Miminko se nevyvíjí

193
10.12.23 21:02

Miminko se nevyvíjí

Dobrý den, prosím o anonym.

Maminky, jsem naprosto paralyzovaná strachem o malého. Nemohu se na nic soustředit, něco dělat, nemám na nic náladu, přijde mi, ze mi nikdo nerozumí.. zalecena již jsem, beru antidepresiva, která pomohla a pravidelně na psychoterapie. Ta situace je ale příšerná, léky jsou krátký a psychoterapie taky, když to mám pořad před očima..

Malému byl nedávno rok a odmalička máme problémy. Porod byl ke konci komplikovaný a protrahovaný, malý byl priduseny.

Cvičili jsme Vojtovku, ačkoliv ne moc dlouho. Měli jsem ji začít cvičit dřív, ale já nevěděla, co je špatně a měla jsem dlouho za to, ze když je to ok za doktorka, je to fajn…

Malý je úplně jiný, než ostatní stejně staré děti. Hraje si primitivnejsim způsobem, nejoblíbenější hra je házet míček a pak za nim lézt, to děla skoro cely den. Moc nevyužívá potenciál hraček (přiměřeně k věku samozřejmě..napr. Míček hodíte do,,toboganu”..), komunikuje se mnou mnohem méně..když se něco zajímavého stane, ostatní děti třeba kouknou na rodiče, on ne, ani neprojeví emoci. Není na mě nějak fixovany, když je z babičky třeba i šest hodin a já přijdu, nijak víc opět nějaké emoce neprojevuje. Přijde mi to zvláštní. Jen chce hned mlicko (naučila jsem ho znak, aby si mohl říkat.) Na jméno reaguje tak 50:50. Jinak ale ukazuje, co chce. Někdy ukáže i třeba na mě a pak na to, co chce podat. To už ukazuje tak dva měsíce..

Leze, sedí, stoupá si s oporou. Naposledy fyzio zmiňoval, ze to není tak o slabých svalech jako spis o koordinaci mezi nimi. Narazila jsem pak v knize na termín centrální koordinační porucha, nevím, jestli myslel to, ale pokud ano, tak je to něco, co se dá vycvičit, bohužel u nás se tak nestalo. Už cvičit nemáme, neb lezení to prý nahradí. Je šle takový vratky. Často zavádí o ruku, když leze napr. a spadne nebo se převrati dozadu, když sedí a třeba ukazuje,,jak ne veliký.”

Jinak se sám neumí moc najíst (rukama), padá mu to, dává si to prazvláštně do pusy…sam se taky nenapije, nepochopil, ze si ma lahvičku nahnout..

Je velice dráždivý, nemá rad dotek, oblékání, uspavani je také velký problém. Nevydrží ani v ruce, na klíně..vrtí se. Obecně ma velmi intenzivní projev, často brečí.

Co se spaní tyče, v noci se budí třeba 10× s brekem, to teď nevím proc. Zkoušeli jsme, abych tam já nebyla a necítil mlicko, ale budil se i tak, takže jsem vždy musela přijít. Jinak první noční uspani muže být bez mlicko, leží vedle mě, povídá, převaluje se, pak odpadne. Pak už ale jen mléko, nemá rad být v náruči, na někoho hrudi, nemá rad hlazeni, takže když se s brekem probudí, nic jiného ho neuspi..

Co naopak umi: jak jsem psala, sedí, leze, stojí s oporou. Umi papá, jak je veliký, bu bu bu kuk, aaaaa bum (spadne na posteli ze sadu do lehu), chápe hru, ze ho chci chytit. Umi říkat,,haf”, ukazuje na věci, které chce. Intonuje, říká takové,,co toee?” Vyndava kroužky z tycky, podává hračky…podává mi příbory z myčky.

Vim, ze toho umi plno, je ale i plno věci, co mě proste zneklidnuji. Už když jsme si ho přinesli z porodnice, nesnesl nic a propinal se pořad do luku. Nespal, jen v jedoucím kočárku, jinak plakal a plakal. Já si nejdřív myslela, ze jsem totálně neschopna a pak, ze máme holt takové miminko.

