Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky. Máte nějaké doporučení nebo naopak nedoporučení dětského laptopu pro tříleté dítě? I když jsem tyhle hračky neměla v plánu, tak se mi teď zdá, že by to mohla být vánoční bomba. Miluje písmenka, čísla začíná. Samozřejmě displeje a tlačítka. Jde mi o to, aby to bylo opravdu „výukové“ a zároveň zábavné. Občas nějaký zvuk, pochvala, obtížnosti a tak. Díky za každou připomínku.
@Prtulak máme tablet a v tom má svoje hry, ty se daji lépe obmenit. Na čísla má nějaký knížky od Svojtka a vím, ze ke kouzelném cteni jsou taky nějaké knihy na číslice a pismena
@Prtulak všechny tyhlety elektronické hračky mi přijdou strašně bezduché. Když už by to muselo být, pořídila bych Albi tužku. Sice jsem byla taky původně proti, ale pořídila ji babička a nakonec ji využíváme. Tím, že jsou k tomu knížky, není to jen o přiblblém mačkání tlačítek, knížky se dají v omezené míře používat i bez tužky a navíc mají témata široký záběr a jsou použitelné i pro starší děti. U nás tužku používá tříletá i osmiletý. Pokud má dítě rádo čísla a písmenka, jsou k tužce knížky přímo na to zaměřené nebo obecně Hravé učení. Naší tříleté se hrozně líbí knížky zpívánek, které jsou mnohem lépe zpracované a kvalitněji nazpívané, než co znám z jiných elektronických hraček.
@hospodki děkuji, když já ale právě nechci, aby už takhle brzo měl přístup k normálnímu tabletu. Chtěla bych, aby to byla hračka. @Hoa Mai albi tužku máme, zpívánky umí nazpaměť a trsá hodiny, písmenka i čísla také máme, ale ten laptop si představuji, že je něco jiného než tedy taky „bezduše“ ukazovat tužkou. Nicméně jsem žádný takový laptop v ruce neměla a popravdě se bojím, že to bude směs šílené hudby a uječeného hlasu. To bych právě dost nerada.
proto bych ráda, zda s tím má někdo konkrétní zkušenosti, ať už dobré či nikoliv.
@Prtulak máme odděleny detsky profil, umí si to sám zapnout a přihlásit se. Hry postupně měníme podle věku a snazime se aby mu to něco dalo i co do obsahu. Nemá přístup na net a nemůže sinic stáhnout sám. Me to zas prijde fajn. Stahnes mu tam imaginární klávesy na hrani, dětské kvizy dle věku atp. Ten laptop je pro me strašně omezeny funkčnosti.
@hospodki děkuji, časem asi ano, ale ještě neoslavil třetí narozeniny, tak nějak nechci začínat takhle brzy s tabletem. Já bych právě chtěla, aby to byla hračka a ne věc, kterou používá maminka a tatínek. Děti závislé na tabletu jsou často a velmi brzy, na hračce ne. Ta ho prostě za nějakou dobu omrzí a vezme jinou. Z těch barevných displejů pak nemůžou spustit oči.
Souhkasím s @Prtulak .
Když už tak, mu stájnout nějakou edukativní apku k sobě do mobilu/počítače/tabletu.
Jinak na písmena, číslice jsou mnohem lepší v tomto věku třeba dřevěné vkládačky, dřevěné magnetické sady písmen a číslic, stolní společenské hry, sešity pro předškoláky, nebo když už to musí být elektronika, tak bych šla do Albi tužky.
@Prtulak já jsem to myslela spíš tak, že od laptopu, ať už dětské hračky, nebo ve většině případů i od dětských her na opravdovém počítači nebo mobilu, dostaneš přiblblou reakci. Samozřejmě není příliš velký rozdíl, jestli mačkáš tlačítka, ukazuješ tužkou nebo jezdíš prstem po displeji. Spíš jde pak o tu zpětnou vazbu. Těch dětských laptopů nebo mobilů apod. jsem měla v ruce dost od kamarádů, české i zahraniční a všechno mi to přišlo hodně podobné hracím automatům. To samé platí o většině her na skutečný mobil, dokonce i některé z těch, které doporučuje Mensa. Mám pro děti asi dvě hry na mobil, které mi nepřijdou az tak špatné, ale ty jsou už pro větší děti.
Jestli myslíš takový ten dětský. Hračku. Ten měla naše prostřední a vyhrála si s ním hodně. Přála si ho.
Bylo mi líto ho vyhodit, až si s ním doma přestala hrát. Je pořád pěkný. Tak jsem ho donesla dětem do družiny.
A taky je baví.
@Svistice no já právě v žádném případě nechci, aby měl opravdovou elektroniku a už vůbec ne můj mobil na hraní, to je pro mě čára, přes kterou alespoň prozatím (doufám, že na dlouho) jít nechci. Vidím to pak u kamarádek, kdy děti hulákají, že chtějí jejich mobil. Vkládačky máme, ale už jsou okoukané. Společenské hry apod potřebují mou asistenci, ale já bych chtěla, aby si s tím hrál sám, sám si nad tím přemýšlel a rozhodoval se. Není to, že chci mít klid, aby si někdo nemyslel, věnuju se mu hodně. @Hoa Mai Já právě žádný v ruce neměla a proto má otázka směřovala tímto směrem. Ta zpětná vazba u úspěchu nebo neúspěchu je důležitá. My moc nefrčíme v těch elektronických hrách, máme jen tu tužku a pár takových těch zpívacích kravin, tak jsem si řekla, že bych mu dopřála taky nějakou tu technologii
@Kelsey ano, myslím hračku, jaký jste měli?
@Prtulak
Přesně tenhle. Minnie srdce
https://www.google.com/search?…
@Prtulak dobře děláš. Uřčitě nedávej takhle malému prcku normální elektroniku. Vždyť je prokázané jak moc to děti negativně ovlivňuje. Ok, máma ma chvíli klid a dítě je v tranzu a nic nevnímá, ale platí za to později zhoršeným zrakem, zhoršeňím emoční stability, schopnosti se soustředit, pomalejším vývinem řeči, sníženou kreativitou. Na tohle je tolik studií… tohle nikdy nepochopím
.
@Svistice @hospodki Holky, co tohle radíte, ňekdy si taky něco pročtete. Nejde o obsah, nebo přístup na net. Spíše o vliv blikavého modrého světla na mozek
.
@Capelucia tak klepani hlavou o zeď je za me trochu moc. Tablet má nás kluk tak jednou za dva týdny na půl hodiny
zeptá se jestli mu pujcim telefon a když řeknu ne tak žádné scény, proste máme pravidla. Jako určitě jsou děti, co se od ničeho neodlepi, ale od toho je rodič a výchova. Me zas prijde divne v dnešním technologickém světě izolovat děti od elektroniky na které my jsme závislí. A teď nemyslím hry a bezduche filmy. Když umíš internet a vše okolo správne využít tak je to přínosem ![]()
@hospodki při takovém použití je možná klepání o zeď moc. Ale když se podívám okolo, tak možná ne. Nikdo nekáže od technológie izolovat, ale nebudu tříleťákovi cpát tablet, když mu to prokázatelně škodí. Dospělí taky pijí alkohol - a nebudu na něj zvykat od miminka (i když možná blbý příklad). Vždyť na elektroniku mají spoustu času, až jim mozek uzraje. Opravdu si o tom něco pročti. Rodiče (a děti) by měli mnohem míň problémů, kdyby jim tuhle zábavu necpali moc brzy.
@Capelucia Kdybys to četla poradne, radim primárně zcela netabletove edukativni věci.
Nicméně když už trvá na tom, že si dítě bude hrát s laptopem, přijde mi jako lepší jen něco stáhnout dostávajícího dospelackeho zařízení (které můžu kdykoliv nedat), obsah můžu měnit dle věku dítěte, než cpat peníze do dětské napodobeniny s minimálním využitím.