Látkové vs. papírové pleny

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
31
29.5.14 00:00

Látkové vs. Papírové pleny

Ahoj všem,

vím, že těchto témat je tady již několik. Dost jsem jich také četla, přesto jsem nikdo nenašla tak úplně odpověď na můj případ :)

Za dva měsíce čekáme 2. miminko a podotýkám, že další už neplánujeme. Velmi vážně zvažuji přechod na látkové plenky. Doma mám již 15 měsíčního chlapečka, který vyrůstal na jednorázovkách. Vyplatí se vůbec přecházet na látkové pleny? Případně prosím o doporučení jaké látkové plenky pro miminko, které bude od začátku na UM. Starší ještě trénuje nočník, tak by je pravděpodobně vyfasoval také.

Výhody látkových plen:

• nižší riziko opruzenin
  • nemusím každý měsíc hlídat, jestli mi plenky nedochází
  • část podědí po starším dítěti
  • dítě se pravděpodobně naučí snáz na nočník

Nevýhody látkových plen:

• na noc a na cesty radši jednorázovky
  • budu recyklovat spoustu oblečení a nevím, jestli se pod něj látkové pleny vejdou a nové oblečení kupovat nechci
  • vyšší pořizovací náklady
  • v životě jsem to nedělala a absolutně se v nich neorieentuji

JEŠTĚ DODÁVÁM TOHLE NENÍ DISKUZE O KOJENÍ, JESTLI MÁ NĚKDO POTŘEBU SE K TOMU VYJÁDŘIT, NAPIŠTE TO PROSÍM JINAM.

Předem děkuji za reakce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68927
29.5.14 00:15

Nejak nevidim zasadnejsi rozdil mezi plenou pro kojene dite a dite na um :think: Obe kakaji a curaji.
Jestli se to vyplati i na jedno dite - ano, financne definitivne ano. A to i kdyz zapoctes naklady na prani a suseni, pokud nebudes kupovat tu nejvetsi sadu financne nejnarocnejsiho systemu, ale i tak by se vyplatilo. Navic po odplenkovani ti porad zbyde balik plen, ktere jeste dal prodas.

Pokud ti jde o obleceni, pod naprostou vetsinu obleceni latkovku bez problemu dam. Nevyhodou muze byt, ze treba z bodycek ti vyroste driv, coz nemusi byt problem, kdyz mas uz doma i vetsi velikosti. Nebo poridis extendor.

Jinak je to tema strasne siroke, znacek miliony, systemu mnoho, ale podobnych diskuzi rovnez mraky, takze takove hlavni zasady - neporizovat rovnou vsecko strasne vyhodne od jedne znacky (nemusi sednout), neporizovat zadne podezrele noname pleny na Aukru a spol. za podezrele nizke ceny, kvalitni materialy a atesty uz z princip neco stoji.

O zakladnich systemech toho bylo popsano mnoho i na emiminu, zkus mrknout napr. na www.bamboolik.cz, www.anavy.cz - dva odlisne, ale velice kvalitni ceske systemy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
29.5.14 00:48

Určitě to zkus, netuším, jak to vyjde finančně (vůbec netuším, kolik papírové pleny stojí), ale jelikož se všichni shání po nějakých akcích, tak to asi levné nebude. Látkové pleny jsou levné.

Já osobně používám bavlněné čtverce přes den a bambusové chobotovky od Katyv baby na noc, na to PUL svrchňáky, takže pořizovací náklady docela nula nula prd, základní výbava mě vyšla na nějaké 4 a půl tisíce, teď už to tedy bude skoro 7 tisíc, ale to je těmi nočními plenami, plenami „pro radost“ a tak, určitě je část mé výbavy zbytečná, některé pleny a příslušenství víceméně nepoužívám. Jo a kupuji vše nové, kdybych byla bazarový typ, tak to mám tak za polovinu.

Já můžu doporučit ty čtverce, ale to jen proto, že jsem na ně zvyklá. Ale třeba ty chobotovky od Katyv Baby mi přijdou skvělé, ten střih dobře vymyslela, sajou hodně a schnou dobře. Svrchní kalhotky zase doporučím Sweet Monkey (ty jednovelikostní byly holce od narození, na rozdíl třeba od novorozenecké velikosti BabyLucy, která holce sedla asi až po měsíci a půl) a Majab. Nevím, jaký je rozdíl mezi plenou pro kojené a nekojené děti, myslím, že to je stejně podstatný fakt, jako třeba to, jakou barvu mají body dítěte.

Jinak oblečení kupuji v běžných obchodech (C&A, Tesco,…) a nemám s ničím problém. Naše půlroční furt obléká body 68 (3-6 m), ani prodlužováky ještě nejsou potřeba :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
29.5.14 00:54

JoeJoe

Rozdíl mezi kojeným a nekojeným dítětem hl. ve stolici, měli jsme velký problém s protékáním po stranách u jednorázovek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
29.5.14 00:58

Výhody látkových plen:

nižší riziko opruzenin - to si tak úplně nemaluj
nemusím každý měsíc hlídat, jestli mi plenky nedochází - (y) část podědí po starším dítěti
dítě se pravděpodobně naučí snáz na nočník - to si taky úplně nemaluj

Nevýhody látkových plen:

na noc a na cesty radši jednorázovky - proč?
budu recyklovat spoustu oblečení a nevím, jestli se pod něj látkové pleny vejdou a nové oblečení kupovat nechci - pořídíš extendor
vyšší pořizovací náklady - není úplně pravidlem, spíš bych řekla „vyšší náklady vydané najednou“

Já začínala s výbavou za cca dva a půl tisíce (čtverce a svrchňáky), postupně jsem si koupila jiné alternativy, ušila si vkládací pleny atd., ale nejedu výhradně v látkových, spíš mi jde o to, že minimálně pro kluky je to zdravější.

