Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
Mám jít s 8měsíční dcerou na proplach slzných kanálků a mám z toho obavy, nevíte někdo jak se to dělá, zda to bolí? Mockrát Vám děkuji
Nevím přesně, jak se to dělá, ale asi bych zkoušela všechno možné, abych na to s mimčem nemusela jít. Ono to prý vždycky nepomůže. Kamarádka na tom byla s malou 2×, nepomohlo to, tak potom pomohl heřmánek. Mazala jí očička heřmánkem xkrát denně a zabralo to. Nebo pak taky prý pomáhá stříknout do očička MM.
My na tom byli s malým v půl roce. Zkoušela jsem kanálky masírovat, kapala optalmoseptonex, kanamicin ten pomohl asi na měsíc. Nevím jak pesně se to dělá. Mě nechali čekat v čekárně. Asi to nebolí spíš je to pro prcka nepříjemný. Co jsem vyčetla dítě zabalí, aby se nemohlo hýbat a drží ho, jehlu zavedou do očního koutku a propláchnou. Malej teda řval jak tur, ale když jsem si pro něj šla tak už se na sestřičku smál. Pomohlo mu to a jsem ráda, teď mu trošku teče z očička při rýmě.
Ahoj,na-proplachu-slzných-kanálků-jsem-byla-já-i-moje-dcera,když-měla-3-měsíce.Ze-své-zkušenosti-vím,že-to-nebolí.Zavádí-se-tenká-dutá-jehlička-do-slzného-kanálku-a-vstříkne-se-proplach.Když-to-dělali-mojí-dceři,držel-jí-manžel-a-sestřička-nožičky-a-doktor-prováděl-zákrok.Malá-strašně-plakala,ale-bylo-to-hlavně-tím,že-nevěděla,co-se-děje.Celé-to-trvalo-asi-5-minut.Pak-jsem-jí-doma-kapala-do-očí-ATB-a-masírovala-kanálky,u-toho-už-neplakala.Doporučuju-vzít-s-sebou-někoho,až-na-to-půjdete-a-ty-počkej-v-čekárně,nebude-tě-to-tak-stresovat.Ale-fakt-to-nebolí.Omlouvám-se,že-píšu-s-pomlčkama,ale-malá-včera-vylila-vodu-do-klávesnice-a-nejede-mi-mezerník.
nechají tě na chodbě takže nevím přesně co tam s malým tenkrát dělali…ale brečeli jsme oba já i manžel,když jsme slyšeli jak pláče syn. Jinak myslím,že nám tenkrát radili masíroval očičko od kraje ke středu (teda jako víčko )
Měli jsme na průplach slzných kanálků taky jít, když byl malý ještě miminko, ale nakonec to nebylo třeba, spravilo se to.
Nicméně mi oční vysvětlil, o co jde. Malého by zabalili tak, aby se nemohl hýbat a zavedli jehlu, propláchli, jak píšou holky. Říkal mi, že to prcka nebolí, ale že samo řve, protože mu vadí jednak cizí lidi a jednak to pevné sevření, ve kterém se nemůže hýbat. Maminky vždycky čekají venku v čekárně, jednak proto, že jsou samy často vystresované a přenáší to na miminko a jednak proto, že už to prostě mají se sestrou zaběhlé a ta ví, jak miminko podržet, aby se vše podařilo, jak má.
My jsme na tom s malým byli, když mu bylo 14 dnů, už z porodnice dojel se zalepenýma očičkama, tak jsme neprve zkoušeli různý kapky od obvo´dačky, nic nepomohlo.
Na očním rovnou udělali průplach, malej teda řval jak tur, ale prý ho to nebolelo, jen to pevný sevření mu prý vadilo.
Manžel mu držel nohy, sestra hlavu, já stála teda v té ordinaci, ale tak, abych neviděla.
Druhej den jsme museli ještě jednou, měl tam toho hodně, takže u nás by to asi bez průplahu nešlo.
Od té doby má pokoj, jen třeba při rýmě má víc uslzený očička.
My byli 2× s Barunkou a podruhé to zabralo. Taky jsem čekala v čekárně, slyšela jsem jak ječí, ale když mi jí sestřička přinesla, tak už se smála. Měli jsme masírovat, ale já na to občas zapomněla
, ale i tak jsme v pohodě. Barunka na tom byla asi ve 5m a pak v 8m ![]()
Tak ja byla s nasim malym na pruplachu trikrat, nakonec to pomohlo, ale desnej zazitek. dokonce jsem mu mela drzet nozicky sama
(brno, bily dum) pry to neboli, „jen“ je to neprijemne, hlavne to, ze jsou deti pri tom znehybnene. poplakal si, ale hlavne ze to pomohlo. hned jak jsem si ho vzala do naruce, tak se vzdycky uklidnil.. Myslim, ze jsem tu ale nekde ve starsi diskuzi cetla, ze starsi decka na ten zakrok uspavaji, ale nevim, co je na tom pravdy..
my jsme to absolvovali 4×, byla jsme s malou v ordinaci, tatínek na to neměl nervy, když jsme slyšely děti před tím křičet z ordinace hnaly se mi slzy do očí, ale celkově to není tak hrozné, spíš ty děti křičí, že je někdo pevně drží, aby se ani trochu nepohly.terča z toho teda trochu fialověla, jak křičela a nenadechla se. ale pohnout se nesmí, jak už psaly holky, dr. jim zavádí takovou ohlou jehlu do kanálku a stříká tak vodu k proplachu, když je kanálek už průchodný, tak jim ta voda pak teče nosem a pusou. my u toho teda taky masírovali a měli ATB. já jsem si terču držela za nohy, sestra hlavu s rukama a dr. proplachovala. ale to měla terez po šestinedělí, moc si nedovedu představit, takhle udržet 8m dítě ![]()
bubulina píše:
Tak ja byla s nasim malym na pruplachu trikrat, nakonec to pomohlo, ale desnej zazitek. dokonce jsem mu mela drzet nozicky sama(brno, bily dum) pry to neboli, „jen“ je to neprijemne, hlavne to, ze jsou deti pri tom znehybnene. poplakal si, ale hlavne ze to pomohlo. hned jak jsem si ho vzala do naruce, tak se vzdycky uklidnil.. Myslim, ze jsem tu ale nekde ve starsi diskuzi cetla, ze starsi decka na ten zakrok uspavaji, ale nevim, co je na tom pravdy..
Jo mě taky říkal dr. že 8m starý dítě už daj pod narkozu, ale holky jsou nedonošený, takže jim mudři odečítaj 2m, tak ho sestra přemluvila, že jí ještě udrží. No měla pouze nějakých 7,5kg
![]()
Nam to delali 3× a porad male oci slzi, neboli to, ale mimco rve kvuli tomu, ze ho drzi, proste mu to je neprijemne
Nám kdysi taky říkali, že od půl roku už je neudrží a musí pod narkozu, měli jsme to jen tak tak…ale byla to fakt chvilička, a byla u toho jen doktorka a sestra, já čekala na chodbě, hned jak mi pak Kubíka dali, přestal plakat… prý tam měl nekolik srůstů/překážek, takže kapičky by zabrat ani nemohly, stejně i tak do tří let mu při silné rýmě očička hnisaly…a nechápu, proč to doktoři odkládají a odkládají, narkoza přece není žádná sranda ![]()
Malé od narození slzela očička a tomu výplachu jsme se naštěstí vyhli. Přes známé jsme se dostali k supr očnímu, sice jsme si tam nějakou tu hodinku vždy počkali, ale stálo to za to, poprvé jsem u něj byli asi ve 4 měsících a rada byla masírovat a masírovat, že na výplach kanálků je času dost, že je to až úplně poslední řešení, že pro tak malé dítě je to drastický zákrok, který nemusí hned na poprvé zabrat. Trvalo to 4 měsíce než obě očička byla bez slzení, po 3 týdnech jsme chodili na kontroly. Nepoužívali se žádné kapičky nebo mastičky a že do těch 4 měsíců věku jsme jich vyzkoušeli a jen se masírovalo vždy při kojení a od té doby máme klid.