Látkové pleny – poraďte a podělte se o zkušenosti

concetta
27.4.09 14:12

Latkove pleny - prosim poradte

Ahoj holky, jsem podruhe tehotna a velmi vazne uvazuji o latkovych plenach. U prvniho syna jsem je nepouzivala, protoze jsem o nich v podstate ani nevedela, ale ted me lakaji hlavne z duvodu ochrany zivotniho prostredi. Ziji v Italii a tady je pouziva jen velmi malo maminek. Proto se obracim na vas pro radu. Na netu jsem nasla znacku EasyPU (je to italska znacka, takze ji asi primo nebudete znat, ale co nejverneji se pleny pokusim popsat). Jsou to tzv. pleny „pocket“. Svrchni cast vypada jako jednorazova plena, vnejsi strana je z nejake nepropustne latky a vnitrni z takove te mekoucke latky, z ktere se delaji mikiny. Myslim, ze cesky se to rekne fliz. V te flizove casti je kapsa, do ktere se vklada absorbcni jadro. Spolu s kazdou plenou dodavaji dve jadra jedno kratsi dvouvrstevne a jedno delsi trivrstevne. Pry se mohou puzivat i obe zaroven. Plena se ve predu zapina na suche zipy a ma na predni strane take tri :,-(y knoflicku, pomoci kterych se da zvetsit nebo zmensit, takze by mela byt pouzitelna pro vsechny velikosti.
Na strankach vyrobce doporucuji prikoupit absorbcni jadra navic, protoze to absorbcni jadro schne pomaleji nez plena.
A ted otazky:

1. Mate nekdo zkusenosti (a jake) s timto typem plen (pocket)? Abosrbuji dostatecne?
  2. Vim, ze s latkovymi plenami se musi casteji prebalovat. Chapu, ze je to individualni, ale neomezuje vas nejak caste prebalovani?
    Ja budu urcite miminko muset nechavat pani na hlidani, takze bych potrebovala neco pokud mozno jednoducheho.
  3. Nebrani diteti v pohybu? Nejsou moc objemne?
  4. Jak a v cem je perete? Dost me zarazilo, ze vyrobce doporucuje pleny prat na 60 (a ma dokonce i nejaky jiny druh se specialnimi gumickami, ktery se pere na 40), bez praciho prasku ci mydla. Pouzite pleny doporucuje oplachnout a skladovat v kybli s vodou a jedlou sodou. Pak proste nahazet do pracky a vyprat, pry se muze maximalne pridat ocet misto avivaze. Myslite, ze se tak dostatecne vyperou? Praci prasek a mydlo pry poskozuji absorbcnost pleny.
    Ta znacka EasyPU se mi zamlouva proto, ze plena vypada uplne jako jednorazovka a take kvuli cene, ktera je velmi rozumna.
    Moc predem dekuji vam vsem, ktere mi budete chtit poradit nebo napsat svou zkusenost.
    Concetta
  • Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10848
27.4.09 14:24

concetto - ahoj .

vezmu to odzadu - a co s tihnu to stihnu, nez se mi vzbudí mrmla .

pleny se opravdu perou na 60 nebo na míň. já peru řekneme jednou na 60 a pak tak dvakrát na 40 či 50. na 40 se občas neco nevypere, ale na 60 je to uplne v pohode. peru jednou za tři dny - maxikne, to je plná pračka plen. ovšem peru v mýdle. bez ničeho jsem prala párkrát, ale asi je to pocit, prostě to mýdlo je mi milejší. Mám ovšem plenky , které nemají integrované svrchní kalotky jako ty tvoje- těm to možná vadí. jinka plenam je mýdlo fuk.

pleny mám na mrmlu nejrůznější - kalhotkové na druky, kalhotkové na suché zipy, kalhotkové bez zapínání na snapku, či prostě rovné, které složím …
ty kalhotkové jsou pohodlnější když hlídá chůva, taky jí je nechávám, má je raději. ale na male miminko se mi zdály zbytenšě velké, to jsem používala nejvíc čtvercové pleny a do nich to samostatné savé jádro - šla by koupit taky nejaka super malinkatá kalhotková plenka, ale desne rychle z toh odítě vyroste, tak jsem do toho nešla.

Jinak AIO (all in one) jako máš ty, si holky čím dál tím víc chválej - přeci jen je to prostě stejně pohodlné na přebalování jako jednorázovka - on ti je nekdo vychválí :-)

přebalování - no přebaluji tak co dvě hodiny, nekdy co tři, podle toho, jak dítě moc pije. a niak mne to neomezuje.

prosímte nehodíš mi odkaz na ty plenky co chceš kupovat?

samostatná savá jádra doporučuji od slovenské firmy baby Lucy - skvělej poměr výkon x cena.
ptej se, možná je to zmatené.

har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
27.4.09 14:25

Každému vyhovuje něco jiného, ale já kapsovky moc nemusím, koupila jsem si jednu na vyzkoušení. I když je teda fakt, že mu ji dávám, když má dýl vydržet, protože přes ten flíz dítě necítí mokrou plenku.

Aviváž ne, s tím souhlas, ale bez prášku? Hmmm …

Mě praní ani přebalování časově neomezuje, i když to práce navíc je, to nezapírám :lol: Ale nemyslím, že bych měla míň času, než švagrová, která dává malému jenorázovky - když už se teda ptáš. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
27.4.09 14:26

jo v noci nepřebaluju, jestli to taky tak planuješ, pak je na noc lepsi nejaky savejsi material nez fleece. doporučuji například nejakou bambusku - a ano, klidne dve ty savá jádra . na celou noc se to osvedčilo.

har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
concetta
27.4.09 15:07

Neumim vkadat odkaz, takze snad to takhle bude fungovat. Kdyztak web stranky jsou www.gbaby.it a pak jdi nalevo na EasyPU Come sono. Jsou tam i foto.

http://gbaby.it/page.html?…

Jeste jsem se chtela zeptat v jakem mydle je peres.

Moc diky.
Concetta

• Citovat
  • Upravit
10848
27.4.09 20:19

ahoj concetto.
to jsou moc pekný plenky. jen teda moje italština je dost desna - nemužu se proklikat nekam kde bych se dozvedela cenu. poradíš mi?

jo a jaký je rozdíl v tech L 40 s L 60, ze jedny se smeji prat na 60 a jedny jen na 40? to taky nejak nemužu přečíst :-)

k praní - přesně řečeno neperu v mýdle ale v mýdlovém slizu - hodne holek v tom pere. jestli neznaš, najdu ti nejaky odkaz - je o tom i spoustu odkazu.
Je to nastrouhaný a rozpuštěný mýdlo a soda na praní - rozpuštěním ve vode z tohovznikne takový gel, kterým peru. Mýdlo používám to uplne nejlevnější prací mýdlo, který jde v ČR sehnat. Jednou jsem mela ovsem olivové, a taky super. Na olkivové te upozornuji, protože myslím ze prave v italii se také prodává jako obyčejné prací mýdlo. je to taková velká kostka - a prý za pakatel (neověřeno). do mýdla podle mne nemá smysl moc investovat, jde spíš o tebe, aby ti to prádlo vonělo,… Třeba tady u nás , to nejlevnější mýdlo kolem 9 korun má lehounký nádech po hořkých mandlích - mi vyhovuje.

napadá mne, že tím, že mýdlo odmaštuje může asi snižovat životnost té svrchní vrstvy. když používám plenky, u kterých je ta svrchní vrstva zvlášt (jako svrchní kalhotky) tak je peru mnohem méně často - řekneme tak jednou, dvakrát týdně - ale nevypozorovala jsem, že by kalhotky nejak moc trpely. mám roční dítě, a žádný kalhotky jsem jeste nemusela vyhodit, že by začali nejak hodně protékat. měla jsem tedy pro mrmlu různé velikosti, ale třeba jedny používám už tak dobře pul roku, a jsou vícemene v pořádku.

har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
27.4.09 21:13

tak jeste doplnek od kamarádky.

v mýdle se to prát nesmí prý kvuli tomu fleecu. Ona pere v tekutých pracích prášcích. Lovela, sodasan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
233
27.4.09 22:23

Ahoj Concetto , ty italské plenky značky EasyPU jsou trochu podobné plenkám od bum genius - all in one, které tu jsou teď docela v kurzu:
 http://www.nejenprodeti.cz/…aio-skla-623

Používáme je na noc, přebalujeme až ráno. A jsme spokojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
27.4.09 22:45

AHoj, to „pocket“, co popisuješ, je česky „kapsovka“, je to vlastně na manipulaci nejnenáročnější a na finance naopak nejnáročnější typ pleny, vypadá jako jednorázovka, tj. nemusí se dávat plena a na to ještě nahoru gaťky jako u drtivé většiny látkovek, prostě je to AIO (All-In-One). My máme jednu jedinou, takovou machr plínu k doktorovi, je fajn, ale byla fakt drahá. Takže ekonomický aspekt látkovek u tebe asi půjde stranou, pokud si toto vybereš, protože ono kapsovky se dělají v několika velikostech a musíš zrovna trefit tu správnou, jinak to proteče, aspoň tolik má zkušenost. Všechny látkovky obecně jsou vícevelikostní anebo jednovelikostní (tj. dáváš stejně velkou plenu miminku i batoleti, jen ji třeba jinak zahneš). Samozřejmě více velikostí znamená lepší přizpůsobení potřebám dítěte, ale taky vyšší náklady, protože potřebuješ více :,-(.

Časté přebalování mě neomezuje, v noci teď už nepřebaluju, když byli kluci úplně malincí a pili častěji, tak jsem musela, to je pravda.

Aha, tak teď se ale dívám na ten odkaz a zrovna tyhle kapsovky mají ty zmenšovací knoflíčky, takže asi budou jednovelikostní, ovšem italsky umím houbeles.

Každopádně ti doporučuju koupit jich pár, nikdy nevíš - může se stát, že vám látkovky nějakým způsobem nesednou, anebo vám zrovna tyto nesednou… no prostě podle mě není rozumné vrazit peníze do kompletní výbavičky hned najednou. Nevím, jak je to s dostupností dalších značek na italském trhu, anebo jak často jezdíš domů…

Italská je ještě značka Bambino Mio, ale ta naopak dělá jenom normální obdélníkové (pravda mnohovrstvé) plenky.

My pereme v mýdlovém slizu (jak ho vyrábíme jsem sesmolila tu http://salatky.cz/index.php?… , ale takových návodů najdeš habakuk). Znám maminku, která počůrané plenky pere pouze ve vodě kvůli alergickým reakcím syna na úplně cokoli a jsou spokojení. Však ono se to jenom vypláchne. Na kakání by sis musela pořídit něco tekutého nedráždivého, sypké prostředky nejsou vhodné, usazují se mezi vlákny.

A abych byla kompletní, ještě bys potřebovala tzv. separační plenky, to je taková jemná vrstva, která 1) zachytí kakání, 2) nětkeré z nich udrží zadeček v suchu. U nás jsou k dostání viskózové (to jsou ty, co udrží to sucho) a celulózové (ty jsou hodně savé, takže nasajou tekuté hovínko).

Asi je toho na tebe hodně najednou, tak se když tak ještě zeptej :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
28.4.09 09:34

Lentilko - u dcery jsem o látkovkách nějak vůbec nepřemýšlela, ale když vidím ty úžasně jasný návody na tvých stránkách, moje nahlodání v budoucnu jít do látkovek se ještě víc prohloubilo :! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
concetta
28.4.09 10:39

Ahoj holky, tak jsem zpatky na netu. Vsem moc dekuji za rady. Asi je opravdu rozumne nejdriv neporizovat kompletni vybavu a vyzkouset to.
Pro Harpyji: pochopila jsi to spravne, L40 se perou na 40, L 60 na 60. Rozdil je v materialu, z ktereho je vyroben ten nepromokavy povrch, u L40 je to neco mene odolneho, takze na 60 by se to znicilo. Ceny obou druhu jsou stejne, podle mnozstvi, ktere nakoupis:
1-5 14 euro
6-11 13.5 euro
12-17 13 euro
vice 12.5 euro.
V cene jsou dve vlozky (mensi a vetsi) na kazdou plenku.
Podle toho co jsem videla jinde na internetu mi ta cena pripada docela prijatelna.
Jinak L60 maji jen modrou, L40 i jine barvy. Nepochopila jsem, jestli je to jen momentalni situace, nebo jestli se L60 jine barvy nevyrabi.
Zatim cau a jeste jednou vsem diky.

• Citovat
  • Upravit
191
16.5.09 21:55

Ahoj Concetto, jestli je to jeste aktualni, doplnim svou zkusenost. Take ziju v Italii a latkovky jsem si poridila v CR. Jsou e-shopy, ktere ti i do Italie poslou zbozi a cenove to podle me vyjde z CR mnohem lepe :-)

Bambino Mio se jako italska znacka tvari, jsou to ale britove, a tady je sehnat je porod. Ja momentalne pouzivam jejich pleny na novorozence (pro starsi mimco mam nakoupeny tvarovane plenky od popolini) a casem je vyuziju jako savou vlozku do vetsich plinek. Jsem maximalne spokojena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5277
21.9.14 23:28

Maminky co látkujete prosím o radu…sháním pro kamarádku výrobce látkových plen a svrchňáčků pouze české výroby…používáte některá? Mohla bych poprosit o pár odkazů, kde bych je sehnala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
21.9.14 23:46

@Libza Mám dobré zkušenosti s firmou Bamboolik. Jsou z Brna, kde mají i svůj e-shop a výdejnu (www.bamboolik.cz) nebo je seženeš např. v Bráně k dětem www.branakdetem.cz Mám hrozně ráda jejich svrchňáčky, krásně sedí i na čtvercové pleny a líbí se mi jejich barvy. Další česká značka je HaipaDaipa a Anavy (opět k dostání v Bráně k dětem, ale nemám osobní zkušenost, u klasických čtvercových plenek mám dobré zkušenosti s Libštátskými plenami (jsou pevné a měkké, dlouho vydrží). Kdyby měla kamarádka zájem o vlněné svrchňáčky, tak z merino úpletu vyrábí Skapi (k dostání zase v Bráně nebo na jejím e-shopu eshop.skapi.cz , mívá ale delší dodací lhůty, je to malá firmička, snad jedna maminka, co šije).
Pak se dá ještě dost věcí sehnat na Fleru (svrchňáky PUL, vlněné, flísové, možná i nějaké pleny, tam to máš taky českou výrobu).

Příspěvek upraven 21.09.14 v 23:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101643
21.9.14 23:47
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie