Léčba Metotrexátem u dětí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
17
21.5.13 21:24

Léčba Metotrexátem u dětí!!!!!

Zdravím všechny, nemáte někdo náhodou zkušenost s léčbou u Metotrexátem? Dostala jsem brožuru od doktorky a jsem z toho nějaká špatná, nežádoucí účinky atd. se mi vážně nelíbí. Dceři je 3,5roku a zjistili ji dětskou artritidu. Prodělala punkci kloubu, ale kloub je stále oteklý. Napište prosím Vaší zkušenost. Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6806
21.5.13 21:29

Nechala bych to v režii kvalitního revmatologa. Co jsem znala jednoho klučinu (cca 15ti letého?), bral to v nízkém dávkování, 1× týdně(?) tuším… Jinak zkušenost nemám. Jen -nepodceň tu nemoc (mluvíme o JIA předpokládám).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
21.5.13 21:32

Ano, mluvíme o JIA. Chodíme k Doc. Doležalové, myslím, že je to celkem kapacita, ale i tak se toho bojím. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
21.5.13 21:38

Chodíte dobře. Chápu, že se bojíš, víc ale neporadím. Budeš jí muset věřit, všechno s ní prober, ona přece ví, že toto není legrace (nemoc ani léčba) a je na debaty s rodiči zvyklá. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
21.5.13 21:44

Určitě jsi něco už progooglila.
Vedlejší účinky musí uvést, a musí uvést všechny možné komplikace. Také v nemocnici podepisuji papír, co se při zákroku všechno může stát, i když to je spíše vyjímka než prravidlo.
(sama jsem zažila situaci-reakci na lék, která není tak častá a měla jsem velké štěstí)

http://www.nemocnice-pardubice.cz/…otrexat/281/
Třeba tady píšou, že vedlejší účinky jsou minimální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
21.5.13 23:36

Ahoj, Metotrexátem se léčí hodně…určitě má lékařka důvod, proč ti to dává…já jako hematolog relativně často vidím útlum kostní dřeně po tomto léku…tomu se dá hravě předejít pravidelnými kontrolami krevního obrazu, což by ti měl revmatolog nebo děckař dělat bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
336
22.5.13 00:29

Ano, z osobní zkušenosti. Zaléčeno a nyní již bez medikace a obtíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LuuucaP
25.8.13 22:38

JIA a Metotrexat

Ahoj, zajimalo by me, jak u vas pokracuje lecba. Zacali jste malou lecit MTX? Nam asi pred 3 tydny u dcery (2roky) diagnostikovali JIA, otekle koleno a kotnicek.
Byla na punkci obou kloubu v celkove anestezii s aplikaci kortikoidu. U kolene to zabralo, u kotniku ne. Dalsim krokem by mela byt lecba Metotrexatem (MTX). Mame obavu s nasazenim MTX. Napis vase zkusenosti. Taky se lecime u Prof. Dolezalove.

• Citovat
  • Upravit
17
23.1.14 14:25

Ahoj, až teď jsem si přečetla Váš příspěvek a nevím, zda odpovídat Vám má pro Vás nějaký smysl. MTX pícháme pomalu 3/4 roku a dcera nemá žádné vedlejší účinky ani jiné potíže. Měla zasažený kloub v zápěstí, nyní je bez bolestí a ruku používá normálně. Akorát jsou to vždycky nervy před tím pícháním, strašně u toho vyvádí a pro mě je to docela těžký, ale musíme to vydržet. A jak jste na tom Vy? Doufám, že Vám léčba také pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
L_B
106
14.6.16 14:16

Obnovuji diskuzi.

Zuzko, jak pokracujete?
Dcera (necelych 10let) by ted mela zacit s lecbou juvenilni dermatomyozitidy kortikosteroidy a prave metotrexatem. Po precteni letacku a vsech moznych nezadoucich ucinku jsem se teda dost orosila a jsem nervozni, tak budu rada za kazdou zkusenost.
Chodime take k Prof. Dolezalove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
25.8.20 13:58

Léčba Metotrexátem u dětí

Dobrý den, mohla bych se zeptat, jak Vaše děti snášely léčbu Metotrexátem?… mám ji nasadit své desetileté dceři teď od soboty z důvodu vráceného zánětu duhovky - vyděsila mě brožura i to, co říkala doktorka o léčbě, o snížené imunitě, zvracení, padání vlásků, obnovení molusek.. Děkuji za případné odpovědi, nebo rady jak zmírnit vedlejší účinky (zatím je máme snižovat kyselinou listovou…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
25.8.20 16:23

Všechno, co vám doktorka říkala je pravda, a buďte na to připravení, protože se to opravdu může stát. Jedna moje známá má dceru o pár roků starší než je ta vaše a dost se s tím chudinka prala. Možná to zní zvláštně, ale čím je dítě starší, tím hůř to snáší. Minimálně snížená imunita je jistá, dávejte pozor na maso a na zvířata. Jinak vedlejší účinky jako zvracení se spíš projeví později, třeba po měsíci nebo po dvou, tak po prvním vpichu neusnout na vavřínech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
L_B
106
26.8.20 10:37

Mijaja:
Za nas musim rict, ze to bylo uplne v pohode. Uz si nepamatuju presne, jak dlouho jsme MTX pichali, ale nejaky ten mesic to bylo (tusim kolem pul roku, ale bohuzel ted nemam pri ruce papiry, abych se podivala).
Vedlejsi ucinky jsem nezaregistrovala vlastne zadne. Bohuzel ale neprobehl ani zadny efekt na lecbu JDM (i kdyz ta diagnoza je u nas vlastne porad s otaznikem, takze mozna nemel na co pusobit). :nevim:
Jedine, co bylo neprijemne, ze postupem casu dcerka ty injekce zacala odmitat a fnukat, kdyz melo prijit na aplikaci. Pritom je strasne statecna, vsechny ruzne odbery, vysetreni, rezani, pichani, atd. snasela vzdycky naprosto bravurne a statecne, ale to kazdotydenni pichani na ni bylo asi uz moc psychicky (i kdyz jehlicka je to slaba a samotny vpich je v pohode). Tak ke konci se to uz bohuzel neobeslo bez fnukani a odmlouvani a vsichni jsme si oddechli, kdyz se to ukoncilo.

Preju, aby to u vas probihalo minimalne stejne. A hodne sily! - kdyby clovek mohl, tak by to radeji tisickrat vzal na sebe :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3248
26.8.20 12:06

Na Metotrexátu je dcera od loňského podzimu. Léčí se s JIA, ale tuto léčbu má zejména kvůli vracející se uveitidě. Nyní má schválenou už biologickou léčbu. Jinak s mtx problém nemá - žádné vedlejší účinky. Jen se jí udělá vždy před píchnutím injekce špatně, ale to je psychické :( Co se týče náchylnosti na nemoci, tak na to, že před léčbou měla 2× zápal plic loňskou zimu s mtx měla pouze lehčí nachlazení :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
27.8.20 11:05

Moc Vám děkuji za odpovědi.. bauem, L_B, Junkyska.. zkusím být optimistická a věřit, že léčba zabere a že vedlejší účinky žádné nebudou.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí