Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý nden, chtěla bych znát váš názor a zkušenosti. Malýmu 4 roky dnes v noci nejspíš prasklo ouško. V noci ho bolelo, dala jsem OTOBACID a Nurofen, usnul a ráno se vzbudil a měl v oušku výtok, nevím, jestli to byli ty kapky, nebo vytok z ouška… před chvilkou přišel, že mu z ouška něco teče. byl to spíš vodnatý výtok. Ouško ho nebolí, nemá teplotu. Prostě jako by mu nic nebylo. Jde mi o to. na píchnuté ouško jsme dostali v lednu šumící kapky asi peroxid aby se ouško čistilo a brzyn se nezacelilo. Myslíte, že můžu ty kapky používatb i na prasklé ouško? Zítra samozžejmě půjdeme na ušní. Jde mi jen o tu dobu do zítra…
Ai bych zavolala na pohotovost a zeptala se. Jen vím že když ouško praskne samo je to blbější než když ho samy píchnou.
Mazala bych na pohotovost nebo hned zítra ráno na ORL, pokud to akutně nebolí.
Jedna dobrá známá měla z nedoléčených zánětů v dětství srůsty v uchu - v pubertě začala špatně slyšet, našli jí tam ty srůsty a musela na operaci - byla to složitá operace, sluch na tom jednom uchu má poškozen trvale.
Měla doktorku, která záněty nechávala spontánn prasknout a potom nedbala na kontrolu po doléčení(my chodíme ještě po 3 měsících po prodělaném zánětu).
No ale pokud ouško nebolí a nemá teplotu, tak bych do zítřka asi počkala.
Ale naše zkušenost - pokud byl v uchu zánět, bolelo a dítě hodně plakalo, stěžovalo si na to. Čtyřletá dcera nemohla naposledy v noci vůbec spát.
To vím s tím prasknutím, ale stalo se nám to poprvé. zánět v oušku má po čtvrté a až tentokrát prasklo samo. Jinak jednou pomohla ant. jednou píchání, jednou rozkapání a tentokrát to dopadlo bohužel takhle… Jsem z toho špatná.
Plakal v noci, ted je jako by se nic nedělo. Zitra na ORL určitě dojdu…
@Petruskabmw Tak na tom se neshodnou ani samotni doktori orl. V zemich zapadni evropy se usi pichaji minimalne, slovaci jsou taky vcelku proti.
My se synem lecime zanet stredousi atb + otobacid. Nechame spontanne prasknout a pak jen cistime.
Synovi (5 let)prasklo ucho cca před 2 měsíci - u něj bez předchozí bolesti, teploty, rýmy… zjistila jsem to náhodou, ani nic nehlásil. Na občasné záněty středouší trpí, poprvé prasklo samo, jindy vždy v případě potřeby paní doktorka píchla - ale vždy se ptá, jestli s pícháním souhlasíme. My jsme na ORL šli druhý den ráno (prasklo mu taky v neděli), ucho mu vyčistili a pozvali po týdnu na kontrolu.
Moje mamka na záněty uší trpívala, uši se kdysi nepíchaly, nechaly se prasknout samy a mamka z toho na jedno ucho skoro neslyší (tím tě, pochopitelně, nestraším, jedno smaovolné prasknutí takovou paseku nenadělá). Ale já si myslím (jako laik), že je lepší cíleně píchnout = malá dírečka, než nechat nekontrolovaně prasknout.
Tak ať je syn brzo fit ![]()
Dělám s dětma..a když ouško praskne, tak už pak Otobacid nekapeme. Ale samodřejmě zítra k Dr.
Děkuju moc za přízpěvky.. Sama bych ouško prasknout nenechala, ale vzhledem k tomu, že už to měl po čtvrté a ještě nikdy to nemělo tak rychlý průběh, tak jsem vyčkávala… Otobacid kapat nebudu, ale šlo mi o to čištění těma šumivýma kapkama asi něco na bázy kysličníku… Na píchané ouško jsme je v lednu dostali ale nevěděla jsem jestli můžu i po prasknutí, když ta rána je tam zřejmě větší…
Já na uši jako malá trpěla. Mám 14× píchaný pravý,12× levý,2× se mnou nestihly naši ani jet, prasklo to samo. Pamatuji si, že to bolelo ale víc, než píchnutí od Dr. Co se týče sluchu, záleží asi jak kdo..mě je 42 let a slyším i to co nemám
. V práci po prasknutí vytíráme ouško podle toho, co z toho vytéká..když jen hnis, někdy i se zelenýma nudlema, tak jen suchou štětičkou a když s krví, tak slaboučce namočit štětičku v peroxidu..a oboje opatrně. Když jsem byla malá a jak jsem psala, že mi 2× prasklo ucho samo, tak mi naši ničím nevytíraly, jen jsem měla plenu pod uchem, ležela jsem na boku a vytékalo mi to.
My máme teď ušní období. Obě děti(skoro 3) skončili na ATB, mají Streptokoka A.Ale jinak čistíme heřmánkem, aby se nezalepilo. Otobacid jsme doma taky měli, ale bylo mi řečeno kapat jen když bolí, do prasklého už ne.
Hlavně ať je to v pořádku.
Děkuju moc. Tak dnešní noc v klidu, čekám, až se malej vyspinká a pojedeme k MUDr. snad tam nebude narváno… Taky doufám, že nevyfásneme antibiotika…
Tak Dr. v pondělí udělala výtěr a čekáne na výsledky, ouško zatím nebolí, malý sse jeví zdráv, ale s ouška mu pořád teče. Tak jssem zvědavá, co nám zítra paní doktoka řekne. Posledně nám tedy z píchnutého ouška teklo jen dva dni, tak jsem trošku nervozní, ale asi toho tam tentokrát bylo víc, když to samo prasklo, tak možná proto, to teče dýl. Přes den ne, ale ráno se vždy vzbudí se zalepeným ouškem…
Tak držim palce, ať to zvládne bez ATB. Malý to teď samo prasklo, pak to dva dni neteklo vůbec, zato pak to přímo lilo, teklo to 6 dní, z toho 5 dní už měla ATB.Dnes je dobíráme a včera se přidala teplota a začíná jí rýma. Tak snad z toho nic dalšího nebude. Mám tři děti a točí se v tom už 7 týdnů.
@Jasou tak to je mi vás líto. Mám jedno a když přijde nějaká neduha, tak to bohatě stačí. Tak vám taky budu držet palečky, at jste v pořádku. A já myslela, že s nástupem jara to bude lepší… Tak snad od ted už jo…