Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zkazily se mi rychlokvasene okurky? - zbelaly mi :/. Nechala jsem se od kamaradky prekecat na rychlokvaseni okurek, nastrkala jsem je do sklenice, ve ktere obcas delam rychlokvasene zeli v osolene vode a po 5 dnech mi ze zhora zbelaly, po otevreni se ukazalo, ze je to jakysi sediment neceho (? necistota), ale pekne peni/bublaji i „voni“, neodolala jsem ochutnala a vypada, ze chutove jsou dobre, sterilovane kysane veci normálne moc nemusim, ale na cerstvo jsou ty okurky po otevreni velmi osvezujici… tak nevim jestli si muzu troufnout je dojist ci dokonce nabidnout zbytku rodiny.
(Asi pisu na nespravnou diskuzi… nejak nestiham se probrat ostatnimi weby, tak me kdyztak urcite odkazte správne)
Zbělaly samotné okurky - jako že se na nich vytvořila plíseň?
Nebo je bílá voda okolo?
Edit: Byly okurky po celou dobu všechny ponořené?
@lllka můžeš je s klidem sníst. Ja osobně jen vyrabim, nejim. Ale prvni várka letos mi udělala totéž. A muž, který je neduverivy ke spoustě vecem se překonal a zjistil, ze se to da a snědl 5 kg kvasaku. Jen jsme vyměnili tu vodu za novou slanou, z estetického hlediska
. Další várky stejne vyráběné uz bily sediment ne vytvořily.
Dělali jsme letos kvašáky poprvé, navrch sklenic jsme jako těsnění naskládali vinné listy (aby byly okurky pod hladinou) a taky se utvořil bílý povlak. Kvašáky kvasí mléčným kvašením, na kysaném zelí se taky dělá takový bílý škraloup, nejí se to, ale ničemu to nevadí. Já jsem během 10 dnů 2× vyměnila tu vrstvu listí nahoře, pak už byly kvašáky OK, takže jsme je začali jíst a zatěžuju je skleničkou aby byly ponořené a povlak neřeším.
@ZItu jojo, vse bylo podhladinou (zatizene dalsi sklenickou) - vypada to hlavne jako bila voda, ne plesnive.
Děkuju za zkusenost ![]()
@lllka Tak to je normální. Jíst se to neboj. U kvašáků probíhá mléčné kvašení, které způsobí „bílou vodu“.
Zdravotně i chuťově nezávadné. ![]()