Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, máte některá zkušenost, že z akutní laryngitidy s bronchitidou vzešel zápal plic? Byla jsem se synem 15m hospitalizovana kvůli akutní laryngitide s bronchitidou a nakonec má i zápal plic. Týden na to bere antibiotika a podle poslechu plíce pořád čistá není. Jak dlouho trvá léčení a jak dlouho vůbec může takové malé dítě brát atb? Jiné obtíže už nemá kromě lehké rýmy. A ještě mi lékaři říkali, že se tyto nemoci rady vrací a bylo by dobré naockovat prevenar. Pomohlo to očkování někomu, že už ty nemoce nebyly tak časté, nebo vůbec nebyly? Děkuji
Antibiotika dle potřeby. Pokud je potřebuje déle, tak je bude mít déle - dle pokynů lékaře. Lékaři vědí, co dělají.
@Klara0225 píše:
Ahoj maminky, máte některá zkušenost, že z akutní laryngitidy s bronchitidou vzešel zápal plic? Byla jsem se synem 15m hospitalizovana kvůli akutní laryngitide s bronchitidou a nakonec má i zápal plic. Týden na to bere antibiotika a podle poslechu plíce pořád čistá není. Jak dlouho trvá léčení a jak dlouho vůbec může takové malé dítě brát atb? Jiné obtíže už nemá kromě lehké rýmy. A ještě mi lékaři říkali, že se tyto nemoci rady vrací a bylo by dobré naockovat prevenar. Pomohlo to očkování někomu, že už ty nemoce nebyly tak časté, nebo vůbec nebyly? Děkuji
Dcera je naočkovaná prevenarem a laryngitidu měla už 3×. Takže asi tak
Ale je pravda, že nám to tahá domů starší ze školky. Bůhví, jak by to vypadalo bez očkování.
Jinak mi dcera pokaždé kašlala hrozně dlouho. I po přeléčení antibiotiky a podobně. Pořád hrozný kašel. Trvalo to docela dlouho, než přestala a pak to chytla většinou znova.
Tam úplně není co s tím dělat. Podporovat vykašlávání, chladný, vlhký vzduch a čekat.
Prevenar chrání proti některým pneumokokům. Byl udělán výtěr, který pneumokoka prokázal? Laryngitida sama o sobě je většinou virová, tam prevenar nepomůže.
@Klara0225 píše:
Když bylo synovi 2,5 roku, tak jsme také skončili v nemocnici se zápalem plic, ale měl strašně lehký průběh, vlastně asi druhý den po nástupu do nemocnice už mu nic nebylo. A to jsme tam přijeli s horečkama a mírným kašlem. Jenže antibiotika, která dostával žilně nebyla ve formě sirupu pro děti, musela by se nějak čtvrtit tableta nebo co… Tak jsem tam byli 10 dnů, dokud je nedobral. Taky měl předtím virózu (kašel, rýma), asi 14 dnů, pak se zdál týden zdravý, a pak jsem myslela, že se mu to vrátilo, ale měl horečky, které nešly srážet, na pohotovosti měl CRP asi 180, tak nás poslali do nemocnice. Tam první den mysleli, že je to od močáku, ale pak našli zánětlivé ložisko na plicích za srdíčkem, že bylo schovaný. Ptali se jestli je očkovaný proti pneumokokům. Je očkovaný. Teď je mu 6 let a zatím dobrý. Děsím se při každý horečce, ale když jde hned srazit, je to dobrý. Nevím, jestli by měl horší průběh, nebo by se mu to vrátilo, kdyby nebyl očkovaný. Já ho hlavně tenkrát nechala očkovat, protože to prý působí na bakterie, které způsobují zánět ucha. A ten opravdu zatím naštěstí neměl, i když už párkrát jsme s ušima u pediatra byli, zánět to zatím nebyl.
@Hibou nn žádné stery nedělali. @LilyJane malý měl klasické příznaky laryngitidy a bronchitidy. Kašel už nemá jen jde slyšet jak dýchá, že trochu ještě vevnitř chrci a podle dr je to z těch plic.