Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
Mám syna 4 měsíčního a chtěla bys se Vás zeptat jestli nevíte co nejvíce zabýrá na rýmu, ale máme ji už měsíc vkuse a hodně hlenitou vůbec ne, že by mému synovi teklo z nosu tekutá rýma a nejhorší na tom je, že se mi dáví hlenama, protože je má všechny v krku jak to frká z nosu do sebe a vadí mu to hodně v dýchání, furt polyký, aby se toho zbavil, ale vyjedou mu zas nahoru a jde to od znova. Měl toto i před měsícem právě a byl z toho zánět průdušek, ale těďka tomu tak není, teďka je jen zahleněný. Prosím Vás o radu, nějaký zkušenosti s tím? děkuji moc ![]()
My se s rýmou potýkali asi 14 dní. Doktorka doporučila stříkat nějaký solný roztok, my dávali Vincentku. Nezabralo to vůbec. Nakonec mu to skočilo na průdušky a dostali jsme nějaké antibiotické kapičky do nosu od „M“. Až ty zabraly. Dej mu hodně pod hlavu. Já jsem vystlala kočár tak, aby spal tak v úhlu 40 stupňů, protože neumí spát jinak než na zádech a chudák se úplně dávil, když to na něj přišlo. Koupili jsme taky kvůli tomu inhalátor. Ten pomůže, ale taky to úplně nezachrání. Hlavně nezapomeň zvlhčovat nosní sliznici před i po odsátí. Odsátí se nemá dělat na sucho a samo o sobě taky vysušuje, což zhoršuje rýmu. Jinak samozřejmě zvlhčovat vzduch mokrými ručníky.
@Sosopa měli jsme to samé. Dr nám ordinovala proplachovat mořskou vodou. naordinovala spiropent a pamicon. Malý se v noci dusil vynechával s dechem.Fakt děs. Už je to mnohem lepší. Už ani neodsávám ![]()
S rýmou se potýkáme už od listopadu
Přes den zvlhčuju Vincentkou, před spaním stříknu, odsaju a večer ještě po odsátí dám Olynth nebo Nasivin. Jinak přes den neodsávám, jenom utírám. Aby to teklo a nos se neucpával, tak musíš opravdu hodně zvlhčovat. Před spaním hodně vyvětrat, spíš studenější vzduch, zvednout postýlku pod hlavou, popř. dát do pokoje vodu s teatree olejem. Pokud je rýma žlutá nebo zelená, tak už je potřeba od dr. Pamycon, ten je antibiotický. Když to sedá na průdušky, dávám Hedelix nebo Prospan nebo Mucosolvan na vykašlávání. Toho Mucosolvanu jen půl dávky, než co je psané v příbalovém letáku. Hodně uvolňuje hleny a dítě se v nich pak topí - doporučení do dr. Když už to ty průdušky schytají hodně, tak ten Spiropent - na recept. Ale bacha, na něj má hodně lidí nežádoucí účinky. Třeba já. Anebo syn. Byli jsme kvůli tomu i na pohotovsti, celý se chudák třepal a bylo mu špatně. Takže když tohle na něj přijde, jsme v háji a jen čekáme, až dojde na ATB.
Já bych zašla na ORL pokud to má už poněkolikáté. Taky jsem byla s malou ve 2m a dostala jsem kapky a bylo nemoci. Dětská mi taky řekla libenar.
Mladší syn trpí na rýmy (má zvětšený nosní mandle), jedno ji měl měsíc. Výdy první týden používám nasivin, proplachuju mořskou vodou, ale zjistila jsem, že jak ji měl měsíc, pomohlo až když jsem pořídila odsávačku na vysavač (do té doby jen hadičková), za pár dní jí měl pryč. Teď jsme byli na orl, dostal kapky na alergii + na imunitu, možná by nebylo od věci něco koupit, my máme Imunoglukan, je to s ňákou houbou, to se bere dlouhobě a při potižích 10 dní Immunal.
Rýma má prý dost často souvislost s alergií. Malý má exzém. Zajdi na orl, třeba pomohou.
Jo a tento týden se chystám do zahradnictví koupit Rýmovník. Z více stran pořád slyším, jak je to zázračná kytka, že když je v místnosti, tak pomáhá sama o sobě a když přece jen rýma přijde, že stačí rozmělnit list v ruce a máznout pod nos a skvěle pomáhá. A jako bonus odpuzuje hmyz
http://www.ibiskyzahradni.eu/RYMOVNIK.html
@PetiteFillette ahoj, zajimalo by me, jestli rymovnik nejak pomohl pri ryme? Dostala jsem ho a tak doifam, ze nas zbavi neustaleho popotahovani nosem.
U nás se nakonec ty rýmy vyřešily. Od července je bez, měl jen jednu malou virózu. Vracelo se to díky tomu, že měl skrytý zánět středouší. Bez bolestí. Pak jsme letěli na dovolenou a po příletu dostal horečky, na které nepomáhaly ani silné ATB a tak nás dr. poslala jen tak zkusmo na ORL, kde mu píchli oba bubínky, protože je měl šíleně chycené. Od té doby bez horeček a rýma se nevrátila. A to prosím neměl absolutně žádné příznaky, že by ho něco bolelo
Ale jsem ráda, že se to vyřešilo a je zdravý ![]()
No potes, to jste si uzili. My na ORL uz byli, usi ma v pohode, takze to asi nebude nas pripad. Ale rymu ma uz asi tri tejdny
.
Ahoj holky, chci se zeptat, maly jsou ted 3 mesice a od 1 mesice ma rymu. Pred vysatim striknu morskou vodu, po vysati libenar, na noc olynth (jen 5 dni, pak pauza), ale rymu ma stale. Vetram cely den, susim v loznici, kde spi i mala pradlo, davam mokry plinky kolem postylky, ale proste nic nezabira. Kdyz to mela asi 2, nebo 3 tydny, tak doktorka doporicila otrivin, ale nic nezabralo, uz nevim co s tim. Vcera jsem doktorce volala, ale asi ma volno, zkusim jeste v pondeli. Nemate s tak dlouhou rymou nektera skusenost?
@alžběta13 Nemůže to být tím neustálým odsáváním? Staršího jsem taky pořád odsávala, ale u mladšího na to kašlu, jen pořádně vystříkám mořskou vodou, ono to vyteče, případně to vypšíkne, případně smotkem gázy vytřu nosní dírku a on to pak někdy „dovypšíkne“. Odsávám opravdu jen v nejnutnějším případě a zatím se mi to vyplácí. Staršímu se to vždycky vleklo dlouho. Jo a teď používám nosní kapky pro děti od firmy Hadek. Napřed mořská voda, pak procedura viz výše, nakonec tyto kapky a mám pocit, že je oba opravdu pěkně protáhnou. A je to přírodní.
@AliTad no a to je to co nevim. Nekteri tvrdi odsavat, odsavat, ze to urychlylo to leceni a nekdo zas tvrdi odsavat jen v nutnem pripade. Ja teda odsavam dost, no, protoze se mi uz malem 2× udusila, a kdyz se ji to stalo poprve, tak jsem myslela ze se zblaznim, to jsem totiz ani nevedela ze ma rymu, ale ze myslela jsem, ze se neumi nadechnout, protoze jsem ji odsavala hadickovou a to jsem nevytahla ani prd. No krve by se ve me nefotezal, no a pak kdyz se to stalo podruhy
, tak uz jsem to poznala, ze je to tou rymou, tak odsavam jak blazrn