Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj, prosím o radu zkušenější látkovací maminky. U novorozence jsem balila do čtverce na novosklad, navrch PUL svrchňáčky, všechno v pohodě. Když přestal čtverec stačit, chtěla jsem přejít na Haipa Daipa pastelka, svrchňáčky stejné. Ovšem prcek se mi totálně osypal pod plenkou a na stehnech kde plenka končí. Pár dní jsem používala jednorázovky Moltex, mazala měsíčkovou weledou a prcek se krásně vyhojil. Jen na stehnech už mu zůstala hrubá ekzémová ložiska. Zkusila jsem zase pastelku a za den a půl zase červené loupající se nožičky a pod plenkou červené pupínky. Teď zase léčíme v jednorázovkách a nevím co po vyhojení.
Vlhčené ubrousky nepoužívám, myju jen vodou s perlanem, plíny peru na 60 a dávám máchání+ždímání před i po praní. Ve stejném prášku mu peru i oblečení a to se zdá v pohodě.
Nemůže být problém v tom froté? Zvažuju nákup plen z jiného materiálu, ale moc nevím po čem sáhnout. Díky za nápady co můžu ještě zkusit a případně tipy na jiné plenky.
Co větší čtverce? Ja mám rozměry asi 80×80 a když udělám novosklad, tak do toho zabal dvouletaka bez problému. Nebo nech ty klasické ctverce a skládej je jinak
@Kriss Tina Taky mě napadlo zůstat u čtverců. Blbé je, že málo sají. Prcek mi právě pod nimi začal červenat na zadečku, jak byl pořád v mokru a to i s vkládačkou a při přebalování každé 2-3 hodiny. To se s Pastelkou vyřešilo, ale zase se mi osypal jinde ![]()
Jen doplním - čtverec pro učůraného kluka přestal stačit savostí. Jsou mu dva měsíce, takže se mi stále v pohodě vejde i do toho novoskladu.
@ShuiXian a dát dva čtverce? Já dávala jeden klasicky na novosklad a jeden sem složila na obdélník a dala ještě do toho jako vkladacku. Sice větší balení, ale neprocural to.
@Kriss Tina Zkoušela jsem vložit další čtverec i bavlněnou vkládačku. Měl to za chvilku skrz naskrz.
V cem peres? Ocividne mu jednorazy nevadi a latkovky jo, i to se stava… A ma to jen pod tou plinou?
@Kukacka123 Denkmit Ultra Sensitive. Má to pod plínou a na stehnech, kde je ještě kůže v kontaktu s okrajem plíny.
@ShuiXian píše:
Ahoj, prosím o radu zkušenější látkovací maminky. U novorozence jsem balila do čtverce na novosklad, navrch PUL svrchňáčky, všechno v pohodě. Když přestal čtverec stačit, chtěla jsem přejít na Haipa Daipa pastelka, svrchňáčky stejné. Ovšem prcek se mi totálně osypal pod plenkou a na stehnech kde plenka končí. Pár dní jsem používala jednorázovky Moltex, mazala měsíčkovou weledou a prcek se krásně vyhojil. Jen na stehnech už mu zůstala hrubá ekzémová ložiska. Zkusila jsem zase pastelku a za den a půl zase červené loupající se nožičky a pod plenkou červené pupínky. Teď zase léčíme v jednorázovkách a nevím co po vyhojení.
Vlhčené ubrousky nepoužívám, myju jen vodou s perlanem, plíny peru na 60 a dávám máchání+ždímání před i po praní. Ve stejném prášku mu peru i oblečení a to se zdá v pohodě.
Nemůže být problém v tom froté? Zvažuju nákup plen z jiného materiálu, ale moc nevím po čem sáhnout. Díky za nápady co můžu ještě zkusit a případně tipy na jiné plenky.
Může být určitě problém ve froté; klidně i mechanický (pokud není sušičkované, je dost hrubé). Pokud mu vyhovují čtverce a tobě nevadí je skládat, koupila bych větší (80×80) a dokoupila kvalitní savé vkládačky (velmi doporučuji Geffen, udrží neskutečně moc). Vkládačky bych vsunula při skládání dovnitř čtverce, aby, pro jistotu, nepřišly do kontaktu s kůží.
Jinak kalhotkovky jakékoliv bambusové - Petit Lulu, Katyv Baby, Anavy, Fox, ByVeru, je jich hromada. Můžeš po bazarech koupit po kousku od každé a postupně vyzkoušet.
@SlečnaDahlia Máš pravdu, plína je hrubá. Sušičku nemám, ale vždycky důkladně promnu a hezky změkne.
K bambusovým plenám - neschnou moc dlouho? Bojím se, aby mi dřív, než na šňůře uschnou, nezatuchly.
Bambus tedy tak netvrdne jako bavlna?
Ahoj, jestli mu ještě stačí novosklad nechala bych ten a dala vkladacku od Xkko, sají opravdu hodně. To froté mu může opravdu vadit. Případně zkusit už kalhotkové pleny, hodně savé mi přišly Imse Vimse a Petit Lulu, ale do nich je stejně lepší taky dát vkládačku.
@ShuiXian píše:
@SlečnaDahlia Máš pravdu, plína je hrubá. Sušičku nemám, ale vždycky důkladně promnu a hezky změkne.
K bambusovým plenám - neschnou moc dlouho? Bojím se, aby mi dřív, než na šňůře uschnou, nezatuchly.
Bambus tedy tak netvrdne jako bavlna?
Bambus tuhne a schne dlouho. Za normálního stavu ale neschnou zase tak dlouho, aby zatuchly. Výhoda oproti bavlně je ta, že nesrovnatelně více saje a je to pořád přírodní materiál. Vysokou savost a hebkost i bez sušičky umožňují např. kvalitní zahraničí AIO systémy (Bumgenius, MotherEase, Smart Bottoms… ), ale jsou to umělá vlákna a u atopika bych se bála
@SlečnaDahlia jestli bambus tvrdne, tak to je blbý :/ Říkala jsem si, že už mě nenapadá nic jiného, než že mrně ta plína dráždí mechanicky, takže bych si nepomohla…
Jdu omrknout jiné sklady čtverců, velké čtverce a vkládačky. Skládání mě sice moc nebaví, ale lepší jak jednorázovky nebo osypaný kluk (alespoň si koupím nějaké čtverce s obrázky, ať to mám zábavnější
)
@ShuiXian píše:
@SlečnaDahlia jestli bambus tvrdne, tak to je blbý :/ Říkala jsem si, že už mě nenapadá nic jiného, než že mrně ta plína dráždí mechanicky, takže bych si nepomohla…
Jdu omrknout jiné sklady čtverců, velké čtverce a vkládačky. Skládání mě sice moc nebaví, ale lepší jak jednorázovky nebo osypaný kluk (alespoň si koupím nějaké čtverce s obrázky, ať to mám zábavnější)
Hele, látkařky i bez sušičky bambusové kalhotovky používají a pohoda (bambusové čtverce jsou naopak neuvěřitelně jemné a více sajou, ale na zadeček zase nejsou vhodné). Zkus jednu koupit, třeba Petit Lulu nebo Anavy (mají na eshopu sekci s výprodejem a II. jakostí), a vyzkoušej. Třeba to tak hrozné nebude, zkus i s jednorázovou separačkou.
Jediné, co mě napadlo dalšího, je, že se z kalhotovek (vč. pastelek) nevypere všechen odpad, protože na rozdíl od oblečení a čtverců jsou hrubší a vodu z bubnu více nasajou, aniž by se pořádně vyráchaly. Jak skladuješ? Taky dneska pračky jedou tak, aby spotřebovaly co nejméně vody, a to těm kalhotovkám nemusí vyhovovat - dáváš zvlášť předpírku?
Koukni na Jo fold a kalhotkový sklad. Od novorozence jsem je měla raději, než novo sklad, dělá menší zadek a skládá se trochu komfortněji ![]()
Mám atopika a opruzením v látkách reaguje jenom když mu po velké déle nevymyju zadeček - když jsem si toho nevšimla
. Jinak nic bavlněné na kůži nedávám - je to prostě mokré a studené. Používám pul kapsovky s flísem a maximální spokojnost. Na noc mám pár froté kapsovek + vlňáčky, aly mají taky na zadečku flís kvůli odprovázení vlhkosti. V zásadě celé měsíce nevíme, co je opruzení a savé jádro přizpůsobuji jak mimi roste. Ale zadeček u nás byl spíše opruzený v jednorázech, používala jsem je ze začátku.