Jsem naprosto zoufalá, bojím se, ze z toho bude adhd a plus autismus nebi vývojová dysfazie a nebo nějaká retardace. Oproti jiným dětem je opravdu strašně nemotorny a zvláštně si hraje.:nevyhledává me, nejde uspat (opravdu od několikadenního miminka!), pořad se budí, často pláče…

Jsem úplně v háji, abych to shrnula. Poslední rok je jedna velká katastrofa…a ještě k tomu se bojím, co přijde…

Dekuji všem, co to přečetli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tosidelassrandu
10.12.23 21:12
@BarboraR93 píše:
Dobrý den, prosím o anonym.

Maminky, jsem naprosto paralyzovaná strachem o malého. Nemohu se na nic soustředit, něco dělat, nemám na nic náladu, přijde mi, ze mi nikdo nerozumí.. zalecena již jsem, beru antidepresiva, která pomohla a pravidelně na psychoterapie. Ta situace je ale příšerná, léky jsou krátký a psychoterapie taky, když to mám pořad před očima..

Malému byl nedávno rok a odmalička máme problémy. Porod byl ke konci komplikovaný a protrahovaný, malý byl priduseny.

Cvičili jsme Vojtovku, ačkoliv ne moc dlouho. Měli jsem ji začít cvičit dřív, ale já nevěděla, co je špatně a měla jsem dlouho za to, ze když je to ok za doktorka, je to fajn…

Malý je úplně jiný, než ostatní stejně staré děti. Hraje si primitivnejsim způsobem, nejoblíbenější hra je házet míček a pak za nim lézt, to děla skoro cely den. Moc nevyužívá potenciál hraček (přiměřeně k věku samozřejmě..napr. Míček hodíte do,,toboganu”..), komunikuje se mnou mnohem méně..když se něco zajímavého stane, ostatní děti třeba kouknou na rodiče, on ne, ani neprojeví emoci. Není na mě nějak fixovany, když je z babičky třeba i šest hodin a já přijdu, nijak víc opět nějaké emoce neprojevuje. Přijde mi to zvláštní. Jen chce hned mlicko (naučila jsem ho znak, aby si mohl říkat.) Na jméno reaguje tak 50:50. Jinak ale ukazuje, co chce. Někdy ukáže i třeba na mě a pak na to, co chce podat. To už ukazuje tak dva měsíce..

Leze, sedí, stoupá si s oporou. Naposledy fyzio zmiňoval, ze to není tak o slabých svalech jako spis o koordinaci mezi nimi. Narazila jsem pak v knize na termín centrální koordinační porucha, nevím, jestli myslel to, ale pokud ano, tak je to něco, co se dá vycvičit, bohužel u nás se tak nestalo. Už cvičit nemáme, neb lezení to prý nahradí. Je šle takový vratky. Často zavádí o ruku, když leze napr. a spadne nebo se převrati dozadu, když sedí a třeba ukazuje,,jak ne veliký.”

Jinak se sám neumí moc najíst (rukama), padá mu to, dává si to prazvláštně do pusy…sam se taky nenapije, nepochopil, ze si ma lahvičku nahnout..

Je velice dráždivý, nemá rad dotek, oblékání, uspavani je také velký problém. Nevydrží ani v ruce, na klíně..vrtí se. Obecně ma velmi intenzivní projev, často brečí.

Co se spaní tyče, v noci se budí třeba 10× s brekem, to teď nevím proc. Zkoušeli jsme, abych tam já nebyla a necítil mlicko, ale budil se i tak, takže jsem vždy musela přijít. Jinak první noční uspani muže být bez mlicko, leží vedle mě, povídá, převaluje se, pak odpadne. Pak už ale jen mléko, nemá rad být v náruči, na někoho hrudi, nemá rad hlazeni, takže když se s brekem probudí, nic jiného ho neuspi..

Co naopak umi: jak jsem psala, sedí, leze, stojí s oporou. Umi papá, jak je veliký, bu bu bu kuk, aaaaa bum (spadne na posteli ze sadu do lehu), chápe hru, ze ho chci chytit. Umi říkat,,haf”, ukazuje na věci, které chce. Intonuje, říká takové,,co toee?” Vyndava kroužky z tycky, podává hračky…podává mi příbory z myčky.

Vim, ze toho umi plno, je ale i plno věci, co mě proste zneklidnuji. Už když jsme si ho přinesli z porodnice, nesnesl nic a propinal se pořad do luku. Nespal, jen v jedoucím kočárku, jinak plakal a plakal. Já si nejdřív myslela, ze jsem totálně neschopna a pak, ze máme holt takové miminko.

Jsem naprosto zoufalá, bojím se, ze z toho bude adhd a plus autismus nebi vývojová dysfazie a nebo nějaká retardace. Oproti jiným dětem je opravdu strašně nemotorny a zvláštně si hraje.:nevyhledává me, nejde uspat (opravdu od několikadenního miminka!), pořad se budí, často pláče…

Jsem úplně v háji, abych to shrnula. Poslední rok je jedna velká katastrofa…a ještě k tomu se bojím, co přijde…

Dekuji všem, co to přečetli…

Píšeš sem opakovaně a s timhle ti fakt nikdo nepomůže. Tak, jak to popisuješ, na mě působí nestandardně a taky bych se bála nějaké diagnózy. Nicméně i kdyby fakt něco měl, nic s tím neuděláš :nevim:

• Citovat
  • Upravit
193
10.12.23 21:17

@Tosidelassrandu já vim…strašně mě frustruje, ze proste nemám s kým si o tom promluvit a vidím to každý den :( přítel mi tvrdí, ze je malý naprosto v pořádku. To samé další členové rodiny, ale oni nevidí to, co já. Vždy mě to úplně vykoleji, když jsme na rodinné akci a oni si ho užívají a nic z toho, co já, nevidí… přijdu si na to strašně sama..a to,,cekani” je úmorný :( vim, ze už to jsem jak blázen..proto jsem to chtěla i dat jako anonym. :zed: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
10.12.23 21:18

Když si z toho textu vezmu to podstatné, přijde mi, že tvoje dítě je úplně v normě. Hra je v tomto věku úplně repetická u každého dítěte. Nebo myslíš, že jiné děti si v roce staví lego, hraje nějak cíleně s autíčky nebo tak? Syn jen kramařil věci a dokola otvíral šuplíky a dveře.

Z toho, co píšeš, že umí, mi to přijde úplně adekvátní ročnímu dítěti. Buzení 10× v noci, nepříjemné, ale nic, co by jiné matky nezažívaly. Já byla vzhůru do roka a půl i víckrát za noc. Přešlo to trochu po odstavení.

Tvůj syn měl těžký porod, je asi dráždivý, což může být a není to nemoc. CKP je souhrnný název prakticky pro jakékoliv problémy v motorice. Jestli si v roce stoupá u nabytku, nijak extra pozadu není.

Mám z tebe pocit, že máš nějakou nezpracovanou depresi, resp. poporodní stav, kdy jste neměli lehký porod a ty od toho okamžiku hledáš na synovi nějaké následky. Mě z popisu přijde v pohodě. V něčem dokonce napřed. Píšeš, že jsi zaléčená, ale měla bys tu úzkost opravdu intenzivně řešit s odborníkem. Můj syn se narodil s určitým problémem (s tímto nesouvisí, ale čekalo se, co z toho bude), a byl značně dráždivý, dnes je úplně v pořádku, chodí do školky - takže vím, jak je ten strach z něčeho „nehmatatelného“ a objektivně těžko posouditelného obrovský, ale pokud se nevzpamatuješ, syn to bude mít s tebou moc těžký.

btw. pokud u vás skončilo cvičení, tak prostě není třeba. NE že se CKP nezlepšila a už nezlepší. Fyzio vyřazuje děti ze cvičení, pokud dosáhly nějakého mezníku, u vás asi lezení, které je skutečně podstatné. Pokud by byl syn s CKP (a toto označení má každý, kdo cvičí Vojtovku kvůli třeba hypotonii) na tom dramaticky, naopak byste cvičili jak mourovatý! neblázni :hug:

Příspěvek upraven 10.12.23 v 21:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
10.12.23 21:24
@Tosidelassrandu píše:
Píšeš sem opakovaně a s timhle ti fakt nikdo nepomůže. Tak, jak to popisuješ, na mě působí nestandardně a taky bych se bála nějaké diagnózy. Nicméně i kdyby fakt něco měl, nic s tím neuděláš :nevim:

vidíš, já ji čtu poprvé a dítě, když odhlédnu od hysterické omáčky kolem, mi přijde úplně v normě. který znak svědčí pro nějaký problém? třeba někde popisovala víc, ale syn byl podobný a žádnou diagnózu nemá. Nevidím na tom nic k hroucení… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
10.12.23 21:26

Mně to taky přijde jako celkem běžný dítě a problém vidím u tebe, a ne malý. Je dobře že jsi v péči odborníků, pracuj na tom. Protože si vem, že tvůj syn od narození vyrůstá s matkou, která se ze všech sil snaží na něm najít problém - to se asi shodnem, že není správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
10.12.23 21:27

Popisujes uplne normalni dite. Pokud ti terapie nebo leky nepomahaji, vymen terapeuta a pracujte s psychiatrem na vymene antidepresiv :srdce: Pokud doktorce, u ktere je, neveris, domluv si kontrolu i jinde.

ADHD se diagnostikuje nejdriv v sesti a nic z projevu u miminka na nej neukazuje. Dite, ktere se pokousi mluvit a ukazuje, zcela jiste autismus nema, opet nevidim ani spetku naznaku.

Jestli ti prijde hur uklidnitelny, nejpravdepodobnejsi je, ze je stejne jako ty citlivejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
10.12.23 21:30
@Mutlice píše:
vidíš, já ji čtu poprvé a dítě, když odhlédnu od hysterické omáčky kolem, mi přijde úplně v normě. který znak svědčí pro nějaký problém? třeba někde popisovala víc, ale syn byl podobný a žádnou diagnózu nemá. Nevidím na tom nic k hroucení… :nevim:

Vždyť tam má hromadu red flagů - reakce na jméno, nekrmí se, nenapije z lahve v roce, chybějící attachment na matku, způsob jakým si (ne)hraje… já když si vzpomenu, jak na tom byla dcera v roce, tak je to opravdu propastný rozdíl a nedivim se jí, že je z toho špatná, když někde vidí vrstevníky.

• Citovat
  • Upravit
1614
10.12.23 21:37

Já bych zkusila být v klidu.
Rozvíjet ho.
Udělá to hodně.
Můj syn se narodil kleštěmi…mrvý…byl oživováný.
Motorika byla hrozná po mnoho let.
Prořval 2 roky v noci…
Spal hrozně…
Ale teď hraje na kytaru.
Vše se mu srovnalo.

Můj první syn ma adhd…trochu zlobil ve škole.
Ale zkoušky na střední udělal nejlíp z celé školy a teď v pubertě je úžasný…klidný.
Já bych důvěřovala dětské doktorce.
Dělala co poradí.
Porucha zde být může ale nemusí jít o nic tak zlého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
10.12.23 21:37
@Tosidelassrandu píše:
Vždyť tam má hromadu red flagů - reakce na jméno, nekrmí se, nenapije z lahve v roce, chybějící attachment na matku, způsob jakým si (ne)hraje… já když si vzpomenu, jak na tom byla dcera v roce, tak je to opravdu propastný rozdíl a nedivim se jí, že je z toho špatná, když někde vidí vrstevníky.

Tvoje dcera je zřejmě tak standardní, že nemůžeš mít standardnější dítě, ale všechny děti nejsou stejné, můj syn je jiný, zakladatelky syn je jiný. Máš zřejmě 100% tabulkovou holčičku, ale to neznamená, že ostatní děti, co se takto nechovaly nebo nechovají mají nějakou diagnózu.

