Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj ![]()
Potřebuju honem (honem, honem
) poradit, prosím pěkně ![]()
DÁVÁTE DO UTOPENCŮ KYSELÉ ZELÍ?
Právě vyrábíme domácí pochoutku z naprosto úžasných špekáčků a dohadujeme se s manželem, zda tam zelí dáme nebo ne
A kdybyste měl někdo tip na koření, tak taky sem s ním
Budeme experimentovat…
L.
Zelí nedávám. Dávám cibuli, papriku, pepř, nové koření, bobkový list.
Lesi - poslala jsem ti na mail(aspoň doufám) „nakládací kuchařku“ Jestli je v nějakém receptu zelí nevím, ale jeví se mi to jako dobrej nápad.
A proboha, kde se dají dnes sehnat DOBRÝ špekáčky?!
To ještě existuje?
mischni -
skvělý špekáčky pořídíš už opravdu jen u nějakého „příbuzného“ řezníka, který si jich vyrobí pár pro sebe, tzn. že vodou bude šetřit…
Violet - kdyby jen vodou…Jéééžíííš, já bych si tak dala dobrýho poctivýho buřta… Ale asi to zůstane v rovině snů,co?
mischni píše:
A proboha, kde se dají dnes sehnat DOBRÝ špekáčky?!To ještě existuje?
Existuje. Manžel je vozí ze Vsetína, jsou výborný a skvělý a na ohni se opékají do křupava…
Naši se na špekáčky tvářili ošklivě, ale jak je ochutnali, byli v extázi. Mi nevadí si jednou za čas za uzeninu připlatit (jsou dražší než ty sójové hrůzy v hypermarketech) - ale musím vědět, že si pochutnám - a to na těhle jo ![]()
Syrové zelí dáváme, ale teď ho nemáme - tak nás napadlo kyselé… Děláme tři sklenice, jedna bude se zelím ![]()
L.
mischni píše:
Violet - kdyby jen vodou…Jéééžíííš, já bych si tak dala dobrýho poctivýho buřta… Ale asi to zůstane v rovině snů,co?
Nechci dělat chutě, ale tyhle jsou tak dobrý, že jsme si dali každý jednoho syrovýho na chleba. Fakt pochoutka…
Ale hlavně se chci zeptat, přikrýváte sklenici s utopencema jen víčkem nebo mám dát natěsno fólii - my se nějak nemůžeme shodnout (a nepamatujeme se na to) - teda už jsou ve špajzu pod víčkem, ale fólie se dá přidat ![]()
L.
Ahoj, tak zrovna utopence my hoooodně můžem (slintajícísmajlík). Zelí sice nedáváme, ale myslím, že hned příště dáme
úplně se mi sbíhají sliny… Jinak fantazii se meze nekladou, myslím, že do utopenců se dá nacpat skoro cokoliv - my dáváme do každého plátek kyselé okurky, feferonkovou pastu, kousek česneku…prostě podle toho, co je po ruce a jak moc se nám s tím chce babrat.
Jo a zavíráme do šroubovací sklenice.
A jaký budeš dělat lák?
Já do toho svého přidávám hořčici, dá tomu zajímavou chuť.
Nálev děláme z Deka, či jak se to jmenuje…vaří to vždycky chlop
Hořčici taky někdy dáváme, ale dovnitř do rozkrojeného buřta.
Já zelí jednou dala - kysané. Manžel a táta se netvářili, manžel vůbec, táta že je to divné, brácha to sežral (to je taková popelnice)
![]()
Takže už nedávám, ale mně to taky chutnalo, proč ne…
Hořčici taky dovnitř buřta a papriku (mletou) na tu hořčici. Nálev z deka nebo se svaří voda s octem a koření.
Já neměla víčka a dávala folii - potravinářskou a kolem gumičku ![]()
My davame kysele zeli, cibuli nalev z deka. Ted jsme tam davali i kren a nic moc. A do par sklinek jsme narvali chilli papricky a toz to je sila. Chlop privezl susene z italie.
Lesino, kde ve Vsetine prodavaji ten zazrak. Tatka tam zitra jede a tak bych ho zaukolovala
Uplne se mi zbihaji sliny.
Jo a sklinky jen zavickujem. Folii nedavame a mame v lednicce.
xxsigi píše:
Lesino, kde ve Vsetine prodavaji ten zazrak. Tatka tam zitra jede a tak bych ho zaukolovalaUplne se mi zbihaji sliny.
Tak jsem hned vznesla dotaz a je to tady:
http://www.firmy.cz/…-vsetin.html
A teď si jdu sama sobě si vynadat, že dělám reklamu
Doporučuji jejich uzené od kosti, anglickou nebo právě tyto špekáčky. Představ si, jsou vázané provázkem… Jo a mají výborné klobásky. Je to dražší, ale poctivé… A nelekněte se, je to pidi krámek…
Sati, my nálev moc neřešíme, jen koření svařím v troše vody a pak přileju ocet - víc octa jak vody, máme raději kyselejší… A pak spoustu cibule. Ale hořčici příště zkusím… Feferonky nedávám, protože je nemám ráda…
Někdy dávám česnek, na ten jsme dneska zapomněli…
L.
Já dělám tenhle nálev :
na 4 lžíce octa dáme 2 lžíce oleje, špetku pepře, papriky, vegety, lžičku hořčice, sůl, šálek vody - svaříme dohromady.
Sati, tak to mate nalev, tak na jednu slkinku, ne?
My co jsme minule nakladali jednu 3 litrovku a asi 5 sedmicek to varime v pradelnim hrnci ![]()
Reznika jsem nasla a je to kousek od nemocnice. Coz je supr, protoze tam tatka jede a tak nemusi nikde daleko chodit.