Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
@Lenka_Hal Asi mu jeste slinivka trochu funguje, ale doktori mu k tomu nic presnejsiho nerekli. Je to teda keto diet nebo low carb diet? To taky nevim jestli by to dal. Jak se psalo vyse, bude muset zaradit asi svaciny mezi jidly aby nesel dolu. Jestli mate nejake dobre stranky diabetes tak budu rada kdyz me na ne odkazete. Ja vsude hledam info ale stejne z toho moc nejsem rozumna. Diky.
Hele, to si musite rozhodnout sami. Ja neznam ani detaily, ani nejsem doktor. Ja jen, ze neznam nikoho, kdo ma pri diabetu (nemyslim dvojku) krasny cisla a pritom se cpe sacharidy. Ta cesta, ze proste misto ubirani inzulinu, pridate sacharidy, fajn, ale pokud ma manzel treba problem s vahou, tak to se jen zhorsi, to proste inzulin dela. A nam to proste nepasovalo, syn byl maly a cisla mu litala nahoru dolu. Na LC prisla velka uleva. Ale je pravda, ze bych ze zacatku byla opatrna a prvni se naucila v tom chodit a rozumnet. Jestli je Libre nejaky sensor, urcite bude mit moznost zaznamenat cisla a sledovat trendy. Zkus treba kouknout jestli je trend jiny zvlast pro snidane, obedy a vecere. My vzdy meli „Insulin to Carb Ratio“ rozdilny v ruzne casti dny. Cim vic tohle specifikujes, upresnis, zmensis vykyvy. To ze je jednou po jidle nizky nebo vysoky nic moc neznamena, musis koukat na trendy. Nejake nepochopitelne vykyvy jsou a vzdy budou.
My jsme uz dlouho na pumpe, tak v tech detailech kolem jehel a manualniho ppocitani uz moc neumim chodit.
Ja si do diety nikdy doktory nenechala mluvit, ale tady kde ziju se o to ani nesnazi.
Vypada to, ze uz ted neji muz tech sacharidu moc, tak to evidentne neni ten problem. Zkuste treba spis myslet na rozlozeni sacharidu v case, nebo zaradit pohyb po jidle, nebo pridat do jidla vlakninu, nastup cukru do krve se zpomali atd. Preju, at se dari. Zit se s tim da uplne v pohode. Syn je ted treba v letnim sportovnim kempu a ohlida se sam.
Asi bych jidelnicek resila spis s nutricnim terapeutem, pokud jedete v nizkosacharidove strave, tak Vam asi adekvatne neporadim, ale z toho jidelnicku, co pisete, se mi zda, ze nema ani moc bilkovin (neji mlecne vyrobky?), zaradila bych i nejaka seminka a jine orechy… svaciny by mozna vyresila i nejaka proteinova tycinka… ![]()
Jinak Ikem, ma pro pacienty hezky udelane manualy, tak jestli Vas neco zaujme… ![]()
https://www.ikem.cz/…ialy/a-3602/
@Lenka_Hal Diky moc. Me asi nejvice vadi, ze mu k tomu nikdo nic nerekl. Zitra ma call s dia sestrou tak jsem zvedava co mu rekne. My prakticky vubec nevime jestli je normalni pri diabetu po jidle i po insulinu se dostat pres 10, ale do 2hodin po jidle byt pod 10? Hlavne, ze neni nad 10 porad? Nebo jesltli ani po tom jidle se vubec nesmi dostat nad 10? Jemu prave nikdo nic moc nevysvetlil. Nevim jestli je to tim covidem, ze je dost pece poposunute. On prave by uz chtel zase chodit do gymu, ale jeste se na to neciti aby tam nemel hypo. Mrknu se jeste na LC diet, ale on neji rubish. Denne varim, ne teda cesky jidla protoze manzel je cizinec.
@Rebísek Diky moc za link, mrknu na to. No ja nevim jestli jede v LC diete, takhle ji normalne i pred diagnozou. Samozrejme mleko, syry, vajicka, atd. Spise jsem mela napsat co neji a na to jste natrefila seminka ty neji. Z orechu jen mandle, pistacie, pinie a neji quinou, pohanku, jahly. No musime to vse prostudovat. Diky.
Musíte se naučit počítat, kolik co má sacharidů, podle toho si vypočítá kolik si píchne inzulinu.
Začátky jsou moc těžké, časem se vše vychytá.
Píšeš snídaně: Snidane -cornflakes a banan tak to je hodně sacharidů, banán si dávám, když mám velkou zátěž, nebo když vím, že už jdu s cukrem hodně dolů.
Dlouhý inzulin, ten je jen na noc.
Nyní už používám pouze čip, který mám v rameni, propojeno s mobilem, přiložím a změří mě. Čip je na poukaz od diabetoložky.
Podle čísel jak uvádíš, píchá si málo inzulinu,
musíte se ve všem zorientovat, já si dodnes některá jídla vážím, hlavně snídani.
Maso má nulu, pouze některé - zvěřina, některé ryby mají málo sacharidů. Vše se dohání přílohou. Pozor na ovoce
Ze začátku doporučuji mít u sebe hroznový cukr, energetický nápoj, colu, když ucítí, že mu spadl cukr, hned se napít coly, pokud už to sám nezvládne, pokus se sama do něho cukr dostat, ale musí sám polykat, pokud už je mimo, hned volej záchranku, podají mu infuzi glukózy a hned je zase v pořádku. Začátky jsou opravdu nejtěžší
@DanielaD píše:
Musíte se naučit počítat, kolik co má sacharidů, podle toho si vypočítá kolik si píchne inzulinu.Začátky jsou moc těžké, časem se vše vychytá.
Píšeš snídaně: Snidane -cornflakes a banan tak to je hodně sacharidů, banán si dávám, když mám velkou zátěž, nebo když vím, že už jdu s cukrem hodně dolů.
Dlouhý inzulin, ten je jen na noc.
Nyní už používám pouze čip, který mám v rameni, propojeno s mobilem, přiložím a změří mě. Čip je na poukaz od diabetoložky.
Probuh, to neni pravda. Ten je na cely den.
JInak banan ma v prumeru tak 25g, taky davam max pred fotbalem. Ale nezapomen, ze panovi jeste slinivka castecne funguje. Jak jsem psala, bude hur.
Jinak co jsem videla cisla jinde a plus me zkusenosti, 10 klidne muze po jidle mit a pritom mit dostatecne mnozstvi inzulinu, tedy ze ho inzulin vrati zpatky k normalni hodnote krevniho cukru. Takze kdyz v takove situaci prida, akorat si zpusobi hypoglykemii. Kdyz byl syn prtavy a sel nekam na narozeninovou party, normalne jsem „prestrelila“ inzulin, vysokemu peaku jsem se teda vyhnula, ale uz jsem mela nachystane tablety, kdyz se po tom mnozstvi insulinu ritil pod normalni hodnoty. Ale to je jen pro silne nervy.
Doporucuju si procist tenhle clanek, ma spoustu praktickych informaci.
https://diatribe.org/…-variability
@DanielaD Diky. Jsme v tom teda novacci, ale vsude se pise ze dlouhodoby insulin nebo jak se to rika v cestine je na 24hod. a ne jen na noc. Ma libre coz je ten cip, tim ted zjistil ze mu to jde nahoru po jidle, ale pred kazdym dalsim jidlem je v norme. Cukrovku LADA ma diagnostikovanou 2mesice. Ma vzdy sebou hroznovy cukr, to je to nejmensi.
@Lenka_Hal Diky za ten link. Podivam se na to.
Tulipánku, zizra ti sem dám odkazy, které mě pomohly. Z mobilu mé to nejde.
2 měsíce, teprve začínáte, neboj, dá se normálně žít, začátky moc těžké. Dnes běžný život
@DanielaD píše:
@Lenka_Hal
Ja mam dlouhý inzulín jen noční Lantus
Nocni Lantus neni dlouhy insulin, to je proste Intermediate typ insulinu. ![]()
Ja vim, ze kazdy to ma jinak, ja hlavne doporucuju hlidat trendy, nenechat se mast jednou hypo nebo hyperglykemii. Ja bych jen byla opatrna v zacatcich prave s kroky, ktere by vedly k nejake hypoglykemii. Ony nejake vzdy budou, ale ze zacatku jsou hodne neprijemne, umi vydesit a hodne lidi je ze zacatku ani nerozezna. Mne treba na zacatku nerekli, ze mam odecitat vlakninu (tady je zahrnuta na stitcich v sacharidech), takze jsem dite odnasela nemohouci v naruci. Dnes si da syn tabletu sam, uz vi, kdy se neco blizi. Je to slozite a ze zacatku z toho budou mit hlavu v pejru. Ale pak, jak rikas, bezny zivot.
@Lenka_Hal Asi mu jeste slinivka trochu funguje, ale doktori mu k tomu nic presnejsiho nerekli. Je to teda keto diet nebo low carb diet? To taky nevim jestli by to dal. Jak se psalo vyse, bude muset zaradit asi svaciny mezi jidly aby nesel dolu. Jestli mate nejake dobre stranky diabetes tak budu rada kdyz me na ne odkazete. Ja vsude hledam info ale stejne z toho moc nejsem rozumna. Diky.