Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky maminy, má některá z Vás zkušenosti s lapar. odstraněním vaječníku? V červenci mi našli cystu na vaječníku, kt. se mi snažili rozehnat injekcemi, nezabraly a navíc mi vyšly vysoké hodnoty CA 125 v krvi, takže mě gynekoložka odeslala na laparoskopii, nevíte, jak dlouho cca budu v nemocnici a jak dlouho jste byly v pracovní neschopnosti? Děkuji za odpovědi.
@Marketafo ahojky, no mě tedy nebrali přímo vaječník, ale jen vejcovod a byla jsem v nemocnici jen 3dny(mimoděložní těhu)…u klasické laparoskopie cysty u dělohy, jsem byla v nemocnici asi týden… ![]()
@Marketafo ahojky, mne nasli pred 3 roky dermoidni cystu na vajecniku velkou jako pomeranc
nebyla vodova, byla tam uz od narozeni, ale nikdo mi ji predtim nenasel, takze rostla a rostla, az vyrostla tak, ze se bali, ze ji ani laparoskopicky nepujde odstranit. Nakonec se zadarilo, ale museli vzit cely vajecnik i vejcovod. Jizvu jsem teda mela - tu, kterou vyndavali ten vajecnik - skoro 7 cm, takze mazec, ale nakonec me nemuseli otvirat celou, takze dobry. Nastoupila jsem v pondeli, v utery rano operace, v sobotu jsem sla dom a za tyden mi tahali stehy ven. Gynekolog mi pak rekl, ze si muzu rict, jak dlouho s tim chci byt doma, ze je to na mne a mam si delku - samozrejme v mezich - urcit sama. Ja tehdy praci nemela, tak jsem to nemusela resit. Kazdopadne ten tyden po operaci jsem jen lezela a byla doma, pak jsem uz docela fungovala v pohode, takze byt tebou, tak to neprehanim 14 dni, ale pak uz se dalo vse ![]()
At se operace vydari ![]()
Kdyz budes bez komplikaci tak jdes treti den domu do prace muzes podle toho jake mas zamestnani i za tyden; ale nespechej ja byla doma 14 dni.
Ahoj, chci se zeptat mám 6 dní po odstranění levého vaječníku, laparaskopicky, měla jsem jít na průchodnost vejcovodu ale den před operací mi zjistili že mám cystu, ale na co se chci zeptat.. Po operaci bylo vše v pořádku, kvůli drenu mě pustili až dva dny po operaci ale den po tom co jsem byla doma udělala se mi nad jizvou žlutá modřina a pod modrinou mám bouli podél celé jizvy.. Bolí mě ta strana jakobych měla hodně namozene břišní svaly, jde o normální hojení? Nebo je něco špatně, sice jdu zítra na vyndani stehů ale mám strach že si mě tam znovu nechají. Díky
Normální to úplně není, hlavně ta boule… Určitě se na to zítra zeptej. Pořád lepší když si tě tam nechají a zkontrolují to než aby si pak měla nějaký giga problém ve smyslu peritonitidy
Zdravím, ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti.
Před 10 dny mi byla laparoskopicky odstraněna 7,5cm cysta i s pravým vaječníkem. Po operaci jsem trpěla poměrně velkými bolestmi (nahromaděný plyn, rozšířený spodní řez), do pooperačního období jsem dostala bolestivou ovulaci (občasné křeče a tlak do konečníku, velmi bolavá prsa a bradavky, bedra, bolavý podbřišek) a nyní mám druhý den velmi bolestivou menstruaci (o týden dříve), ovulace, PMS a menstr. jsou u mě bohužel vždy bolavé. Co ale přetrvává i po 10 dnech od operace, jsou bolesti v místech zákroku. Jako by si tělo pamatovalo to pichlavé pobolívání v době před operací, jak cysta utlačovala vaječník. Teploty zvýšené nemám, jizvy jsou také v pořádku (jen tvrdé, mám po vyndání stehů, takže začnu postupně promazávat a provádět tlakovou masáž), gynekolog se mě ptal pouze od počítače na velké bolesti a teploty, jen zapsal bez komentáře. Stalo se to některé z vás? Že je to zkrátka zásah do těla a takto to ještě může bolet? Analgetika jsem po operaci již vysadila, bohužel kvůli bolestivé menstr. zase nasadila. Je to poměrně náročné psychicky i fyzicky. Občas bolest úplně ustane, někdy je mírná (od zákroku se nemohu vůbec vyspat - nepohodlná poloha na zádech, takže to člověk vnímá intenzivněji) a někdy je zkrátka silnější. 3. ledna mám kontrolu, pokud to neustane, chci to určitě řešit.
@Dennysch
Mně bylo řečeno, že modřiny jsou po laparoskopii běžné. A boule se podél jizev dělají, jsou to druhy jizev - tzv. keloidní. Někdo k nim má sklon. Já mám teď taky u všech jizev po laparo boule, až se jizva zahojí (odpadnou stroupky po vyndání stehů), je potřeba začít s jemnou tlakovou masáží, aby se tkáň uvolnila.
Holky, prosím, uklidněte mě. Jdu na laparoskopii. Mám velkou cystu na vaječníku. Trpím na tromboflebitidy a v minulosti bylo podezření, že mám endometriozu. Uklidněte mě, prosím, že bude vše v pořádku.