Reakce na jméno, v roce by měla být, to je tak jediné. Ale PAS celkem vylučuje (respektive lépe řečeno neodpovídá) ostatní chování, jako aktivní hra s rodičem, sdílení atd. Láhev - hodně kojených dětí nechce láhev. Syn třeba začal až po odstavení (víc jak v roce a půl) pít z hrknu rovnou. Láhev se savičkou absolutně odmítal. A o attachmentu na matku můžu říct, že při mém příchodu domů po X hodinách nehnul brvou. Je to zdravé školkové dítě. všechny děti nejsou stejné.

Příspěvek upraven 10.12.23 v 22:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
10.12.23 21:38
@BarboraR93 píše:
@Tosidelassrandu já vim…strašně mě frustruje, ze proste nemám s kým si o tom promluvit a vidím to každý den :( přítel mi tvrdí, ze je malý naprosto v pořádku. To samé další členové rodiny, ale oni nevidí to, co já. Vždy mě to úplně vykoleji, když jsme na rodinné akci a oni si ho užívají a nic z toho, co já, nevidí… přijdu si na to strašně sama..a to,,cekani” je úmorný :( vim, ze už to jsem jak blázen..proto jsem to chtěla i dat jako anonym. :zed: :lol:

Mně je moc líto, co prožíváš, musí to být hrozně těžký. Ale když se nad tím zamyslíš, co je pravděpodobnější? Že si několik členů rodiny nevšimne, že je nějaký problém, nebo že syna extrémně pozoruješ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
10.12.23 21:39

@Tosidelassrandu Napsala, ze reaguje na jmeno 50/50, a to jeste nevime, co mysli „reagovanim“. Tobe se v roce mimco POKAZDY otocilo za jmenem?

Attachement - ale prosimte, dve moje kamaradky maji aktualne miminko rok a kousinek, ten jeden je specialni - babicku miluje, je na ni navazany, kolikrat si kamaradka prijde, ze mu nechybi. Druhe miminko leze i po cizich lidech :D Hlavne, kdyz muze vylezt, kam ono chce.

A hra - jako jak by si melo dite v roce hrat? Vetsina tak nejak hazi mickem, strci neco do pusy, s necim hodi. To prece zadna cilena hra „na neco“ neni. Pak jedou mackani cudliku, hlavne kdyz to hraje a blika.

Jidlo rikala, ze „si dava divne do pusy“…v roce muj syn treba jeste nejedl nic a jen se kojil. U dcery jsem krmila nebo si zuzlala treba livanec v ruce. A zrovna extra koordinovane to vzdy nevypadalo. Piti mely deti podle me nejaky ten ucici hrnecek, to je fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
10.12.23 21:48

Uz jsem ti psala mockrat, NIC neovlivnis!!

Muze to byt uplne dobry a nemusi.

Pracuj s nim, venuj se mu, omez veskerou chemii co jde (jidlo, leky, ockovani, vybaveni bytu, drogerie…) a nech to proste plynout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
10.12.23 21:49

Mě přijde, že ještě nemáš zpracovaný ten porod a čekáš, jaké následky syn z něj bude mít. Chápu to, ale dcera třeba taky v roce na jméno nereagovala pokaždé, navíc ukazuje, sdílí. Umí toho na roční dítě dost. Snaž se ho tak moc nepozorovat a začni si ho víc užívat, dokud je tak malý. Nervováním jeho zdraví neovlivníš a navíc s největší pravděpodobností je to opravdu zdravý klučina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2607
10.12.23 21:52

Me teda taky prijde ze problem je nekde jinde. Dite mi prijde uplne normalni. Moje mala bude mit 1.5 roku a kdyz nechce tak proste na jmeno neslysi.. (To ale obcas ani ta sedmileta :mrgreen: )
Nejlepsi hra je delat bordel. Obcas poji krasne a obcas tak se bych mohla znovu vymalovat :mrgreen:. prestan ho posuzovat a srovnavat s ostatnimi. Zbytecne se trapis a on to z tebe citi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí