Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj,
pro ty, co delší dobu látkují, jak vypadá vaše pračka?
Já peru plíny v pračce nepřetržitě tři roky (nejdřív starší, teď mladší syn). Přítel mi tvrdí, že pračka dostala docela na frak. Pračku máme asi pět let, Electrolux, pračka je teď mnohem hlučnejší, opotřebovanější. V pračce je neustále nános jakéhosi mastného slizu, který zlikviduje pouze vyvářka s octem, ale za chvíli je zpět. Plenky se po dvou letech začaly rozpadat, dělají se v nich díry, bambus pelíchá, gumičky praskají. Látkování mám moc ráda, po zdravotní i ekologické stránce, ale finančně se nám rozhodně nevyplatilo… Kdybych měla volit podruhé, už bych do toho nešla
. Jinak peru v klasickým prášku, k oblečení (ne k plenám) sem tam dávám ocet.
Příspěvek upraven 27.05.13 v 14:10
Jak vypadá? Bílá. Vepředu má kulatá dvířka, nahoře nějaký čudlíky a šuplík na prací prostředek ![]()
Tak naše pračka vypadá stejně jako u Gladys. Vše v pohodě, nemyslím si, že by zato mohly pleny ![]()
Já mám pračku osm let a jakékoli odchylky od původního stavu mi přijdou normální. Whirlpool.
Nevím, já si v mé pračce žádného slizu ani ničeho jiného nemravného nevšimla
Ale ony se i pračky teď už vyrábějí tak, aby vydržely tři roky a jeden den a pak se rozpadly, takže jestli pětiletá pračka je hlučnější, tak to je ještě dobré ![]()
To má právě každej jinak, já mám ještě furt ušetřených cca 10tis, takže kdyby mi ta pračka odešla, tak si ji jakoby za to koupím.. jsem zvědavá co napíše někdo kdo už taky pere látku tak dlouho, přijde mi to dost divný aby se tak zanášela
musím zaklepat já ji mám 12 let a je čistá jak nová (whirpool). ale souhlas dnes už se takový nedělaj. měla jsem štěstí.
Příspěvek upraven 27.05.13 v 14:15
Jinak hlučnost nejsem schopná posoudit, přijde mi to pořád stejné, plíny drží, jako pár čtverců ještě po mně už je fakt na hadry, ale tam asi přispěla i sušička. Pulky u nás moc dlouho nevydrželi, jinak vše ok. Považuju látku mimo jiné za velkou úsporu, půlroku jsem měla dvě děti na plínách a díkybohu za látku. A pračku nerozebírám, takže nevím, jak vypadá zevnitř ![]()
Pračku mám pět let, doufám, že ještě odpere plíny na poslední dítě a pak si koupím novou, na 8kg, nejraději parní
Pracka Lavamat prezila dvoje plinovani v pohode. I pliny, vsechny jsem jeste prodala ![]()
Ted peru jeste vic, deti rostou ![]()
@statecna.oslice nic nevydrží věčně. Já si teda kupovala před mimčem pračku novou a nepočítám s tím, že mi vystačí do konce života. Je jasný, že pračka se opotřebuju, když se v ní pere. Když jsem prala 1× za týden a teď peru i 6× týdně tak to na ní prostě musí být znát. Ale pochybuju že to je plínkama, je to spíš tím praním
Plínky se rozpadají? To spíš bude špatnou péčí, nekvalitním matrošem a tak. Já zatím látkuju jen 7 měsíc, takže nepoci%tuju ani opotřebení pračky, ani zničení plenek
Naštěstí jsem nekupovala nic extra, čtvercovky a pak pár sketch, takže investice do 2tisíc ![]()
@statecna.oslice Peru plíny téměř tři roky, i ty nejstarší vypadají pořád slušně, kalhotovky jsou v pohodě, sem tam pelichá trošku nějaká vkládačka atd.
Pračka je taky v pohodě, nic s ní nesmrdí. A to ocet nepřidávám k ničemu, tak jednou za uherský rok hodím do bubnu lahev octu a vyperu na 90st.
K plenkám občas (jednou za měsíc) dávám Sanytol - dezinfekce na prádlo.
Nějak nevím, proč by mělo zrovna praní plen nějak víc zatížit pračku než třeba praní zabahněnýho oblečení, hadrů na podlahu…
Jako jasně, peru v ní častěji než dřív, ve dvou lidech jsem dala dvě tři pračky co 14 dní, s dítětem jich dávám do týdne pět (z toho tři plen)
Pleny jsou i po 15 měsících užívání ve výborném stavu, peru ve zcela obyč prostředcích, takže žádný sliz apod., no a pračka (pořízená před rokem a půl) vypadá furt stejně jak při pořízení ![]()
Nevím, já aktuálně látkuju druhé dítko, nových plínek jsem měla pomálu a všechny drží, ano tu a tam některé čtverce vypadají hůř, ale spíš jsou flekaté a zaprané, děravé ne. A pár bambusových babylucy je opelichaných, ale ty jsem kupovala po 2 dětech, takže aktuálně jedou čtvrté.
A jestli je pračka hlučnější netuším, nacpu do ní prádlo, pustím, zavřu dveře a zajímá mě, až když píská, že doprala ![]()
Mám pračku přes 10 let, pere pro čtyři děti, jednorázovky jsme nikdy neměli. Jednou v ní něco odešlo, je hodně hlučná, uvolňuje se jí víko, jednou mi to opravář dotáhnul, ale po 5 letech se to zase uvolnilo. Sliz mám od lanolinu, od praní vlny. Ručně se mi vlna prát nechce, tak si toho nevšímám.
Všechny pleny máme funkční, pár pulek odešlo, po více dětech mi to přijde v pohodě.
Pračka vypadá normálně, ale máme ji necelý rok, ta předchozí po 2,5 odešla
ale oni ty pračky takhle snad dělají, aby musela být co chvílu nová.
Plínky po 3letech používání začínají vypadat jako tvoje..je to normální, nejsou nezničitelné.
Teď s emi u kalhotovky urval patentek a bambusovky jsou prořídlé opelichané, froté taky docela masakr..ale musím říct, že novou jsem neměla snad ani jednu. A třeba vkládačky z kapsovek, malé vkládačky z kalhotovek, nebo bambusové prefoldy jsou pořád OK. Holt co se používá, to se opotřebovává. Ad pračka, nemyslím že by ji zabilo 2 praní týdně navíc.