Látkové pleny - počáteční investice

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
22.5.11 15:27

látkové pleny

Ahoj,ráda bych se zeptala,malýmu jsou 4 měsíce a zjistila jsem že ty jednorázové plínky jsou strašně drahý,kupuju pampers,ostatní levné jsou totiž většinou šmejdy,proto jsem selátkovat,nevadí mi prát ani žehlit.Nevíte kolik by stála počáteční investice tak 40 látkových plen se 4 plenkovýma kalhotkama?Vyplatí se to když už malýmu jsou 4 měsíce?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36544
22.5.11 16:00

Já nakoupila staré známé čtvercovky na bazárkách - jedna stála 13,– takže pokud chceš 40ks - to by tě vyšlo na cca 500,– plus kalhotky k tomu, jedny stojí kolem 100,– a potřebuješ tak 3-5ks :palec:
Ještě jsem nezačala látkovat, teprve mě čeká porod, ale jiní určo poradí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3735
22.5.11 16:11

Látkovat začínám teď u druhého, investice cca 1500 Kč, plíny mám obyč. čtvercovky z aukra a více jsem investovala do svrchních kalhotek - protože na nich to stojí, aby udržely tu nálož :mrgreen:
Podle mě to cenu určitě má :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1865
22.5.11 17:03

Ahoj,
no záleží na tom jaké čtvercovky koupíš, já osobně vřele doporučuju kikko bambus, jsou o dost savější než klasické bavlněné, ale bohužel i dražší 3ks za 179kč, pak kalhotkové mám značku anavy…ty jsou naprosto luxusní nejen vzhledem, ale i kvalitou, je to český výrobek ( jukni na anavy.cz ) no a svrchní kalhotky jsou nejlepší asi thirsties ( ty jsou dražší, ale zase nepropustí cca 380kč) nebo jsou pak levnější varianty např. babylucy nebo bambinex
jako vkládací vložky do plenek se dají použít nastříhané ručníky nebo žínky ( např. žínky z ikei) pak ještě separační plenky jsou prima popolinky

a myslím, že cenu to určitě má začít i ve 4 měsících :palec: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
22.5.11 17:07

Čtverce bych kupovala z druhé ruky, kalhotky ti budou pro začátek stačit dvoje, když budeš dávat plenku do skladu a ne na rovno, protože tím pádem se kakoš většinou nedostane na svrchňáky :wink:
Ke skladu budeš potřebovat ještě snappi sponku.
Jinak nemusí dítko čurat výhradně do textilu k tomu určenému, na dovycpání se dá použít i obyčejná bavlněná žínka, malý froté ručníček, pokud máš doma nějaké starší bavlněné ručníky, tak z nich jdou našít vkládačky (úplně obyčejné vícevrstvé obdelníky) a investice je minimální.

Pokud chceš, aby se miminu nepařil zadek a chtěla bys šetřit na svrchňácích, vyplatí se koupit 100% ovčí vlnu, česká šumavská třeba, bez úpravy superwash, a svrchní kalhotky uháčkovat či uplést, pokud máš samo ty vlohy, či máš alespoň nějakou pletací babičku, či tetičku.
Jde uplést i úplně obyčejný obdelník, který se dá zajistit taky snappi sponkou a přitom má dítě na zadečku ten nejprodyšnější obal 8-)

Pokud chceš ale látkovat opravdu pouze jen kvůli financím, možná tě překvapí, že látkové pleny se musí přebalovat častěji. Přes den, kdy dítě často čurá, tak je potřeba přebalovat maximálně po 2h, jinak budeš z látky asi hodně rozčarovaná, protože by dítě bylo v mokru příliš dlouho. Ale přebaluje se i častěji, zkrátka dle potřeby.
V současné době se používají i tzv. separační plenky, které se položí na plínu a oddělí kakání od plínky a zároveň mohou trochu pomoci k pocitu sucha dítěte.
Ekonomická varianta k tomuto je minivalcha a bobky zkrátka odrbat ve vaně :mrgreen:

snappi sponka
separačky viskozové (pratelné)
pletení svrchňáků, sklady plenek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
22.5.11 17:08

A ještě za mě nejosvědčenější čtverce jsou čtverce z ikea, název tuším barnsling, 3ks v balení, drží tvar, nesráží se, savé 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
22.5.11 17:24

Jedu od začátku v obyč. čtvercích cca 20,plus 12 bambusových plín(stačí klidně 9 ) ,tedˇmám dvoje svrchní kalhotky,ale zvýším (kvůli hezkému pokoukání v létě na prcku )na čtvery a stačí bohatě !!!!
Klidně začni,s příkrmy ti už mimi nebude průjmovat,ale budou bobečky ,takže o to lepší údržba a investice minimální :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
3.10.13 21:47

Dotázek

Ahoj maminky,
potřebovala bych poradit. Chtěla bych vědět jestli mi k látkování budou stačit čtvercové pleny 80×80, které budu skládat na draka, do nich pak vložím bambusovou vkládací plenu na ni separačku, sepnu snappi sponkou a na to PUL kalhotky. Pro upřesnění mám na mysli cca 30 - 40 čtvercových plen 80×80, 20 bambusových vkládacích plen a troje rostoucí PUL kalhotky na patentky. Dá se s touhle sestavou látkovat až po nočník? A jakou máte zkušenost s těmito bambusovými vkládačkami http://www.dudlikarna.cz/…2-ks-t-tomi/ ? Dokážou toho vsáknout víc, než obyčejná poskládáná čtvercovka? Moc díky za odpovědi. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
10.10.13 17:22

@Kobetka Nevím, jak máš staré dítko. Mému čtyřměsíčnímu to stačí (ale většinou používám froté vkládačky). Jak to bude do budoucna uvidíme, možná budu muset víc dovycpávat. :-) Jinak já jedny rostoucí PULky budu muset už brzy vyřadit, ač mi při nákupu tvrdili, že vydrží celé plenkové období. :roll:
S uvedenými bambusovými vkládačkami nemám zkušenost. Jen počítej, že bambusové věci venku za sluníčka schnou klidně celý den. 20 ks budeš mít tak na 2 dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
10.10.13 17:26

Já si myslím, že výbava je to dostačující. My doma taky převážně „jedeme ve čtvercích“, jen na ven dávám spíše kalhotovku. Ale nevím, zda to bude časem dostatečné na noc, možná by se pak vyplatila investice třeba do tří nočních plenech (anavy, petit lulu, bamboolik, ty jsou nejdoporučovanější), ale preventivně bych je asi nekupovala, prostě když zjistíš, že dítko čůrá v noci hodně a plenky to nepoberou, tak bych až pak koupila. Případně na noc jsou super věc vlňáčky, jsou prodyšnější a hodně mamin je doporučuje, že PUL mají třeba do rána navlhlý, ale ty vlňáčky jsou zvenku suché - stačí jen přes něco převěsit, ony proschnou a na noc zase můžeš dát. Perou se tak 1× za měsíc (pokud je dítko nepokadí) a musí se teda lanolínovat, ale to není žádná věda ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
10.10.13 17:30

@habaďúra Jak prosím čtvercuješ skoro dvouleté dítko? Čtverec na rovno a vkládačka? Hledám inspiraci do budoucna. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
10.10.13 18:22

Mám 5 měsíční mimčo, zatím nám stačí čtvercové pleny, nedávám vkládačky. Jen na noc to musím vyřešit, asi dám přednost těm frote vkládačkám, aby mi to neschlo dva dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
10.10.13 19:49
@Svistice píše:
@habaďúra Jak prosím čtvercuješ skoro dvouleté dítko? Čtverec na rovno a vkládačka? Hledám inspiraci do budoucna. :mavam:

No my už víceméně jsme bez plenek, jen na cesty radši plenku dávám. Ale malá čůrá málo, takže nám stačí 1 čtverec narovno. A na noc teda dávám ještě plenku, ale většinou čůrá až ráno po probuzení, takže taky stačí čtverec, ale myslím, že patří mezi extrémně málo čůrající děti, takže není ideálním příkladem :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
10.10.13 19:54

Jen mě napadá k těm svrchním kalhotkám, asi bych nekupovala nějaké levné za stovku, já jedny takové mám g-mini (nebo tak nějak) a použili jsme je asi 3×, od té doby leží na dně skříně, naprostá nespokojenost s nimi. Myslím, že co se svrchních kalhotek týká, tam se investice vyplatí (dají se často koupit třeba modrém koníkovi v bazárku z druhé ruky). Za sebe doporučuji haipa-daipa (ale ty nejsou jednovelikostní, což je - hlavně finanční - nevýhoda, ale já mám hodně hubené dítě a prostě tyhle seděly nejlépe, ostatní svého času protékaly), poslední dobou jsou hodně chválené bambooliky, petit lulu… ty levné s igelitem bych (za sebe) fakt nebrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
10.10.13 19:55

@habaďúra Hm, to je asi skutečně dost extrém. Já používm vkládačku do novorozeneckého skladu už asi od 6 týdnů. :think: Jedna plína by mu vydržela tak na hodinu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí