náročná, zda se mám učit ze skript odbornosti atd.,nevím co od toho čekat 😔dost se toho bojím 😔děkuji za odpověď 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze