Kvalifikace sestry

17
27.6.17 09:15

kvalifikace sestry

Dobrý den. Určitě tu bude některá ze sestřiček, která mi poradí. Vystudovala jsem zdravotnickou školu v roce 2000. Na maturitním vysvědčení mám napsáno ještě „všeobecná zdravotní sestra“, ve zdravotnictví jsem však nikdy nepracovala, tenkrát jsem nenastoupila ani nástupní praxi, pracovala jsem v administrativě, tudíž dnes nemám registrace k výkonu práce bez odborného dohledu. Ráda bych to dnes měla, ale neláká mne práce u lůžka na směny skrze děti. Žádný praktický lékař mne bez registrace nezaměstná. Napadla mne jedna věc: je docela poptávka po zubních instrumentářkách, pakliže mám alespoň maturitní vysvědčení na všeob. zdrav. sestru a dodělala bych si kurz zubní instrumentářky a tři roky pracovala tedy u zubního lékaře, přitom si dodělávala ty kredity účastí na školeních, stala bych se za těchto podmínek registrovanou zdrav. sestrou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24292
27.6.17 21:31

@Tera1 zeptej se přímo na infolince v Brně, zda by nestačila teoretická a praktická zkouška. Chystá se novela těch zdravotnických vyhlášek, je i možné, že se registrace zruší. Nevěděla by @sagina?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
27.6.17 21:32

@sagina nevěděla bys?
A už vidím, že v druhé diskusi, co byla až na další straánce, je to napsané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
27.6.17 23:51

Registrace se ruší, ale jak to bude se samostatností jsem zatím nepochopila, jestli to bude to 4+1 a pak budeš samostatná…asi jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
28.6.17 00:21
  • jako, že bych si musela ještě dodělávat rok školy? Jak jsem psala, odmaturovala jsem ještě v době, kdy mám na maturitním vysvědčení napsáno všeobecná zdravotní sestra, tedy ještě před tím, nežli začal ty nesmysly se zdravotnickými asistenty
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
28.6.17 00:34
@Tera1 píše:
  • jako, že bych si musela ještě dodělávat rok školy? Jak jsem psala, odmaturovala jsem ještě v době, kdy mám na maturitním vysvědčení napsáno všeobecná zdravotní sestra, tedy ještě před tím, nežli začal ty nesmysly se zdravotnickými asistenty

myslím si, že dodělávat nemusíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
28.6.17 00:56

@danyk tohle téma tu bylo dvojmo, už jsem psala vedle - registrace v současné podobě by měla být zrušená, nejsem si jista, jesli prezident už podepsal. nicméně pro sestry, které na delší dobu přerušily výkon povolání (tuším minimálně 6 let z posledních sedmi, přičemž jako přerušení se počítá i nízký úvazek - do pětiny týdenní pracovní doby??? nebo tak nějak), bude povinné doškolení - práce pod dohledem samostatného pracovníka po dobu 60 pracovních dní (ale nepochopila jsem, zda je myšleno 60 pracovních dní = cca necelé tři měsíce, nebo skutečně odpracovaných 60 směn, což by u dvanáctek vyšlo o něco dýl, asi na čtyři měsíce).

registrace v nějaké podobě by snad zachována být měla, nicméně neměla by být navázána na sbírání kreditů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
28.6.17 01:00
@Tera1 píše:
jako, že bych si musela ještě dodělávat rok školy? Jak jsem psala, odmaturovala jsem ještě v době, kdy mám na maturitním vysvědčení napsáno všeobecná zdravotní sestra, tedy ještě před tím, nežli začal ty nesmysly se zdravotnickými asistenty

školu si dodělávat nemusíš, sestra už jsi.

systém 4+1 se týká současných zdravotních asistentů (budoucích praktických sester), že si budou moct vystudovat na všeobecnou sestru zrychleně. středoškolských sester, které už všeobecné sestry jsou, se to netýká. naopak, kdyby ty chtěly studovat čistě kvůli titulu (protože jinak VOŠ nepotřebují), tak musí školu vystudovat komplet celou, nezrychleně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
355
25.10.17 12:47

přeškolení všeobecných sester

Dobrý den, má prosím někdo zkušenost s přeškolením sestry podle novely, která přerušila na delší dobu výkon povolání? Zajímalo by mě, jak to doopravdy funguje.
Jestli se musí přeškolení provádět jen u lůžka nebo se může např. i u obvodního lékaře, zubaře? A jak je myšleno 60 pracovních dní? Děkuji za každou informaci :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
25.10.17 13:24

Taky me zajima

Taky me zajima

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5302
25.10.17 19:12

Mohu se zeptat na související dotaz?
@sagina Byla tedy zrušena povinnost sbírat si kredity kvůli prodlužování registrace? Mám klasickou všeob. sestru + VOŠ a zatím platnou registraci ještě několik let. Dál už tedy kredity sbírat nemusím, pracuji aktuálně na ambulanci a není čas jezdit po seminářích. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
25.10.17 21:13

@HankaHK pokud vím, tak podle dostupných informací kredity k prodloužení registrace jsou zrušeny, ALE celoživotní vzdělávání je stále povinné a zatím nebylo specifikováno, jak má vypadat. takže třeba já mám kredity stále schované a co jsem koukala na potvrzení, co kolegyně získala z jakési akce od zaměstnavatele, tak i ten tam stále kredity uvádí. jeden nikdy neví, co zas vrchnost vymyslí :nevim: ovšem registrace jako taková je bez kreditů a kdo je momentálně registrovaný, ten by měl být převedený i do nového registru. povinnost celoživotního vzdělávání a registrace zkrátka od sebe byly oddělené, existují nezávisle na sobě - vzdělávání není legislativně vyřešené, takže o jeho podobě můžeme jenom spekulovat, registrace postupně probíhá, zatím automaticky bez nutnosti (možnosti) se v tom osobně angažovat, co jsem tak pochopila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5302
26.10.17 14:30

@sagina díky za odpověď, takže jsem v tom i nadále ztracená :roll: Takže se snaží vymyslet něco, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
26.10.17 15:56

@HankaHK ale tak ani ne.

registrovaná bude automaticky každá sestra, která vyleze ze školy. tím se v podstatě dostáváme do souladu s mezinárodním požadavkem, aby sestra byla oprávněná pracovat samostatně, bez odborného dohledu.

no a celoživotní vzdělávání asi taky dává logiku, v téhle profesi. otázkou je, jak má vypadat v praxi, protože i kreditní systém stejně řešil spíš honbu za kredity, než vzdělávání jako takové :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat