Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezky vecer.
Moje dcera 15 mesicu se nechce delit o hracku. Je to v tomhle veku jeste v pohode? Snazim se ji k tomu vest aby se delila ale kdyz ma hracku a druhe dite si ji chce pujcit tak zacne hystercit. Navic se zatim ani nechce s detma moc kamaradit. Prosim o nejake rady a zkusenosti
Dekuji ![]()
@Irena.Hlovcová 15 měsíční dítě je poloviční bezmozek. Spousta dětí v tomhle věku něrozumí a nechápe nějaké pokyny. Takže chtít po nich takovou abstraktní věc, jako je dělit se/půjčovat je opravdu hodně.
Hysterčí, protože si uvědomuje SEBE a své potřeby. Člověk je od přírody sobec. K tomu, aby půjčovala, musí dozrát a být vedena. Musí se naučit a pochopit, že tu půjčovanou věc neztrácí, a že půjčovat je výhodné.
Totéž kamarádství. Kamarádí se děti 3+, kdy už jsou schopné interakce, komunikace, reciprocity. Batole, zvlášť, pokud nemá staršího věkově blízkého sourozence, je jen JÁ, JÁ a zase JÁ.
@Irena.Hlovcová A ty si s lidmi na ulici pujcujes kabelku, mobil, auto…? Nechapu, proc by se ty deti mely delit, pokud nechteji. A kamaradit se zacne mnohem pozdeji, ted bud rada za paralelni hru.
@Irena.Hlovcová hele, je malička, deti v tomhle veku jsou velcí jajanci a sobci, je to normalni. A tedy ja osobně si myslim, ze neni povinnost dělit se s kýmkoli o hračky, jen proto ze se to očekává…svého syna jsem nikdy nenutila se o neco dělit - vedu ho k tomu ze je to hezké, a ve společnosti se to tak očekává, ale neni to jeho povinnost a je to jen na nem. Zároveň ho učím ze nesmí nikomu nic svévolně brát a ubližovat - to je podle me důležitější nez dělit se o hračky. Myslim, ze dcerka se sama naučí, ze je výhodné se někdy podělit, ale nespěchala bych, fakt je jeste mala ![]()
Dělení moc nechápe ani moje dvouletá. Jako třeba když dostane bonbony, tak sama od sebe každému dá to jo, ale dělení o hračky nechápe. V 15 měsících je to ok. A jinak souhlasím s @Cuddy děti by se měly dělit jen pokud sami chtějí. Já nikdy dětem neříkala,,no tak, miláčku, půjč holčičce odrážedlo/kočárek/balon"
Já teda ani pětiletou nenutím, aby půjčovala hračky, když nechce. Pokud je to její hračka a ona ji nechce půjčit, má na to plné právo a je to čistě její volba. Jen ji vedu k tomu, pokud si domů pozve kamarádku na návštěvu a pak jí nebude chtít půjčit nic, nemá moc očekávat, že bude pozvání oplaceno nebo že bude kamarádka celá žhavá půjčit cokoliv svého.
A v 15 měsících? Nemá šanci pochopit. Má oblíbenou hračku, která je její, a ty po ní chceš, aby se jí z pro ni neznámého důvodu jen tak vzdala. Popravdě bych tohle nechápala ani já, kdyby na mé - ne, nepůjčím - někdo trval na tom, že půjčovat je správné. A jako lakomá se rozhodně necítím. Jen půjčuji co já chci, komu já chci.
Kamarádit se začala tak někdy po druhém, spíš až po třetím roce, a to tu s pár vrstevnicemi trávila čas x dní v týdnu. Ale mnohem spíš vedle sebe.
Je malá, ale paradoxně mojemladsi do cca 2 let půjčila cokoliv a bez kecu. Za to ted, i když ma starší sestru a je často mezi dětmi tak řve jak hysterka „moje, moje“. Nenutim ji, jen vysvětluju. Taky nevím co s tím, od starší to neznám. Tak si myslím, ze můžeš být klidná. Nemá šanci to pochopit.
Já nšěkdy nenutím ani mezi sourozenci
, až si s ní ten daný dohraje, tak ano, ale přesto mají každý věci, které jsou čistě jejich a když nepůjčí, tak nepůjčí (většinou půjčí, ale hlavně kluk už má věci o které by nerad přišel)…jsou tedy naučeni nabídnou jinou alternativu…např. má kluk robota na kterého je háklivý, takže když ho madam chce a ječí, donese jí svůj náklaďák..kupodivu to funguje a je klid…
něco jiného je třeba jídlo či sladkosti, to automaticky dělí i mezi mě
![]()
@Irena.Hlovcová píše:
Hezky vecer.
Moje dcera 15 mesicu se nechce delit o hracku. Je to v tomhle veku jeste v pohode? Snazim se ji k tomu vest aby se delila ale kdyz ma hracku a druhe dite si ji chce pujcit tak zacne hystercit. Navic se zatim ani nechce s detma moc kamaradit. Prosim o nejake rady a zkusenosti
Dekuji
Děti se učí nápodobou. Začni u sebe - poděl se s ostatními lidmi na hřišti, s kamarádkami apod. o něco, co je ti milé např. o výplatu (manželovu). ![]()
A teď vážně - pro děti jsou jejich vlastní hračky stejně důležité, jako pro dospělé jejich majetek. A dělit se začnou, až když trochu okoukají sociální chování a pravidla hry.
Muj starsi krasne pujcoval od prvich chvilek na hristi asi v 15m, sam od sebe. Kdyz ve trech nastoupil do statni skolky, preslo ho to, ted nepucuje skoro vubec:-).
@Cuddy píše:
@Irena.Hlovcová A ty si s lidmi na ulici pujcujes kabelku, mobil, auto…? Nechapu, proc by se ty deti mely delit, pokud nechteji. A kamaradit se zacne mnohem pozdeji, ted bud rada za paralelni hru.
Přesně tak, sama se nerada dělím a jsem lakomá až to není hezký. A to mám sourozence, všechno bylo dohromady, o všechno jsme se museli dělit a výsledek je jaký je. Naproti tomu znám jedináčky, kteří by se podělili i o srdeční tepnu. Nechápu proč by se melo dítě dělit o hračku, se kterou si hraje a je jeho.
@Cuddy píše:
Hele, upřímně, to přirovnání ke kabelce nebo autu je trochu mimo. Platilo by to v případě, že si ani to dotyčné dítě nebude chtít od nikoho nic půjčovat. Ale většina dětí má o hračky jiných dětí zájem. A věř mi, že už jsem silně alergická na děti (a jejich rodiče, a že jich není málo), co své hračky nepůjčují, protože kabelky a auta se přece taky nepůjčují, že?, ale bez ostychů a bez ptaní shrábnou ty nejhezčí, které přinesou jiné děti. A ideálně je ani nevrátí tam, odkud je vzaly, ale nechají je kdesi na druhé straně hřiště, však majiteli nohy neupadnou, že? Takže pokud razíš teorii „my hračky nepůjčujeme“, budiž, máte na to právo, ale zároveň by bylo dobré dodat „ani my si od ostatních nic nepůjčujeme“. Protože jinak je to trochu nefér.
A mmch ano, já si kabelky půjčuju a jsem za to ráda. Kolegyně jich má mraky, já jednu a když jdu do společnosti, ráda tu svou ošuntělou nechám doma, aniž bych musela utrácet peníze za něco, co vezmu ven jednou dvakrát do roka. Na oplátku kolegyni půjčuju cizojazyčné knihy, těch mám zase hromadu já. ![]()
@Irena.Hlovcová Na obojí je ještě malá, je dobré ji k tomu vést, jít příkladem, ale určitě nenutit. Dětem v tomto věku často stačí, že ve společnosti jiných dětí prostě jen jsou, i když si hrají samy nebo s rodičem. Kamarádění a jiné interakce přijdou později.
Pokud jde o půjčování hraček, někdo s tím problém nemá, někdo ano. Já osobně vedu děti už od malička k tomu, že pokud si chtějí půjčovat hračky jiných dětí (jako že chtějí), musí jim nabídnout něco ze svých. Půjčujeme ale jen hračky, se kterými si zrovna nehrají, stejně tak si půjčujeme hračky, které zrovna leží ladem. Hračky z ruky se neberou ani s dovolením.
A to druhe batole, predpokladam v podobnem veku, asi neprijde a nepoprosi. Asi prijde a chce hracku vyrvat, odnest, ozuzlat apod.
to neni divu ze se nechce delit
je to naprosto normalni a nehrotila bych to, zvlast u tech oblibenych hracek.