Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Alpaka píše:ivuska.h píše:Jdu předělat ten metr.Alpaka píše:OT, Aplako, týjo, koukám na tvůj metřík, to už jsi porodila a jsi tak brzo aktivní na diskuzi nebo tak dlouho přenášíš?Brokianaa píše:
To jo:-) Já jsem jednou koukala co malý vyčůral když se to náhodou podařilo do nočníku:-) Kde se to v těch dětech bere:-)))Koukala jsem na ten odkaz-myslíš že by byla i na ven? To se mi zdá dost tenké,ne? Bude dost savá? Taky jsem slyšela, že pleny ze šijem dětem jsou super… Ta zaváděcí cena paráda - jestli jsem dobře pochopila tak jsou AIO…Je to kapsovka - to znamená, svrchní kalhotky, uvnitř kapsa, do které se nacpou vkládačky a pak nasazuješ jako jednorázovku. Doma do pračky rozebereš vyndáš vkládačky z kapsy), pereš i sušíš zvlášť - lépe to schne, než AIO s všitým jádrem. Po uschnutí zase poskladáš dohromady.
Pošťáka čekám každou chvíli. Dám pak vědět. Ale savost se ukkáže až časem, po více yvráních. Navíc já je kupuju na novoše, tam je savost podružná záležitost.Obě možnosti se mi zdají málo pravděpodobné, tak se musím zeptat
Mimino furt spí a starší lítá venku s tátou.
Tak to moc gratuluju, že ses ani nepráskla, tajnůstkářko! ![]()
Ahoj holky,
Potřebovala bych radu. Plánuju nákup pleny Anavy easy pro 8měsíční téměř devítikilové dítě a nevím, zda jsou lepší se zapínáním na patentky nebo suchý zip. U patentek mám strach, zda to bude fakt sedět třeba i baculatějším dětem? Sucháč se mi zase neche pořizovat, protože syn si to pořád odlepuje a nemohla bych tu plínu používat bez oblečení.
Dík. L.
No tak volbu máš celkem jasnou, díky synovi
Ono je tam těch patentek fakt hodně, takže se dají přizpůsobovat stejně dobře jako se sucháčem. Já osobně mám radši suchací plenky (i jdeny Anavy easy mám na sucháč), protože u patentek mi vždycky trvá, než se trefím na tu správnou velikost, ale to je asi o zručnosti, která mi chybí ![]()
Látkující maminky, prosim o radu:
miminko přijde v srpnu, tak mám čas přemýšlet co za výbavičku do začátku pořídit, protože zatím nemám reálnou představu (dávám si malé cíle) tak plánuju látkování především na den/doma.
chci pořídit:
Představu mám, že budu dávat svrchňáky, čtvercovka (např. novorozenecký sklad), na to vkládací buď bambusovka nebo na rovno složená čtvercovka a pak separačka.
Myslíte, že je to možné takto praktikovat, že by to mohlo vyhovovat nebo něco základního ještě dokoupit. Samozřejmě nechci co hodinku přebalovat a nechci mokré nespokojené miminko.
Pro začátek ti to bude klidně stačit, lepší, než nakoupit a pak nepoužívat
Ale připrav se, že dost možná budeš muset co hodinku přebalovat. Můj rekord je čtyři plínky během tří minut - mladý pán když prdne, tak vždycky i něco vyletí
Ale to zas ocením ty látkovky, kdybych takhle často měnila jednorázovky, tak mé srdce Harpagona by usedavě plakalo ![]()
@laura83 píše:
Látkující maminky, prosim o radu:
miminko přijde v srpnu, tak mám čas přemýšlet co za výbavičku do začátku pořídit, protože zatím nemám reálnou představu (dávám si malé cíle) tak plánuju látkování především na den/doma.
chci pořídit:
- cca 40 čc plen (pár z toho bambusových)
- separační pleny
- pro začátek 2ks vkládacích bambusových plen
- jednovelikostní svrchní kalhotky Anavy 1× pul, 1× flees
Představu mám, že budu dávat svrchňáky, čtvercovka (např. novorozenecký sklad), na to vkládací buď bambusovka nebo na rovno složená čtvercovka a pak separačka.
Myslíte, že je to možné takto praktikovat, že by to mohlo vyhovovat nebo něco základního ještě dokoupit. Samozřejmě nechci co hodinku přebalovat a nechci mokré nespokojené miminko.
proč samozřejmě?
Výhodu látkování vidím právě v tom, že když vím, že mimino má mokrou plínu, tak mu ji vyměním za suchou… S jednorázovkama by člověk přišel brzo na buben, s látkou je to ekonomičtější.
Jinak mi tam chybí minimálně jedna snappi sponka, dvě vkládačky budou pryč během dvou až tří hodin a ještě bych koupila jedny svrchní kalhotky, abys mohla mít jedny ve špíně, jedny v pračcea jedny používala, ona ta vaječina je zákeřná.
Bacha, plína na rovno je spíš pro nekadící novorozence. Flísové svrchňáky mám několikery a pro kakající miminko je lepší, kdyžjsou kolemnožičky řešeny do gumičky a na do volánku, aby když dostanou zásah, tak zůstalo ušetřeno aspoň povlečení, oblečení atd.
Více vkládaček, o dost víc.
A z mé zkušenosti více svrchňáků (já při praní co tři dny točila desatery, malá kakala pětkrát denně, tak to je dost extrém, ale 3-4 jsou dle mého pro novorozence minimum).
@laura83 Já jsem teda používala a používám spíš kalhotkové pleny, pro malé miminko jsem měla pár novorozeneckých, jinak jsem dávala univerzální nebo AIO. Jo a na novorozence mi vyhovovaly vázací plenky Disana. Přišlo mi, že v těch čč má moc velký zadeček, tak jsem to raději střídala s kalhotkovýma a AIO.
Takže být Tebou, koupila bych pár těch kalhotových na zkoušku, je to fakt jedodušší, hlavně třeba na cesty nebo když přebaluješ v kočárku a tak. A když koupíš univerzální velikost, tak je využiješ hodně dlouho.
Vkládaček se mi zdá taky málo, těch klidně kup víc, budeš je používat po celou dobu plenkování. Mám různé druhy a dávám je třeba i do těch AIO plen, dají se prostě použít na cokoliv.
A pro novorozence jsem používala hlavně vlňáčky, teď už spíš flísáky, PUL mi nikdy nevyhovovaly…Ale měla jsem původně taky od každého jedny a pak dokupovala.
Jinak jsem přebalovala klidně i třikrát za hodinu, prostě vždycky, když byla plena mokrá (a dítě vzhůru). Sice díky té separačce necítí tak moc tu vlhkost, ale jak píše gladys, je zbytečné nechávat dítě v mokré plence, když ho můžeš zdarma přebalit.
Zatím díky za reakce, takže složení dobrý ale zvýšit počet ![]()
Mám teda počítat s častým přebalováním, už se na to těším jak to budu praktikovat, když mě to pohltí tak klidně pořídím nebo babička uplete vlňáčky.
Jinak snappku jsem nedala na seznam, dneska jsem 3 pořídila:-).
@laura83 časté přebalování je podle mě základ zdravé pokožky na prdelce a přilehlých partiích. Je fajn si to usnadnit, v teple dát dítěti na nohy jen návleky a mít okamžitý přístup k plínce, listopadče jsem balila do flísové deky jen na plínu bez kalhotek, hezky to luftovalo a jen jsem rozdělala deku, prohodila plínku, pokud byl jen počuraný a hotovo.
Jo a doporučuju koupit nějaké pratelné látkové podložky, látka je přeci jen trochu objemnější a nejlepší je dávat pást koníčky úplně bez plínky, stejně tak nechat větrat prdelku, když dítě leží na zádech, aby se postupně mohlo dobře chytat za nožičky
@laura83 já jsem s podobnou výbavou odlátkovala staršího syna do 5měsíců..pak jsem pořídila ještě kalhotkové a kapsové plenky. Vkládaček určitě aspoň 12 a svrchňáky minimálně troje. Mladšího už jsem měla v novoskladu s vkládačkama jen asi do 3měsíců, protože jsem už měla výbavu širší a začala jsem používat všechno. Přibyly mi ještě froté Haipa Daipa pastelky a Imse vimse (takové ty „chobotové“ na snapku), takže jsem už od miminka používala celou výbavu, když už jsme ji měla kompletní po starším. A neměním ji, mladší má 16měsíců a sedí mu pořád. Momentálně točím 5 svrchňáky, ale stačily by i troje. Jde o to že troje mám oblíbené na kalhotovky, jedny na plínky narovno a poslední mám záložní, vyštrachala jsem je po starším, zapomněla jsem je že je mám. Tak je točím všechny a často peru.
Teď v teple je super dát jen tričko a kalhotovku na patentky, a žádné svrchňáky.
A separačky jsou super flísové, drží suchý zadeček.
Na novorozence jsem měla v sadě čtvery svrchňáčky, ostatní velikosti troje, dobře věděli, proč je takto dávají, vaječina je fakt zákeřná:-)
Já snappy sponu sice koupila, ale nepoužila ani jednou. Mám měsíčního a zatím jsme na čtvercích na novorozenecký sklad. Teď už ale začínáme dovycpávat (vkládačky, žínky a ručníky z Ikei), klasické libštátské pleny pročůrne raz dva.
Dobré jsou plíny z Ikei (psala jsem včera v jiné diskuzi), mají fakt vysokou gramáž.
Svrchňáky 2-3, doporučuji koupit od různých značek a vyzkoušet, které mimi sednou nejlépe. A jedny raději vícevelikostní, kdyby se ti podařilo podměrečné mimčo jako nám ![]()
Na cestování je dobré mít nějakou AIO nebo kalhotkovou, aby se člověk nemusel třeba u doktora, když spěchá, mordit se skládáním.
Ahoj, obnovuji diskuzi.
Uvítala bych rada co koupit, abych měla základní látkovou výbavu, když momentálně již mám:
7× bambusovou vícevrstvou anavy
3× bambusovou vícevrstvou plenu bamboolik
1× vícevrstvou bavlněnou anavy plenu
10× velkou bambus vkládačku
20× menší bavlněnou vkládačku (ty jsou nějaké obyč. z číny)
2× role separaček
2× snappy sponku
12× uni velikost svrchňáčky s kapsou (těch mám asi moc, ale tak jsou krásné
)
No a teď by mne zajímalo kolik tak zhruba dokoupit kalhotkových plen, klasikých čtverců, vícevrstvých bavlněných čtverců, případně zda přikoupit i snappy sponky a vkládačky, abych měla plnohodnotnou výbavu na látkování v zimě bez sušičky (vytápěnou prádelnu mám). Děkuji!