Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milli děkuji za odpověď, dávám mu ho druhý den a je to výrazně lepší, zítra bych mu to ráda vysadila, ale nevím jestli můžu..
ale je fakt že tím lékem se to hodně zlepšilo
Jestli nemá záchvaty tak vysad. Malé to začalo od 1roku vždy v pul druhé ráno .Několikrát jsme skončily na dva dny i v nemocnici tam zabrali čípky a inhalace .Já dávala prášek jen při počátečním záchvatu pak jsme dýchali do mrazáku
Když už se rozkašlala tak jsem jí další nedala. ![]()
Bude mu 17 měsíců - a záchvat právě nemá.. Měl jeden v noci docela hodně, ale zvládl to sám, dala jsem jen Fenistil, ale jelikož kašlal i přes den už 3.den tak jsem vyrazila k dr.a tam nám napsala ten Prednison i když jsem jí říkala, že záchvaty nemá, a ona no to že mu pomůže stáhnou ten zánět v krčku.. ![]()
Tak u nás to probíhalo vždy tak 3hodinky pak už se rozdýchala a druhý den v pohodě.Ani pak už nekašlala.Ale mívala to hrozné do těch 3let Pak se to pomalu zlepšovalo.Je zajímavý že to vypuklo když byly venku mlhy
držím palce at je malej brzy zdráv ![]()
Tak my prednison máme doma…místo rectodeltu…jako „první pomoc“…
Já bych přestala dávat při zlepšení…
my prednison měli a mám ho ještě doma v lékárničce,nám ho dali na pohotovosti,ale jen jako takovou záchranu,když byla dcera větší, myslím,že jsem spotřebovala 1 tabletku a jistě je to už prošlý:-),takže nám ho dali a taky chtěli,abysme to brali pravidelně,ale já se bála
Prednison nemůžeš vysadit okamžitě, musíš snižovat dávky !! To znamená, že ráno dáš půlku, odpoledne taky a večer nic. Druhý den půl ráno, čtvrt odpoledne, večer nic. Třetí den čtvrt ráno a končíš.
Syn je těžký astmatik, takhle nám bylo řečeno v jeho 4 letech. Pozor, prednison je opravdu silný lék a má velkou řadu vedlejších účinků.
@mamaho píše:
Prednison nemůžeš vysadit okamžitě, musíš snižovat dávky !! To znamená, že ráno dáš půlku, odpoledne taky a večer nic. Druhý den půl ráno, čtvrt odpoledne, večer nic. Třetí den čtvrt ráno a končíš.
Syn je těžký astmatik, takhle nám bylo řečeno v jeho 4 letech. Pozor, prednison je opravdu silný lék a má velkou řadu vedlejších účinků.
Tuhle informaci, o postupném snižování, mám taky. Ale je to v souvislosti s jinou nemocí a silnou dávkou pro dospělého. Ale taky to byl prednison, tak to asi bude odpovídat i u těch dětí.
Jelikož vím, co je to za „dryák“, asi bych se to bála dát, pokud by nebyly nějaké výrazné potíže.
ale jo, to my snižujem, má půlku prášku ráno, v poledne nic a večer taky půlku, doktorka nám to rozepsala jak dávkovat..
Maminky, Rectodelt obsahuje 100mg prednisonu, tableta - no počítám že doma máte tu s 5mg… tak si schválně spočítejte, kolik mg dítko celkem dostalo. (počítám že za celou dobu užívání tablet jste dávky v čípku nedosáhly) rectodelt je zbytečně silný, tablety stačí. Navíc při krátkodobém užívání nejde o dryák, při užívání do 3 dnů dávky nesnižujeme ale rovnou vysazujeme.
Jinak běžné dávkování je 1mg na 1kg dítěte na den - to pro detailisty.
Takže se nebát.
@Anonymní píše:
Maminky, Rectodelt obsahuje 100mg prednisonu, tableta - no počítám že doma máte tu s 5mg… tak si schválně spočítejte, kolik mg dítko celkem dostalo. (počítám že za celou dobu užívání tablet jste dávky v čípku nedosáhly) rectodelt je zbytečně silný, tablety stačí. Navíc při krátkodobém užívání nejde o dryák, při užívání do 3 dnů dávky nesnižujeme ale rovnou vysazujeme.
Jinak běžné dávkování je 1mg na 1kg dítěte na den - to pro detailisty.
Takže se nebát.
no tabletky bere syn od pátka
Ten propočet byl jen pro ilustraci, že tabletky nejsou tak silné jako čípek a že se jich nemusíte bát. Ale naprosto stačí (místo čípku).
Tak jsem volala dětské dr., proč jsme dostali čípky a ne ty tabletky. Prý proto, že když by měl ten záchvat, bude mít oteklý krk uvnitř a nespolkne tabletku ani rozpuštěnou. Takže by čípek měl být jednodušší v podání v tu akutní chvíli.
Tak syn už je docela velikej, takže na lžičku s troškou čaje třeba a násilím nacpat a počkat až polkne, jiná rada není, syn dostal prednison v roce a kousek a taky jsme bojovali, napsali nám ho v nemocnici, při další laringitidě dostal už čípky, ale taky žádná sláva, pro mě byli lepší prášky