• Citovat
  • Upravit
11439
29.5.14 01:01

@JoeJoe Stolice kojených dětí je také tekutá. S dobrými svrchními kalhotkami to neproteče, já ještě takovou nehodu nezažila, to jsem četla jen na internetu - o stolici až na zádech a tak. S látkovými plenami jsem tohle nezažila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68927
29.5.14 01:13
@Fjodorka píše:
@JoeJoe Stolice kojených dětí je také tekutá. S dobrými svrchními kalhotkami to neproteče, já ještě takovou nehodu nezažila, to jsem četla jen na internetu - o stolici až na zádech a tak. S látkovými plenami jsem tohle nezažila.

Souhlas. Na dovolenych jsem pouzivala jednorazovky a temer denne jsem sve plne kojene dite prebalovala komplet, kdyz se pokakalo, teklo to kolem nozicek, teklo to vrchem az na zada. A to jsem vyzkousela vice znacek. S latkovkama jsem tohle zazila jen s AIO Anavy Easy, ta mi teda protekala fest, ale pri kombinaci latkove plena (libovolna) plus dobre padnouci svrchnaky se mi to, prisaham, nestalo jedinkrat, a to mi obcas kaka tekute jeste ve dvou letech. Maximalne to zevnitr vydatne znecisti ty svrchnaky, ale radeji vyperu jen ty nez prevlikat komplet dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
29.5.14 01:15

@Fjodorka @ncc1701 tise nasavam info :-)
Kolikery svrchnaky doporucite? Pokud chci ze zac. zkusit system pouze svrchnaky a ctvercovky a mimin planuje prichod v listopadu, takze obtiznejsi suseni (susicka neni a nebude).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68927
29.5.14 01:20

Normalnimu diteti staci bohate svrchnaky troje. Moje, petkrat denne kakajici dite v kombinaci s mym pranim jednou za tri dny, tocilo desatery :mrgreen: Ale desatery fakt neporizovat, staci ty troje a pripadne dokoupit. Jo a zrovna svrchnaky schnou bajecne rychle i jen tak na vzduchu, vlastne by se ani jinak susit nemely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
29.5.14 01:23

@ugluk diky moc. A jeste teda dotaz, pokud neunavuji: PUL, frote nebo vlna?

Jinak jsem cetla vase rady i v jinych diskuzich, devcata, ale pak se to tam vzdy tak zamotalo, ze jsem mela hlavu jako patraci balon. Potrebuji to videt hodne zjednodusene, jinak se zaleknu a budu patrat po akcich na jednorazovky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68927
29.5.14 01:34

@AniNevim frote ne, flis ;) Hele, to mas tezky, spousta lidi neda na vlnu dopustit, ale mne nikdy k srdci neprirostla, i kdyz je nejprodysnejsi. Flis jsem zas nemela rada, protoze mi to prislo strasne objemne. Takze ja dost brzo vzdala vsecko ostatni a jedu od zacatku v kvalitnim PULu, s opruzeninama nikdy nejmensi problem, hezky to vypada a dobre se to pere a schne :) No nezbyva nez si to vsecko osahat sama, taky jsem toho predem nacetla stohy a teprve v realu pri vlastnim pouziti na vlastnim diteti clovek kolikrat zjisti, ze neco do nebe vychvalovane mu nesedi a naopak preferuje neco jineho. To jsou rady, co :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
29.5.14 02:14

JoeJoe

Ještě bych doplnila dotaz. Mám spoustu klasických látkových plen - ještě po mě :D Je nějaký zásadní rozdíl mezi čtvercema, které se vyrábí teď a těmi starými?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6257
29.5.14 02:22

My jedem pampers,80ks za 329 v tesco, plenky mame na ten tyden. A zadecek se nam neprudi..Ja osobn bych preferovala jednorazovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3630
29.5.14 06:06

Ještě dodám výhodu: rozhodně látkové pleny nezatěžují životní prostředí
jednorázové pleny obsahují mnoho chemických látek a to děťátko je v tom celý den
@Andy27 1000kč za měsíc, za pleny je dost
vkládám video, mně pomohlo zorientovat se ve světě látkových plen
 https://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3630
29.5.14 06:08
@JoeJoe píše:
Ještě bych doplnila dotaz. Mám spoustu klasických látkových plen - ještě po mě :D Je nějaký zásadní rozdíl mezi čtvercema, které se vyrábí teď a těmi starými?

Ty starší pleny jsou dokonce lepší, protože jsou krásně už přeprané a lépe sají. Navíc se dřív dělala trochu vyšší gramáž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí