Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, už měsíc bojuju s nějakou potvorou na bradavkách a dvorcích (kojím přes noc dceru 1.5 let). Dle kožního lékaře je to kvasinka (mykóza), doporučila mi silvertan. Mažu to už 4. den. Chci se zeptat, jakou máte zkušenost - když jste léčili kvasinku třeba i canestenem a podobnými mastmi - za jak dlouho se to zlepšilo? Aktuálně se mi tam olupuje kůže a nevypadá to vůbec hezky a bolest je snad i horší. Dr říkala že to chce tak týden ale nevím jestli to jak se to vyvíjí je normální. Dr má samozřejmě do nového roku dovolenou.. Díky za zkušenosti! ![]()
Chce to dietu, hlavně bez cukru, ale taky nejíst lepek, tj. chleba atd.. nejíst ovoce ani sladkou zeleninu (paprika).
Může se jíst pohanka, jáhly, bezlepkové vločky. Dále saláty, okurky, maso.
Já jsem mohla mléčné výrobky, ale někomu prý vadit mohou.
Je nutno zkoušet, když kůže pak nesvědí, tak je to ok.
Vařila jsem si knedlíky z pohankové mouky, měla jsem to místo chleba. Hodně zeleniny a masa. Jogurty s něčím.
Protikvasinková dieta se dá na internetu najít. Nic jiného mi nepomohlo, doktorka mi dala jen kortikoidy.
A tedy větrat, bavlněné tričko bez podprsenky, jestli to jde.
Já na to zkoušela všechny možné mastičky, i ten canesten, u dcery taky kde co, kdejaké substance. I tu protikvasinkovou dietu, nic nepomáhalo, už jsem chtěla přestat kojit. No a nakonec mi pomohl obyčejný Tea tree olejicek, dala jsem kapku do oleje na bradavky, vždycky po kojení a sama jsem se tomu divila a zmizelo to. Ale co zabere jednomu, nemusí druhému 🤷
@BaraMix a přibližně za jak dlouho to zabralo? Kolikrát tak denně jste to potírala?
@Ally5505 tak jednou až dvakrát denně, vždy po kojení, před kojením umýt. Předtím jsem zkoušela neocide gel, fungicidin gel na prsa, pak na předpis nystatinova substance, ze zoufalství jsem jednou potřela gencialkou, té jsem se chtěla vyhnout za každou cenu, nic z toho fakt nepomohlo. Už jsem známému co jezdí s kamionem řekla, aby mi v Německu koupil Infectosoor mundgel, ale nikde ho neměli v lékárně. Až to tea treecko zabralo a to tak za tři dny, nechápala jsem.
Zkus tea tree, ten mi pomohl na kvasinky dole. A taky bych brala něco vnitřně, nějaké laktobacily, nepomohlo by?
@Brbra zkusím, vnitřně valím probiotika, lichořeřišnici a citrovital 🙈