Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Otázka zní jasně, kdy se batole rozmluví? Je běžné, že ve 3 letech nemluví? Máma, táta, bába… slabiky, jak dělají zvířata umí. Že všech stran slyším, že už má mluvit. Babičky, dědečci, dokonce začíná i tatínek, protože děti kolegů v práci mluví od roka…
Jak motivovat? Do školky zatím nechodí.
21.3.2024 bude mluvit v rozvitých větách
To jsou dotazy, vždyť my tvé dítě neznáme a každé je jiné ![]()
Co na to pediatra?
No ve třech uz by mluvit měl, minimálně slova a ne jen mama a táta. Já to řeším třeba už od dvou a teď ve 4 dává nějaký slovní spojení.
Co na to Dr na tříleté prohlídce? U nás hodně kontrolovala, vedla s mladým rozhovor a sledovala, jak rozumí. To je totiž základ..zda reaguje na nějaké povely -ukaz, dones, udělej atd.. pokud je toto v pohodě, tak se rozmluví, až bude chtít. U nás pomáhá společné čtení, básničky atd. Mladý docela dlouho mluvit nechtěl, ale když jsem po něm něco chtěla, tak bylo vidět, že rozumí
Ve 3 letech uz je to problem. Chce to foniatra, pak neurologa a nasledne pripadne psychologa. Jaky je dite socialne?
Můj triletak ve třech letech měl slovní zásobu o 10 slovech a za dva měsíce se to najednou zlomilo a mluvil ve větách..ale všemu vždycky rozumnel i když nemluvil..
Možná nemluví, protože „nepotřebuje“. Pokud ty mu rozumíš a splníš, co zrovna chce, tak co by se namáhal. Myslím takové to „co bys chtěl? Napít? Autíčko? Pohádku pustit? Piškoty? Kakao? Jo, kakao chceš? Tak tady máš.“ Co ho dát na pár dní k babičce? Ta s ním nebývá celé dny, tak zřejmě nebude tolik naladěná na jeho signály a jemu nezbyde, než se rozmluvit…
Školka by to vyřešila taky.
@unuděná Děkuji za přesné datum. Následující den jsem přijdu a jestli nebude mluvit, asi máš rozbitou křišťálovou kouli
Nic ve zlém, píši to v legraci.
@Kníže Ignor Do školky před 3 lety neberou, půjdeme na podzim. Doufám, že už nás vezmou. Babičky bohužel nehlídají.
@DaM2 ano, tak nějak to je. všemu rozumí, vše zvládne, domluví se svou „čínštinou“, vše komentuje… ale svým jazykem.
@martina.se na 3 letou prohlídku teprve půjdeme až v novém roce.. má necelé 3 roky. uvidím, co pediatr. třeba se do té doby pohneme.
@Tarjei na druhou stranu jsem četla, že spousta dětí se rozmluví až ve školce… že pediatr neříkám, že to neřeší na 3 leté prohlídce, ale problém by byl až na pětileté…
Objednala bych se ke klinickému logopedovi, hned. může se do roka a do dne rozmluvit samo nebo taky ne. naše mládě začalo mluvit až okolo čtvrtého roku, ale má vývojovou dysfázii a další potíže díky předčasnému příchodu na svět. na logopedii chodí od roku a půl.
Tak pokud mluví „čínštinou“, tak mluví.
Objednejte se na logopedii, hned, čekačky jsou dlouhé…
Otázka zní jasně, kdy se batole rozmluví? Je běžné, že ve 3 letech nemluví? Máma, táta, bába… slabiky, jak dělají zvířata umí. Že všech stran slyším, že už má mluvit. Babičky, dědečci, dokonce začíná i tatínek, protože děti kolegů v práci mluví od roka…
Jak motivovat? Do školky zatím nechodí.